15.01.2018

VIDEO: V Prači se 250 psov bori z ostro zimo, odvisni so zgolj od peščice prostovoljcev!

Po našem prvem obisku pasjega taborišča v Prači pri Sarajevu, ki se je zgodil v novembru, smo se v zlogasni azil vrnili v minulem vikendu. Na pot v Pračo smo se podali z Obalnim društvom proti mučenju živali, ki je bosanskim prostovoljcem, ki pravzaprav edini skrbijo za vse te uboge pse, na pomoč priskočilo z akcijo zbiranja hrane. Novih okrutnih pobojev psov v Prači od novembrskega protesta ni bilo. Pse t.i. "šintarji" zdaj pokončajo že kar na sarajevskih ulicah, nam povedo prostovoljci. Na ta način se želijo mestne oblasti menda izogniti novim medijskim pritiskom in polemikam.

 

Povezane vsebine: Posnetek prvega obiska Prače

 

Preko 300 kg hrane, ki so jih Slovenci preko Odpmž donirali za pse v Prači, je društvo včeraj pripeljalo v Pračo in tako pomagalo nahraniti 250 lačnih želodčkov. Iz naslova finančnih donacij preko sms sporočil (ZIVALI5 na 1919) pa so v lokalnem marketu nakupili še kar nekaj dodatnih vreč hrane, ki jo bodo bosanski prostovoljci v azil odpeljali v prihodnjih dneh (videoposnetek nakupljene hrane je na dnu tega članka).

 

 

Tudi slovenski prostovoljci so včeraj pomagali pri čiščenju in hranjenju, iz bližnjega potoka so v posodah prinašali vodo. Kot je znano, je to najbrž edino zavetišče na svetu, ki ni oskrbljeno s pitno vodo. Kaj se bo zgodilo, ko bo potok pomrznil in kako bodo prostovoljci v Pračo, ki je od Sarajeva oddaljena približno slabo uro vožnje, prinašali vodo, ostaja neznanka.

 

Psi sicer svoj obrok briketov ali konzerve dobivajo dvakrat tedensko, smo izvedeli. "Odvisni smo zgolj od donacij. Tako kot prihaja hrana, tako jo mi vozimo v Pračo. Ti psi bi bili sicer odvisni samo od suhega kruha, ki ga v azil zgolj tu pa tam pripeljejo lastniki zavetišča," nam je povedal Fahrudin Bravo, eden redkih prostovoljcev, ki skrbijo za uboge pse. Kruh psom v kletke ponudijo v taki obliki:

 

 

Dejal nam je, da v Pračo peščica bosanskih prostovoljcev odhaja dvakrat tedensko, več jim, zaradi službenih in finančnih zmožnosti, ne uspeva. Medtem za vse pse skrbi zgolj en delavec, pa še ta za svoje delo s tem mesecem ne bo prejemal plačila, smo izvedeli. Povedal nam je, da bi brez pomoči Fahrudina in njegovih prijateljev vsi ti psi že davno poginili od lakote in neustrezne oskrbe. Kje pa so vsi ostali bosanski aktivisti, ki jih je sodeč po objavah na socialnih omrežjih res veliko, nas je zanimalo. "Večina je glasnih samo pred tipkovnico. Kaj bi moral narediti ta, pa kaj bi moral narediti nekdo drug ... Nikogar pa ni blizu. Nikogar tukaj ne vidim. Ponavljam, če ni bilo teh ljudi, bi ti psi poginili v mukah," nam pojasni.

 

 

Kakšna bo usoda vseh teh psov v prihodnje, ni znano. Iz Kantona Sarajevo so že napovedali, da bodo prostore kmalu porušili. Kje bo končalo 250 psov, ki se v teh dneh bori z ostro zimo, ne ve nihče. Kot ste videli na posnetku, je med temi psi tudi nekaj mladičev, starih komaj 10 dni. Tem psom so prostovoljci medtem že poskušali najti primernejšo namestitev.

 

Obalno društvo proti mučenju živali novo pot v Pračo načrtuje čez slab mesec. Če želite donirati za oskrbo psov v Prači, lahko pošljete sms sporočilo s ključno besedo ZIVALI5 na 1919 (z izkupičkom bodo hrano nakupili direktno v Bosni in Hercegovini), za dostavo materialnih donacij pa se lahko dogovorite preko elektronske pošte na obalno.dpmz@gmail.com.

 

Povezane vsebine - Fahrudin Bravo: Ljudje, ki služijo na psih so hujši od italijanske mafije

 

Sporočilo Andreje Bogataj Krivec (predsednice ODPMŽ) v Facebook posnetku iz Sarajeva:

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.