10.05.2012

Na cesti nisi sam, na cesti so tudi živali!

LUTRA opozarja: Na cesti nisi sam, na cesti so tudi živali!

 

Pa še kako so živali na cesti! Posebno v toplih spomladanskih dneh in še posebej rade v večernem mraku, v jutranjem svitu ali celo obakrat. Če je v zraku živalska ljubezen, pa kar kadarkoli, podnevi in ponoči. Na žalost jih vse prevečkrat srečujemo, ko so že zmečkane in sploščene do neprepoznavnosti. In predvsem - mrtve. Večine niti ne opazimo, ko drvimo mimo s svojim pločevinastim konjem in polno glavo misli, ki ne spadajo za volan. Še nujen telefonski klic, utišanje radia - in nesreča je tu!

 

Za živali ni belih zeber na cestiščih in ne zakona, po katerem bi voznika, ki povozi manjšo žival, kaznovali. Le redki prehodi v zadnjih letih doživljajo pomoč prostovoljskih varuhov narave, večina ostaja prepuščenih vesti voznikov, ki je pri nas na nezavidljivo nizki ravni.

 

Najbolj značilen primer prometnih žrtev je jež, mali simpatični sesalec in vrtnarjev pomočnik, ki ga posebno spomladi in jeseni pogosteje srečujemo na asfaltu, žal, največkrat že mrtvega. Na milijone jih povozijo po Evropi vsako leto! Pa bi se z nekaj pozornosti prav lahko številnim nesrečam izognili. Toda jež ne predstavlja nevarnosti ne za avtomobil, ne za potnike - in tudi ne za zavarovalnice. Čeprav ima hitre noge, ne steče proč, ko začuti bližajočo se nevarnost. Preprosto se prihuli k tlom in kolesa opravijo svoje… Prav zato smo ježa izbrali za simbol projekta za večjo varnost živali na cesti, ki ga izvajamo leto in pol s podporo Sklada za nevladne organizacije iz Švice.

 

Slovenija je ena od evropskih biodiverzitetnih "vročih točk", kar pomeni, da se ponašamo z veliko pestrostjo rastlinskih in živalskih vrst. To se na žalost pozna tudi na cestah, med žrtvami. Leta 2009 se je 11,3 % prometnih nesreč na regionalnih cestah zgodilo zaradi trkov z živalmi oz. divjadjo, kajti v prometni statistiki štejejo le tiste živali, ki na vozilih povzročijo gospodarsko škodo. Statistika tudi pravi, da je v letu 2006 pod kolesi končalo 6481 srn, 232 jelenov in divjih prašičev, 12 medvedov (še 8 jih je povozil vlak), 722 lisic, 321 jazbecev, 254 kun belic, 729 poljskih zajcev… Tudi vidre so med žrtvami, vsaj 7 na leto. Statistika pa molči o manjših živalih: ježih, vevericah in drugih sesalcih, o dvoživkah in pticah. Samo ugibamo lahko, da gredo te številke v tisoče in desettisoče… Navsezadnje pa, tudi žuželke so živali. Poglejmo na vetrobransko steklo po daljši vožnji v poletnih večerih! In ugotovljeno je, da je promet skupaj z osvetlitvijo že dodobra zdesetkal populacije žuželk, posebno nočnih.

 

Bomo še naprej brezbrižni do živali, ki smo jim s prometnicami presekali utečene poti in življenjske prostore, zdaj pa neprostovoljno umirajo na cestah? Prepričani smo, da lahko storimo marsikaj za zmanjšanje števila živalskih žrtev, hkrati pa tudi za varnost voznikov in potnikov. Zato smo pripravili plakat, zloženko in avtomobilsko nalepko STOPJEŽ. Tudi vi jo boste želeli imeti!

 

Srečno pot, ježek!

 

Več na strani www.stopjez.lutra.si  

 

Naslednjo nalepko za avtomobil lahko vozniki dobijo pri Lutri brezplačno, v zameno pa pošljejo po e-mailu fotografijo nalepke na avtomobilu. Več o tem na navedeni spletni strani.

 

 

Preberite tudi:

Previdno! Na cestah so tudi ježki!!!

Pozor: Žabice na cesti!

 

Foto: Dare Čekeliš

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.