Obdobja razvoja pasjega mladička

Poznamo nekaj ključnih obdobij razvoja kosmatinca, ki so pomembna za njegovo fizično, vedenjsko in čustveno rast. Da bi bil kar se da dober skrbnik svoje male kepice, je pomembno, da ta obdobja razumeš…

 

Neonatalno obdobje - od skotitve do 2. tedna

V tem obdobju so mladički popolnoma odvisni od matere in že v tem času je zelo pomembno v kakšnem okolju živijo. Strah, nervoza, agresija in pomanjkanje zaupanja do ljudi, se preko mame prenašajo na mladičke. Njihove oči in ušesa so zaprte, zato se zanašajo na vonj in dotik za navigacijo in hranjenje. Če je edina vez s svetom njihova mama, polna strahov in adrenalina, je to najslabši možni začetek, ki ga mali štirinožec lahko dobi.

 

Prehodno obdobje - od 2. do 4. tedna

Mladički začnejo odpirati oči in ušesa ter postajati bolj aktivni. Začnejo raziskovati okolico, učijo se komunicirati z mamo, bratci in sestricami ter prvimi ljudmi okoli sebe. Razvijati začnejo tudi motorične sposobnosti.

 

V tem obdobju je pomembno, da mladički niso izolirani, po drugi strani pa ne preveč izpostavljeni novim dražljajem. Pravi vzreditelj jim bo znal na njim primeren način, nežno in počasi, predstaviti prvo hrano, ki ni več samo mamino mleko, nove vonjave, zvoke, igračke in različno podlago.

 

Male kepice se šele učijo, da obstaja zunanji svet in kako se odzivati nanj. Ker šele začenjajo slišati, jih nenadni zvoki lahko prestrašijo. Če mami manjka zaupanje do okolice, njenih ljudi, če se tudi sama hitro prestraši in panično reagira, se bo v tem obdobju napačen odziv na okolico v mladičke še bolj vtisnil.

 

Obdobje socializacije - od 4. do 16. tedna

Če si želiš veselega, samozavestnega in srečnega štirinožnega sopotnika nikoli ne podcenjuj njegovega življenja v tem obdobju. Lahko bi po domače rekli - kar v psa vložita vzreditelj in ti do njegovega četrtega meseca, tako bo živel. Ali bosta skupaj uživala avanture življenja, raziskovala svet, se družila in imela fino ali pa boš večji del njegovega življenja “popravljal”, kar je bilo v tem obdobju zamujeno.

 

To obdobje je ključno za socializacijo z ljudmi, drugimi živalmi in okoljem. Mladički se učijo družabnih veščin, prepoznavanja telesnih jezikov in pravilne igre. Napačno naučen odnos do okolja je enako problematičen kot pomanjkanje izkušenj. Zato ni vsaka socializacija prava socializacija in mora biti prilagojena karakterju, prirojenim lastnostim, dosedanjim izkušnjam in tudi načinu življenja, ki ga bo kosmatinec živel.

 

Obdobje raziskovanja - od 3. do 6. meseca

Mladički postanejo bolj radovedni in pogumni. Malim kepicam je raziskovanje prirojeno in potrebno za njihovo preživetje, saj bi se v maminem “naročju” težko naučili veščin, potrebnih za življenje. Mladički, ki živijo v zaprtem svetu in niso izpostavljeni zunanjim dražljajem, ki nimajo možnosti opazovanja okolice, grizenja različnih predmetov, vohanja vsake travice, ki jih zanima, so oropani pomembnih izkušenj, ki jih lahko zaznamujejo za celo življenje.

 

Večina mladičkov v tej starosti že živi pri novih skrbnikih in res je ključno, da kosmatinec ni samo postavljen v svoj novi dom, kjer se od njega pričakuje, da bo miren in priden. Omejevanje raziskovanja samo zato, ker imaš kot novi skrbnik premalo znanja in potrpljenja, je slaba naložba v prihodnost. Ravno tako komunikacija v stilu “fuj to!”, samo zato, ker se ti ne da pospraviti čevljev, pričakuješ pa, da jih bo mladiček pustil na miru.

 

Obdobje pubertete - od 6. do 18. meseca

Mladički doživljajo hormonske spremembe in lahko postanejo bolj neodvisni ali preizkušajo svoje meje. Več, kot si v prvega pol leta vložil v odnos s svojim štirinožcem, lažje bosta oba skupaj preživela puberteto.

 

Potrpežljivost in doslednost v vzgoji sta ključni, saj vsi tisti triki, ki so pri mladičku mogoče delovali, ne delujejo več. Moraš se zavedati, da vse tisto, kar si izpustil v prejšnjih obdobjih, zdaj kot skrbnik plačuješ. Popolno ignoriranje na sprehodu, nenormalno vlečenje na povodcu, uhajanje, lajanje, konflikti z drugimi psi so odraz tega, kar si, oziroma bolje rečeno nisi počel s svojim mladičkom.

 

Seveda obstajajo psi, pri katerih puberteta mine brez večjih težav. Pri večini pa se stvari ne popravijo kar same od sebe ampak je to zadnji čas, da se s pasjim najstnikom naučita medsebojne komunikacije, da postaviš pravila in se jih dosledno tudi držiš. Je pa za oba težko, če šele v tem obdobju začenjaš delati prav in bolje - ker sta se vse naučene slabe navade naučila oba, ti in tvoj štirinožec.

 

Vsako od teh obdobij ponuja priložnost za gradnjo močne vezi med teboj, skrbnikom in tvojim kosmatincem ter učenje ključnih veščin, ki bodo vplivale na celotno življenje štirinožca. Čakanje in upanje, da bodo neželena vedenja minila, še nikoli ni pripeljalo do želenega rezultata…

 

Maja Šparovec
Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnik

Fotografija: Dreamstime

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.