15.01.2018

Najstnika v Bosni uredila zavetišče za živali

Nemanja in Bogdan svojega prostega časa ne preživljata z igranjem igric in objavljanjem slikic na Instagramu, pri svojih petnajstih letih sta se namreč odločila, da bosta odprla svoje zavetišče za pse. Doma sta v kraju Modriće v Bosni in Hercegovini, kjer je problematika zapuščenih in brezdomnih živali še posebej razširjena.

 

 

Azil sta poimenovala "Srećna šapa", uredila sta ga v zapuščeni stavbi. Prostore sta povsem uredila - najprej jo temeljito počistila, prebarvala ter napeljala elektriko in vodo. "Na idejo sem prišel po tem, ko sva s prijateljem našla pet zapuščenih psičkov. Tem nihče ne pomaga. Ljudem v stiski je v naši državi namenjenih že veliko skupin, pomaga jim precej organizacij, na področju živali pa je luknja, ki jo pomagava zapolniti midva," nam zaupa Nemanja. Najstnika psom namenjata vso svojo žepnino (slednjo namenjata predvsem veterinarski oskrbi), pri nabavi hrane pa jima pomagajo tudi prijatelji in različni donatorji.

 

 

V svojem zavetišču imata med 20 in 30 psov ter nekaj mačk. Delujeta v dveh terminih. Dopoldan za živali skrbi Nemanja, popoldan pa Bogdan. Ali obratno. Glede na urnik, ki ga imata v šoli, se sproti dogovarjata, kdo je za živali odgovoren v katerem delu dneva. "Organizacija med nama je zelo pomembna, saj se zavedava, da najino prostovoljstvo ne sme in ne more vplivati na najine šolske obveznosti", še pojasni najstnik.

 

 

Foto: Radio Sarajevo

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.