Oblekica za zmrzljivčke

V teh dneh, ko nas je večina doma, imamo na voljo tudi več časa za ustvarjanje. Za svojega kosmatinca lahko čisto sami - zelo enostavno izdelate veliko lepih in uporabnih stvari. Mi v teh na našem portalu objavljamo veliko koristnih namigov in prepričani smo, da vam bodo všeč.

Namen je vsem obiskovalcem in ljubiteljem živali, namigniti in prikazati, kako pasjo ali mačjo igračko, pripomoček ali koristen predmet, v le nekaj korakih izdelati doma.


O pasjih oblekicah je bilo že veliko napisanega in povedanega. So potrebne ali je to le modna muha? Za nekatere (kratkodlake) pse so dejansko nuja. Tokrat ne bomo razpravljali o zadnjih modnih smernicah, temveč vam bomo pokazali kako iz odsluženega brezrokavnika in majice (seveda je lahko to tudi kakšno drugo oblačilo, odvisno od potreb vašega ljubljenčka, zaloge v omari in seveda vaših želja), naredimo obleko za malega "zmrzljivčka". 

 

Ko izberete material iz katerega boste naredili obleko, je na vrsti krojenje. Najlažje je izdelati kroj iz preizkušene obleke.


V primeru, da prvič oblačite svojega kosmatinca, prosite prijatelje, da vam za urico ali dve posodijo kakšno oblekico, da jo na hitro skicirate. V skrajnem primeru vzemite papir in šiviljski meter ter vašega kosmatinca premerite.

Morda prvi poizkus ne bo ravno takšen kot ste si zamislili, vendar vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.


Zgornji del je najbolje, da je izdelan iz enega dela, sploh v primeru, če izdelujemo nepremočljivo obleko (pri šivih voda hitro pronica), spodnji del pa lahko naredimo iz dveh, saj bomo tako  razporek za oblačenje lažje izdelali.


Ko imamo skrojene dele iz osnovnega materiala (ne pozabite na dodatke za šiv), naredimo enako še s podlogo (seveda v primeru, da obleko podlagamo). Podlogo skrojimo kakšen milimeter manjšo, kot osnovni material. V našem primeru je osnovni material iz večih plasti, zato priporočam, da le tega najprej obšijete in šele nato pričnete s sestavljanjem. Dele iz osnovnega materiala sešijemo na "ramah", enako naredimo pri podlogi.


Oba materiala položimo z licem skupaj in zašijemo povsod okrog, pustimo odprtino pri repu, da lahko obrnemo (ob vratu ne šivamo, ker ne bomo mogli obrniti).


Skozi odprtino ob repu obrnemo in ob šivu, čim bolj poravnamo oba materiala.

 

Izdelamo okrasni šiv, ki drži na pravem mestu oba materiala. Ob tem podlogo porivamo malenkost navznoter tako, da je viden le osnovni material (zato smo podlogo krojili kakšen milimeter manjšo).

 

 

Sedaj pride na vrsto še del ob repu in vratu. Tu predlagam, da uporabite "šrek" trak, oziroma trak za obrobljanje.

 

Obroba ob repu naj ima zanko, v katero bomo "potegnili" zmrzljivčkov rep, da bo obleka lažje ostala na svojem mestu. Nekatere obleke imajo trakove katere zataknemo za noge, vendar nekaterim ne ustrezajo pri oblačenju, zato niso nujno potrebni. Ne pozabite, da so nekateri repi zelo košati in potrebujejo večjo zanko. Na koncu izdelajte še ustrezen trak za zavezovanje in seveda poskrbite, da bo dobro zašit.

Ni dizajnerski presežek, je pa reciklirana in topla oblekica za vašega zmrzljivčka. Pustite prosto pot vaši domišljiji, izbirajte materiale, dodajte aplikacije, dopolnite s pletenim ovratnikom...

Pripravil: Slovenski svet ustvarjalnosti (iz arhiva)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.