Nasvet pasjega frizerja: Nega pekinezerja

Naša bralka Tina nam je posredovala vprašanje: "Zanima me kakšna mora biti nega za pekinezra? Ali ga je potrebno striči?". Da bi naši bralki, kar se da učinkovito in strokovno svetovali smo se za odgovor obrnili na Majo Bertok, vodjo salona za nego psov Pessalon v Kopru.

 

Zapisala je: "Legenda pravi, da so ti psički nastali iz levov primatov. Živeli so v grajskih dvorih, kjer so jih lastniki spoštovali in ljubkovali. Verjeli so, da jih bo v posrmtnem življenju ščitil zato so na njih zelo pazili.


Če želimo imeti negovanega psička se moramo zavedati, da je nega pekinezerja zelo zahtevna. Da se ohrani njegova lepota je potrebno vsakodnevno česanje, saj ima psiček poddlako, ki jo je potrebno redno izčesavati ven. Po vsakodnevnem sprehodu je potrebno psičku pregledati tačke in ščesati morebitno umazanijo, ki se je primla na njegov kožuh. Za to lahko uporabite glavnik in krtačo. Največ se posvetite predelu pod glavo in na zadnjem delu hrbtenice. Tu ima ponavadi največ dlake.


Priporoča se tudi redno kopanje. Šampon in priporočeno balzam. Ta vam bo omogočil mehko in voljno dlako. Ne šparajte na tovrstnih produktih in kupujte le kvalitetne proizvode. Voda s katero ga umivamo mora biti prijetno mlačna. Medtem, ko ga kopamo moramo paziti, da mu voda zaradi kratkega gobčka, ne uide v smrček. V nasprotnem primeru se bo izogibal močenja okoli glave in boste imeli težave s kopanjem. Nevarno je zaradi vdora vode v pljuča, zato paziti!! Raje počasi in previdno. Zmanjšajte pretok vode skozi tuš in mu zmočite do noska.

 

Pekinezerji so znani po dolgi in bujni dlaki. Lahko ga strižete ali pa tudi ne. To je odvisno od vas - kar je vam bolj všeč. Če so boste odločili za striženje, boste vi pikrajšani za dolgo česanje. Pekinezer, ki je na kratko postrižen je tudi zelo lep, če ga obdela prava roka. Če pa boste ohranili dolgo dlako, bo potrebno občasno rezanje krajšanje dlake pod tačkami, okoli tačk in intimnih predelov (zadnji del) ter striženje nohtov. Nekateri psički so lahko zelo občutljivi. Obrit predel lahko psička pika, kar privede do lizanja in posledično do vnetja kože. Zato je potrebno paziti kako se odstriže dlaka okoli nežnih predelov. Potrebno je tudi čiščenje ušes, oči in kot sem že omenila - pregledovanje tačk."

 

Če imate tudi vi kakšno podobno vprašanje nam ga lahko posredujete na: info@pesmojprijatelj.si in skupaj bomo skušali najti ustrezen odgovor.

 

Vabljeni tudi k branju:

- Pessalon: Kužkom prijazen salon

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.