Zakaj je posvajanje boljša odločitev od kupovanja psov?

NE KUPUJ, POSVOJI: Slogan, misel številnih zavetišč po svetu. Še nedavno je bilo mogoče v različnih medijih zaslediti pozive k posvajanju živali iz zavetišč. Zakaj posvojiti in ne kupiti?

  

Ni skrivnost, da ljudje večino stvari izbiramo na podlagi izgleda - všečnosti. In nakup / posvojitev psa v veliki večini ni izjema. Toliko različnih pasem, oblik, velikosti, barv, odlakanosti … psov je nastalo prav zaradi všečnosti. Eni so širši javnost bolj všečni, drugi manj, določeni le ozkemu krogu ljubiteljev. In dokler bo povpraševanje, bo ponudba. Večje kot je povpraševanje, višja, bolj zasoljena je cena. In kmalu sledijo ''ponaredki'' – psi, ki ''so pasemski, samo rodovnika nimajo''.

 

So pa zato veliko ceneje. In tako se lahko tudi tisti s tanjšo denarnico ponaša s ''finim'' psom, ne da bi se spraševali od kod so psi (navadno že nebogljeni mladiči), kaj so doživeli, kako živeli ... Samo, da so luštni in poceni. A kmalu lahko zelo dragi. Veliko je še neukih skrbnikov, veliko nepoučenih, nepripravljenih novih skrbnikov, ki padejo v kremplje zaslužkarjem, nasedejo prepričljivim zagotovilom oziroma niti ne preverijo kaj vse morajo kot novi lastnik zagotoviti po predpisih oziroma potrebam prevzete živali. Posledica pa so v zadnjem času številni poskusi legalizacije psov preko zavetišča, težave z izpolnjevanjem pogojev za uvoz oziroma registracijo in s tem povezani precejšnji stroški.

 

 

Še hujše pa so zdravstvene težave genetsko degeneriranih in / ali imunsko oslabelih, necepljenih, polnih parazitov mladičev, ki neredko v kratkem času tako hudo zbolijo, da jim niti veterinarji ne morejo pomagati. Redke, ki jim uspe, čaka težka in naporna pot okrevanja, da o stroških sploh ne govorimo …

 

Psi v zavetiščih so preverjeni, morajo biti oskrbovani v skladu s predpisi (odpravljeni paraziti, cepljeni proti kužnim boleznim), praviloma zdravi oziroma je posvojitelj opozorjen na morebitne znane zdravstvene posebnosti. Psičke morajo biti sterilizirane, veliko zavetišč pa tudi kastrira samce. Tako so psi iz zavetišča v primerjavi z ostalimi v veliki večini primerov veterinarsko veliko bolje oziroma sploh oskrbljeni. Kar je boljša garancija, da bo novi član zdrav in pričakujemo lahko le redne stroške. Seveda obstaja možnost izjem, vsaj veliko skritih bolezni ni mogoče ugotoviti, dokler se ne pojavijo znaki.

 

Besedilo: Marko Oman, vodja Zavetišča Ljubljana

  

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.