30.01.2023

Postopek posvojitve hrta

Tokrat bi z vami radi delili, kako izgleda postopek posvojitve preko našega društva. Pogosto se ljudje namreč ne zavedajo, da posvojitev preko društva HRTJI SVET Slovenije ni ''kar želim, to dobim'', ampak je to proces, ki zahteva odgovornost in premislek z obeh strani. Tako s strani posvojitelja kot nas, društva.

 

Če razmišljate o posvojitvi, je najbolje, da nam pišete na naš društven e-mail, to je info@hrtjisvet.org. Sicer smo aktivni tudi na Facebooku in Instagramu, ampak glavni kanal za komunikacijo je e-mail. Ob izraženem interesu vam pošljemo informativni vprašalnik ter obrazložimo postopek posvojitve. Namen informativnega vprašalnika je, da pridobimo čim več osnovnih informacij o posvojitelju, njegovem načinu življenja ter nakažemo stvari, ki so za naše društvo pomembne. Po tem, ko potencialni posvojitelj pošlje izpolnjen informativni vprašalnik nazaj na e-mail, se pričnemo dogovarjati glede naslednjega koraka, to je predposvojitveni obisk. Namen obiska je, da interesenta obišče član s svojim posvojenim hrtkom, kjer se pogovorimo o vsem, kar se tiče same posvojitve, življenja s posvojenim hrtom, hrtjih specifik, na kaj je potrebno biti pozoren v prvih dneh/tednih/mesecih življenja, kaj vse gre lahko narobe … Mnogi šele takrat v živo vidijo posvojenega hrta, vidijo, kako ''paše'' v njihov dom – marsikdo meni, da hrt potrebuje ogromno prostora, pa vedno dokažemo nasprotno – dovolj je nekaj mehkih površin. ???? Zaželeno je, da si že pred samim obiskom interesenti nekaj preberejo o sami hrtji problematiki, da se jim s tem morda že poraja kakšno vprašanje, ki ga po tem, že na obisku, lahko razrešimo.

 

Zgodi se, da si interesenti po obisku premislijo, ker odgovorijo, da niso pripravljeni na posvojitev, da si ne želijo posvojiti hrta, da bi bilo to v določenem trenutku neodgovorno in nespametno. Takšne odločitve vedno pozdravljamo, saj resnično zagovarjamo to, da mora odločitev za posvojitev biti dobro premišljena in ne hipna. Občasno se zgodi, da mi presodimo, da interesenti niso primerni tip posvojitelja za hrta ali da morda hrt ni primeren pes za določene ljudi. V teh primerih vedno postavimo v ospredje kakovostno življenje psa in konec koncev tudi človeka. Preveč je zgodb, ko se stvari po posvojitvi ne razpletejo kot bi si želeli in mi se trudimo, da je takšnih posvojitev pri nas čim manj.

Predposvojitveno druženje na poligonu

 

Najbolj nas pa veseli, ko po opravljenem obisku obe strani ugotovita, da želita nadaljevati s predposvojitvenem postopku, kar je v tem primeru izbira primernega hrta, lurcherja ali podenca. Psa, s katerim bomo živeli prihodnja leta, ne izbiramo glede na barvo, ampak glede na karakter. K nekaterim posvojiteljem sodi umirjen pes, k drugim bolj živahen, nekateri so primerni za bolj zahteven primer (prestrašeni, reaktivni), drugi pa so šele na začetku 'pasje' poti in jim poskusimo poiskati psa, primernega za posvojitelja začetnika. Seveda se je potrebno zavedati, da se psi v zavetiščih lahko obnašajo drugače kot se potem v novem domu. Na vse morebitne zaplete želimo posvojitelje res dobro pripraviti, zato imamo pripravljenih kar nekaj dokumentov, kako je, ko pride hrt v nov dom, kako delati na tem, da se ne pojavi osamitvena tesnoba, zakaj je pomembno testiranje na mediteranske bolezni …

 

Po izbiri psa in plačilu posvojnine sledi čakanje na prihod novega družinskega člana. Včasih je lahko to nekaj dni, tednov ali mesecev … za večino ljudi so to meseci nestrpnega pričakovanja. ????

 

Nekaj dni pred posvojitvijo imamo še pogovor, kjer še enkrat osvetlimo točke, na katere je potrebno biti pozoren po posvojitvi.

 

Vsem našim posvojiteljem stojimo vedno ob strani, ne glede na to, kakšne težave se pojavimo. Če lahko pomagamo mi, storimo to, v drugem primeru pa napotimo na strokovnjake, ki imajo na določenih področjih več znanja.

 

Trudimo se, da bi imeli tako posvojitelji kot psi čim manj težav z navajanjem na novo življenje, da bi pisali srečne zgodbe in z veseljem ostanemo v stikih po posvojitvi, kolikor posvojitelju ustreza. Naj bo to z rednimi druženji, z javljanji preko družabnih omrežij ali z občasnim e-mail sporočilom.

 

Kolumna Društva Hrtji svet Slovenije

Organizacija za pomoč hrtom v stiski

Fotografije: Arhiv društva

 


Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.