Ohladiti psa - brez klime!Pred nami je dolgo in vroče poletje. Na našem portalu vsak dan dobite veliko nasvetov za varno preživljanje poletja s svojim psom, veliko smo že napisali tudi o nevarnosti toplotnega udara in dehidracije. Tokrat vam ponujamo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih lahko psu omogočite prijetno bivanje tudi v zelo vročih dneh - brez klimatske naprave.

 

Znano je, da ljudje svoje telo hladimo s potenjem, medtem ko se živali, ki so pokrite z dlako, veliko težje ohlajajo. Njihova edina možnost za premagovanje vročine je sopenje, kar pa v razgretih prostorih težko zaleže, zato je najbolj pomembno, da v vročih dneh stanovanja ne razgrejemo. Pomembno je tudi, da psu ne dovolimo večjih aktivnosti (sprehajanja, teka, igre) v najbolj vročih delih dneva! Pustite mu počivati. Zelo pomembno je, da ima pes ves čas na voljo dovolj sveže in hladne vode!

 

Kako psa ohladiti brez klimatske naprave?

 

Že nekaj let so na trgu na voljo hladilni plaščki, rutke in posebne hladilne blazine, ki so napolnjene s "kristalčki", ki po ohlajanju v vodi ostanejo hladni več dni. Na voljo so v specializiranih prodajalnah, njihova cena pa je od 25 evrov naprej (odvisno od velikosti). Podoben učinek lahko sicer dosežete tako, da namočite veliko brisačo v hladno vodo, jo ožmete in položite na tla, da se lahko vaš pes nanjo uleže. Psa lahko ohladite tudi tako, da ga z mokro krpo obrišete trebuh in notranjo stran stegen. Najboljša rešitev je hladna kopel ali bazenček, v katerem se psi lahko ohladijo. Bazeni za pse postajajo cenovno vse bolj dostopni, najcenejše dobite že za 30 evrov. Pazite, da razgrete živali ne boste polivali s premrzlo vodo, saj to lahko povzroči šok. 

 

Psu lahko ponudimo tudi sladoled, ki mu bo zelo prijal. Nič ne bo narobe, če mu kdaj postrežemo naš sladoled, izogibajmo se le čokoladnemu. Še bolje pa je, da za pse pripravimo pasji sladoled, ki ne vsebuje sladkorja. Namig, kako ga pripraviti, najdete na našem portalu.

 

Želimo vam čudovito poletje!

 

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.