Pomlad za naše pse prinaša tudi nevarnosti!

Tako kot ljudje, tudi psi obožujejo pomlad, daljše dneve, toplejše temperature in več časa, preživetega na prostem. Po dolgi zimi se tudi psi veselijo dolgih sprehodov in spremljanja svojih skrbnikov pri spomladanskih opravilih na prostem. Zato nikar ne pozabimo na nekaj ukrepov, ki bodo nam in našim živalim omogočili brezskrbno uživanje pomladi.

 


S pomladjo se je začela tudi sezona klopov, komarjev in drugih žuželk, ki lahko za našega psa pomenijo potencialno nevarnost. So prenašalci bakterij, parazitov in virusov, ki psu in njegovemu skrbniku lahko močno zagrenijo življenje. V Sloveniji so klopi zelo razširjeni, bolezni, ki jih lahko dobijo naši psi pa so boreiloza, anaplazmoza, babezioza.

Komarji lahko našega psa okužijo z dirofilariozo (srčnim črvom). Okužene komarje najdemo v slovenski Istri, sosednji Italiji, ravno tako pa v hrvaški Istri in Dalmaciji. Podrobneje o dirofilariozi pišemo tukaj.

Najboljša začita pred klopi, komarji in drugimi žuželkami je redna uporaba kožnih nanosov ali ovratnic, ki preprečujejo infestacijo psa z omenjenimi organizmi.

Pravkar se je začela tudi sezona gosenic sprevodnega prelca. Dlačice teh gosenic so za naše pse zelo nevarne in strupene, pes pa lahko nanje naleti čisto po naključju, med vohljanjem po travi. Zato se v tem času izogibajte področij, kjer v krošnjah hrastov ali v borovcih opazite značilne zapredke sprevodnega prelca. Podobneje o sprevodnem prelcu pišemo tukaj.

Če nas bo pes spremljal pri vrtnih opravilih, moramo pozornost nameniti tudi vrtnemu orodju, ki lahko poškoduje psa (na primer v travo odložena žaga za rezanje vejevja), pa tudi raznim pripravkom (insekticidom, pesticidom), če jih pri svojem delu uporabljate. Če vaš pes rad "vrtnari" (izkopava in raznaša rastline), ni odveč pomisliti na potencialno strupene rastline, če jih pes zaužije (grm avokada, bambus, oleander, čebulice tulipanov, gladiol ..). Več o neprimernem zelenju na vašem vrtu pišemo tukaj

 

Pomlad je tudi čas, ko imajo psi največ težav s kožo. Te se največkrat na zunaj kažejo z nevzdržnim praskanjem in posledičnimi poškodbami na koži, ki so lahko zelo obsežne in nevarne za infekcijo. Pogosti vzrok praskanja so različne alergije. To so alergije na cvetni prah številnih rastlin, ki cvetijo v tem letnem času. Nenehno praskanje lahko povzroči boleče rane in izpadanje dlake. Za zdravljenje alergij lahko veterinar predpiše zdravila za omilitev simptomov alergije, v primeru, da srbečico poslabšajo bakterijska vnetja, pa bo potrebno tudi zdravljenje z antibiotiki.

 

Uživajte v pomladi.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.