15.10.2023

Tudi jeseni so za pse močeradi smrtno nevarni!

Tudi v teh deževnih jesenskih dneh se lahko na sprehodih srečujemo z močeradi - za človeka povsem nenevarnimi, za psa pa pogosto usodnimi malimi bitji! Močeradi so namreč prekriti s strupeno sluzjo, s katero se branijo pred plenilci kot so ježi, lisice in ptice plenilke. Te živali strup sicer pršijo zgolj takrat, ko se počutijo ogrožene. Vsako leto v veterinarskih ambulantah oskrbijo veliko število psov, ki so zastrupljeni zaradi ugriza v močerada. Ker je močeradov strup za pse pogosto usoden, velja za skrbnike psov posebno opozorilo, da so nanje posebej pozorni, saj jih je prav v deževnem času še posebej veliko.

 

Pes se z močeradovim strupom zastrupi tako, da vanj ugrizne. Močerad ima namreč zaušesne žleze, iz katerih izloča posebno strupeno snov, ki se skozi ustno sluznico vsrka v organizem in takoj preide v kri. Znaki zastrupitve se pokažejo že v nekaj minutah z drgetanjem, izločanjem penaste sline in včasih s hudimi krči, pri čemer lahko žival zapade v šok in pogine zaradi zadušitve. Smrt lahko nastopi tudi že v eni sami uri. Posledice ugriza v močerada so zelo resne in zelo hude. Potrebna je takojšnja veterinarska pomoč, ki pa je pogosto neuspešna. V primeru, ko posumite, da je pes ugriznil v močerada, mu nemudoma sperite gobec z vodo in takoj obiščite veterinarja!

 

Sicer pa so psi po večini previdni do močeradov, saj jih svarilne barve opozarjajo na nevarnost. Kljub temu pa verjetnosti, da vanj ne bo ugriznil, zaradi prevelike radovednosti premnogih kosmatincev, ne moremo zanesljivo izključiti. Zato velja posebna previdnost na sprehodih, predvsem v deževnem obdobju, ko so močeradi, za razliko od sicer, "aktivni" tudi čez dan! Svojega psa imejte na sprehodih torej vedno pod nadzorom!

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.