19.06.2015

Prebivalci Obale na nogah: V zavetišče prišla tudi policija

"Nekaj sto ljudi v azilu! A Barbara Strmole skupaj z glavnim inspektorjem v objemu se vedno vztrajata. Ja, inspektorjem, ki je nekaj dni nazaj ugotovil, da ni druge izbire, kot da gre zavetisce komunali," tako se glasi le ena od objav, pospremljenih z na stotine komentarjev na Facebook strani Obalnega zavetišča, kjer je danes popoldan tekla huda ura. Na kraj je prišlo tudi več policistov.

 

V zavetišče so nekaj po 15. uri namreč nenapovedano prišli predstavniki treh obalnih občin in Komunale Koper, v spremstvu veterinarke Barbare Strmole in veterinarskega inšpektorja Stojana Tavčarja.

 

Vse tri občine so danes za upravljanje Obalnega zavetišča predčasno prekinile pogodbo z Obalnim društvom proti mučenju živali. "Po odločbi inšpekcije, po kateri upravljavec zavetišča ne sme več sprejemati novih živali, obstoječe pa mora v 30 dneh oddati novim lastnikom, so danes župani Boris Popovič, Igor Kolenc in Peter Bossman z Obalnim društvom proti mučenju živali razdrli pogodbo o upravljanju zavetišča za zavržene živali v Sv. Antonu," se je glasil del sporočila za javnost, ki ga je okrog 15. ure na medije naslovila koprska občina. Andrea Bogataj Krivec je povedala, da je za sporočilo in namero občin izvedela ravno iz medijev.

 

V prejšnjem tednu je Obalno zavetišče namreč obiskal veterinarski inšpektor, ki je pregled menda opravljal kar nekaj dni, pregledal vso dokumentacijo, do zadnjega papirja, ugotovil pa je nekaj pomanjkljivosti pri evidencah. Slednje bi naj bile torej razlog za takojšnji razdor pogodbe med Odpmž in občinami.

 

Novica se je takoj razširila med prebivalci in tako jih je v dobre pol ure v Obalno zavetišče prišlo preko 400. Z glasnimi vzkliki so izrazili podporo društvu, predstavniki občin pa so medtem s predsednico društva želeli opraviti primopredajo poslov. Nemudoma so namreč želeli upravljanje zavetišča predati v roke Komunali Koper. Okolico zavetišča so "zastražili" varnostniki, kmalu so prišli tudi policisti.

 

"Rekli so nam, da moramo podreti mačjake in se znebiti mačk," je za Primorske novice povedala ena od prostovoljk v zavetišču. Prostovoljci so se sicer na hitro organizirali in zavetiške bokse pričeli prazniti, pse pa voziti k začasnim skrbnikom.

 

"Pisal se je zapisnik, ki ga z naše strani nismo podpisali. Pritisk je bil hud. Prišli so redarji, varnostniki so čuvali uboge občinarje, mi pa smo takoj po našem Facebooku obvestili naše podpornike, kaj se dogaja. Izjemno lepo sem presenečena nad odličnim odzivom ljudi, ki nam stojijo ob strani. Odziv občin kaže, da nas imajo za največje kriminalce, ki se jih mora v trenutku odstraniti," je zgrožena Bogatajeva. "To je res prešlo vse meje nezakonitosti! Prav zato smo poklicali našo pravno zastopnico, ki nas je vodila skozi postopek. Odločili smo se, da se s predstavniki občin ne bomo pogajali," še dodaja.

 

Kot je povedala za Radio Študent, so skozi postopke ugotovili veliko nezakonitosti, od tega, da Komunala Koper na današnji dan ne izpolnjuje pogojev za upravljanje zavetišča, do tega da na sklepu ni podpisa ankaranskega župana (Občina Ankaran je namreč solastnica Obalnega zavetišča). "Vse gre protizakonito, po liniji moči, denarja in politike. Apetiti po tem zavetišču so že nekaj časa zelo veliki, za tem pa stoji koprski veterinarski lobi. Mi smo zadnja neprofitna organizacija v Sloveniji, ki upravlja zavetišče in po 13 letih izražanja izjemnega zadovoljstva nad nami, smo za njih kar naenkrat postali najslabši upravljavec. Podtaknili so nam en kup nepravilnosti, za katere so sicer odgovorne zgolj in samo občine, kot lastnice zavetišča. Seveda vse skupaj izvajajo v sodelovanju z veterinarsko inšpekcijo, občinarji in lastno inšpekcijsko službo" je za radio še povedala Andrea Bogataj Krivec.

 

 "Mi zdaj uveljavljamo posestniško pravico in glede na to, da ne govorimo o papirjih, pač pa o živih bitjih, nihče ne more prevzeti tega zavetišča iz danes na jutri. Ne nazadnje imamo tukaj vedenjsko težavne pse, ki jih poznamo samo mi. Bitko smo danes zmagali, vojne pa še ne," zaključujejo v zavetišču, kjer napovedujejo referendum, že čez nekaj dni pa tudi veliki shod.

 

Medtem je v.d. direktorja Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič že napovedal, da bo na delo v zavetišče napotil delavce iz vrtnarije, zaposlil pa je že tudi veterinarko.

 

Vir: Radio Študent, Primorske novice, Slovenske novice, 24ur.com

Foto: Primorske novice, Zdravko Primožic/Fpa

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.