Nevarnost trav za pse

Morda se zdi, da so trave povsem nedolžne, a resnica je, da lahko povzročijo neprijetne težave, če se zataknejo v uho, nos ali tačko našega ljubljenčka.

 

Ko se psi igrajo ali se gibljejo na travnatih območjih obstaja možnost, da se trave primejo na njihovo dlako. Kritična območja, kjer se trave najpogosteje zataknejo, so ušesa, nos in tačke.

 

Preveri kakšne so nevarnosti, če se trave oziroma klas zapiči vašemu psu v:

  • Uho: Dlaka okoli ušesa omogoča travi, da se prime in zdrsne v ušesni kanal psa. To lahko povzroči draženje, bolečino, vnetje in celo okužbe. Psa opazite, da pogosto trese glavo ali drgne uho ob tla.
  • Nos: Med igranjem ali pa preprosto pri hoji skozi travnike se trave lahko zataknejo v nosno votlino psa. To povzroča psu nelagodje, kihanje, vnetje in lahko celo vodi do resnejših težav.
  • Tačke: Med hojo po travi lahko trave prodrejo v blazinice ali med prste na tačkah psov. To lahko povzroči bolečino, vnetje, abscese in otežuje hojo. Pes kaže znake nelagodja, si grize ali liže tačke in si poskuša sam odstraniti travo.
  • Grlo: Nekatere trave lahko povzročijo težave, če jih pes zaužije. Na primer, dolge, nitaste trave lahko povzročijo težave s prebavili ali pa se zataknejo v ustih ali grlu psa. Nekatere vrste trav pa povzročajo prebavne težave, zastrupitve ali alergijske reakcije pri psih, če jih zaužijejo. Trave, ki so bile obdelane z herbicidi ali pesticidi lahko povzročijo zastrupitev pri psih. Zato je zelo pomembno, da psa nadzorujete, ko je zunaj in ste prepričani, da ne zaužije nevarnih rastlin ali trav. Če opazite kakršne koli znake zastrupitve ali težav, se takoj posvetujte z veterinarjem.

 

Nasveti za skrbnike

  • Priporočljivo je, da v času cvetenja trave (od aprila do avgusta) ne obiskujete krajev, kjer bi lahko vaš pes prišel v stik z divjim ječmenom. V kolikor se sprehajate po takih območjih, vam priporočamo, da psa po vsakem sprehodu temeljito pregledate, še posebej med prsti in oba sluhovoda.
  • Priporočljivo je, da psa po sprehodu skrtačite.
  • V primeru, da opazite znake, da se je trava zataknila v uho, nos ali tačko vašega psa, je zelo pomembno, da nemudoma obiščete veterinarja. Veterinar ima ustrezna orodja in znanje, da varno odstrani trave in zmanjša morebitno škodo.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.