Pozor! Na poplavljenih območjih se pojavlja leptospiroza, ki je nevarna tudi za pse

Na poplavljenih območjih v Sloveniji ljudje zbolevajo z leptospirozo, gre za bolezen, ki jo prenašajo glodavci in tudi domače živali. Avgusta so na NIJZ-ju potrdili že osem primerov, vsi okuženi pa so tak ali drugačen način sodelovali pri odpravljanju posledic poplav.

 

Leptospiroza je nevarna tudi za pse ne glede na njihovo starost. Inkubacijska doba pri leptospirozi traja od 5 do 14 dni. Glavni simptomi so povišana temperatura, žeja, bruhanje, driska, bolečine v trebuhu, dehidracija. Kot so zapisali na Kliniki Loka, lahko z napredovanjem bolezni bakterija poškoduje jetra, ledvici, prihaja do razpada eritrocitov, pojavi se zlatenica, krvavitve po sluznicah. Pri zelo hudi obliki bolezni lahko žival pogine v nekaj dneh.

 

Leptospirozo zdravimo z antibiotiki in podporno terapijo, zdravljenje pa je pogosto zelo težko, predvsem zaradi sekundarnih poškodb prizadetih organov. Psi, ki so preboleli bolezen, še več mesecev izločajo bakterije z urinom, zato predstavljajo neposredno nevarnost za zdravje ljudi.

 

Največja možnost okužbe psa je v lužah, rekah, jezerih, močvirnatih področjih. Psa lahko delno zaščitite proti leptospirozi s cepljenjem proti nalezljivim boleznim, med katere sodi tudi leptospiroza.  

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.