0
0,00 €

VIDEO in FOTO: Obiskali smo pasje taborišče Prača

Objavljeno: 14.11.2017

V nedeljo je ekipa portala Pes moj prijatelj vstopila v azil Prača. Kljub temu, da snemanja in fotografiranja v azilu načeloma ne dovolijo, je bilo tega dne drugače. V Pračo je namreč prišlo preko 100 prostovoljcev, ki so poskrbeli za 290 psov - prinesli so jim vodo, hrano in počistili bokse. To se sicer zgodi zelo redko, saj so prostovoljci v azilu redko dobrodošli. En in edini oskrbnik se je v tem času umaknil iz lokacije.

 

Posneli smo tole:

 

 

Azil Prača je bil za kar 4 milijone evrov zgrajen leta 2012. Oblasti so projektu namenile veliko denarja, namen pa je bil umik psov z ulic Sarajeva na kraj, kjer bi jim poiskali nove domove. Azil leži ob gozdu, na oddaljenem in težko dostopnem terenu.

 

 

Zakaj se je Sarajevo odločilo azil postaviti na 40 kilometrov oddaljeno mesto? Da bi prikrili vse grozote, ki se tam dogajajo, odgovarjajo aktivisti. 

 

 

Azil sicer nima vode, je brez elektrike, psom pa samo enkrat tedensko namenjajo nekaj hrane. Gre večinoma za piščančje kosti (glej video) in posušeni kruh. Vodo dobijo redko, v sodih jo prinašajo večinoma prostovoljci.

 

 

Bosanski zakon o zaščiti in dobrobiti živali sicer striktno prepoveduje ubijanje zapuščenih psov, tudi v zavetiščih. Azil Prača ne izpolnjuje niti osnovnih pogojev za obstoj, predpisanih v zakonu, kar je potrdila tudi inšpekcija pred nekaj tedni. Psi so strpani v umazane prostore, med lastne iztrebke, brez osnovne veterinarske oskrbe. Veterinarja v azilu nimajo.

 

 

Za vse pse Prača sicer prejema sredstva iz proračuna. Ta denar je namenjen veterinarski oskrbi, ustrezni prehrani in vsem ostalim stroškom, ki so nujni za dostojno namestitev živali. Vsega tega pa psi ne prejemajo, še več ... denar azil dobiva tudi za tiste pse, ki bi morali biti živi, a se je za njimi izgubila vsaka sled, pravijo prostovoljci. Z azilom bi se naj odgovorni finančno okoriščali, po trditvah prostovoljcev bi se naj v njihove žepe stekla že preko 2 milijona evrov. Zaradi prijav vsega naštetega tožilstvo kantona Sarajevo že preiskuje enega najkompleksnejših primerov organiziranega kriminala v Bosni in Hercegovini.

 

 

Neznano kam je iz azila v zadnjih šetih letih izginilo že preko 2.700 psov. Aktivisti so bili priča nekaterim primerom pobojev psov, kar so tudi dokumentirali, odkrili pa so tudi jame, v katere zakopavajo žive pse. V okolici azila so naleteli tudi na grobnice, v vsaki je bilo preko 100 trupel pokončanih psov.

 

 

Aktivisti so prepričani, da se zaradi medijske odmevnosti psi namesto v Pračo, že nekaj tednov vozijo na druga mesta. Od začetka oktobra, ko so širšo javnost začeli pretresati prizori iz azila smrti, vanj menda niso sprejemali novih živali. Ugotovili so, da pse sedaj vozijo na druge lokacije, mnoge ubijejo kar na ulici.

 

 

V soboto je v Sarajevu sicer potekal protest, na katerega je prišlo tudi veliko ljudi iz drugih držav. Pred parlamentarno skupščino v Sarajevu se je zbralo okoli 1.500 ljudi. Proteste smo sicer v živo iz Sarajeva spremljali tudi na našem portalu - klik za posnetek.

 

 

Na protest so prišli podporniki iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Črne gore, Avstrije, Nemčije, Italije, Danske in Velike Britanije. Zahteve, ki so jih objavili protestniki so takojšnje prenehanje nezakonitega pobijanja psov v vseh zavetiščih BiH, takojšnja aktivacija nadzora in zaprtje "proračunskih zavetišč", ki ne izpolnjujejo zakonskih zahtev, prisotnost veterinarja v vseh zavetiščih, konec odkupovanja zavetišč na netransparentne načine, humano tretiranje in ulov psov, ki niso agresivni, ter konec njihovega odvažanja v neznano, dovoljen vstop prostovoljcem v vsa zavetišča, hitro sankcioniranje tistih, ki zapustijo te nemočne živali.

 

 

Protest je sicer minil mirno in brez vsakršnih incidentov. Na dogajanje se je odzval premier kantona Sarajevo Elmedin Konaković in na Facebooku zapisal, da bodo odslej "svoje aktivnosti izvajali še intenzivneje", kar aktivisti razumejo kot jasno sporočilo in grožnjo, da se bo okrutno pobijanje psov na ulicah Sarajeva le še stopnjevalo. "A je to leta 2017 sploh mogoče? Tega ni mogoče videti nikjer na svetu. Politika se preprosto požvižga na zakon in to celo javno objavi," so ogorčeni aktivisti.

 

 

Število brezdomnih psov v Sarajevu se je sicer močno zmanjšalo, kar potrjujejo statistike za leto 2015 in 2016. V dveh letih je bilo odlovljenih 3.022 brezdomnih psov, 252 je bilo evtanaziranih, kar 7.919 poginulih psov pa je bilo odpeljano na deponijo. Od konca vojne leta 1995 do danes, naj bi bilo samo v Sarajevu ubitih več kot 100.000 brezdomnih psov. O načinih, s katerimi se je zmanjševalo število teh psov, premier kantona Sarajevo ne želi govoriti.

 

 

Povezane vsebine:

 

FOTO: Velika množica za takojšnje prenehanje pobijanja psov v BiH!

V ŽIVO: Prenos protesta v Sarajevu

Za vsakega ubitega psa gre v žep veliko denarja

Aushwitz za pse: Kam je izginilo 2722 psov iz sarajevskih ulic?

Masovni poboji bosanskih psov na vse več lokacijah, trdijo aktivisti!

Auschwitz za pse blizu nas - kri na zidovih, pse polivajo s kislino!

VIDEO: Krvavi masakri v Sarajevu se nadaljujejo

Mladiči v Prači umirali pred očmi novinarjev, napoveduje se veliki protest

Posnetki iz Prače so šokirali javnost

EVTANAZIJE V SLOVENIJI PO 30. DNEVU!

  • V Sloveniji so zavetišča za živali po zakonu dolžna skrbeti le 30 dni, po tem jih lahko usmrtijo. V Italiji, Nemčiji in Avstriji zakonodaja usmrtitev zdravih psov v zavetiščih prepoveduje, na Hrvaškem imajo 60-dnevni rok.

Zadnji oglasi

Najdeni: Našli so starejšo samičko! Kdo je lastnik?
Med Cesto in Lokavcem so našli starejšo samičko. V zavetišču Oskar Vitovlje iščejo skrbnika, saj psička ni...
Izgubljeni: 11-letni Maj je pogrešan od sobote!
V soboto se je izgubil zlati prinašalec, je prijazen, star 11 let in ima črno ovratnico. Odšel je od doma iz vasi blizu mejnega...
Izgubljeni: V Kamniški Bistrici se je izgubila psička
V Kamniški Bistrici se je izgubila psička, ki sliši na ime Čenča. Je zelo prijazna, podobna je pasmi nemški ovčar, nosi...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno