15.05.2024

Moj pes je alergičen na piščanca. Ali to pomeni, da ne sme jesti nobene perutnine?

Vprašanje bralke Mojce: Moj pes je alergičen na piščanca. Ali to pomeni, da ne sme jesti nobene perutnine (raca, puran …)?

 

Odgovor: Če je pes alergičen na piščanca ni rečeno, da bo alergičen tudi na ostale piščančje pernate sorodnike, kot so race, puran, … Možnost pa seveda obstaja. Vprašanje je tudi, kako je bilo ugotovljeno, da je kuža alergičen na perutnino? So bili narejeni alergološki testi?

 

Predlagam, da se psu vsekakor izloči piščanca iz hrane in če bo stanje glede alergološke problematike stabilno, se lahko v prehrano vključi tudi raca in če bo stanje še nadalje stabilno, se v prehrano vključi tudi puran. Glede na alergološko situacijo se potem nadaljuje z ustreznim prehranjevanjem.

 

Kvalitetni alergološki testi pa dajo zanesljiv odgovor na vprašanje bralke Mojce.

 

Emil Senčar dr. vet. med.

Veterinarska bolnica Ptuj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.