19.10.2023

Prva pomoč ob nevihtah

Zadnja leta nas vedno znova preseneča ogromno ekstremnih vremenskih razmer, od hude vročine do močnih neviht. Marsikateri skrbnik je gotovo pri svojem psu opazil, da ta postane tesnoben, zaskrbljen ali prestrašen, ko začne deževati, pihati in se razlega glasno grmenje. Vaš kuža ni osamljen primer, tesnoba zaradi nevihte in fobija pred hrupom prizadeneta veliko psov. Ne le zaradi tega, ker so nevihte glasne in na splošno moteče, tudi zato, ker psi slišijo mnogo bolje od nas, zaznajo tudi oddaljene nevihte in so verjetno veliko bolj občutljivi na spremembe pritiska v ozračju.

 

Glede na to, da se bo očitno nepredvidljivo vreme nadaljevalo tudi v prihodnosti, vam ponujamo nekaj informacij v pomoč.

 

Zakaj je moj pes med nevihto v stresu?

Veliko psov se boji glasnih zvokov, zlasti nepredvidljivih, kot sta grmenje ali ognjemet, kar jim povzroča strah, stres in tesnobo, in nam, skrbnikom, je mučno gledati, kako trpijo vsakič, ko je vreme nevihtno. Nekaj vloge pri tem potencialnem strahu igra genetika, svoj vpliv pa imajo tudi zgodnje izkušnje mladička, dokler je še v leglu in v prvih tednih pri novih skrbnikih.

 

Mi razumsko vemo, kaj je grmenje in da to ni nekaj nevarnega ali grozljivega, naši psi pa tega ne vedo. Vse, kar vedo, je, da je glasno, nepričakovano in strašljivo. Dodaten stres jim lahko povroči človeško bezljanje naokrog v nevihti, ko hitimo zapirati okna, umikati stvari z balkona in vrta in en drugemu kričimo, kaj je še treba storiti. Vse to povzroči v psu močan čustveni odziv in če se ne bomo sistematično lotili pomoči, je prav verjetno, da se bo na to situacijo senzibiliziral, torej postal nanjo bolj občutljiv.

 

Prepoznajmo znake, da se naš pes boji neviht

Ko se naš pes boji neviht oziroma mu je ob njih neprijetno, lahko to kaže na različne načine. Morda išče varno skrivališče - velikokrat psi poskušajo najti prostor, kjer se bodo počutili bolj varne, na primer pod posteljo ali drugim kosom pohištva, v kopalnici ... Pojavijo se lahko tresenje, drgetanje ali sopihanje, lajanje ali cviljenje, prekomerno slinjenje, verjetno pa bo tudi nemirno hodil po stanovanju in iskal tolažbo pri človeški družini.

 

Kaj lahko storimo, da bo pes miren?

  •  Poskrbimo za telesno aktivnost

Če vemo, da se bliža nevihta, poskrbimo za vsakodnevni sprehod našega psa dovolj zgodaj, še pred  grmenjem, ki nam bo naznanilo nevihto. Aktivnost bo zmanjšala odvečno pasjo energijo in psa dovolj sprostila in utrudila, da bo z nekaj sreče prespal tišje ropotanje. Seveda je pomembno predvsem to, da pes v miru opravi svoje fiziološke potrebe, preden se vreme poslabša, saj bo v primeru, da ga tišči na potrebo, toliko bolj nemiren.

 

  • Zagotovimo psu varno zavetje

Nujno moramo poskrbeti, da bo imel pes varno mesto, kamor se lahko umakne ob prvih znakih nevihte. Nekateri se bodo najbolje počutili v hišnem boksu v kotu, pokritem z odejo, drugi bodo za začasni 'brlog' izbrali prostor pod posteljo ali za kavčem ... Poskrbimo, da bo ta prostor zlahka dostopen psu in blizu nas, saj mu bo gotovo tudi naša bližina v veliko uteho. V kolikor pa se pes sam umakne in izbere drugo mesto, pa mu to dovolimo.

 

  • Bodimo psu v oporo ter prilagodimo prostor

Ko zunaj divja nevihta, se potrudimo biti psu v oporo in tolažbo. Pri tem ostanimo mirni in vedri, ne tolažimo ga v smislu, da je dogajanje res grozljivo, pač pa ga skušajmo razvedriti, da to ni nič takšnega. Nudimo mu telesni stik in crkljanje, če psu ustreza, psa gladimo počasi in mirno, izogibajmo se histeričnemu trepljanju. Nekateri psi pa bodo povsem zadovoljni že z našo bližino.

 

Glede na to, da se dosti psov boji zvokov, ki spremljajo nevihte, poskušajmo ustvariti zvočno kuliso, ki bo zamaskirala zunanje zvoke. Prižgimo radio ali televizijo, da ublažimo zvoke nevihte, vedimo se čim bolj običajno, lahko pa glasno komentiramo dogajanje na platnu ali glasbeni izbor radijske postaje.

 

Poleg zvokov so tu še bliskajoče strele in drevesa, ki se premikajo v vetru. Nekatere pse je strah tudi tega, tako da se potrudimo zastreti pogled na dogajanje zunaj, zagrnimo zavese ali žaluzije in prižgimo luči, da bo morebitno bliskanje zunaj manj izrazito.

 

  • Nevihtna zabava

Če le imamo možnost, da ob nevihti priredimo malo zabavo, bomo psu gotovo pomagali pri premagovanju vznemirjenja in tesnobe. Zamotimo ga z igro, kratkim treningom ali se poslužimo miselnih igrač, ki bodo psa zaposlile in utrudile, pa bodo z nekaj sreče nevihte postale iztočnica za zabavo in veselo vznemirjenje namesto stresnega dogodka.

 

  • Posvetujmo se z veterinarjem

Psi, ki so v globokem stresu in se bojijo za življenje, pa ne bodo sprejeli še tako slastne hrane. Če naš pes kaže pretiran strah pred grmenjem in še posebej, če se stanje slabša, se moramo pogovoriti s svojim veterinarjem. Ta nam bo morda predlagal zdravila ali dopolnilne terapije, ki bi lahko pomagale v hudih primerih. Prav tako se lahko obrnemo na izkušenega in razumevajočega inštruktorja, ki nam bo pomagal z nasveti za trening in desenzibilizacijo (zmanjšanje občutljivosti), saj se je tega problema, v kolikor je tako hud, dobro lotiti z več 'front'.

 

  • Dober načrt za prihodnost

Žal smo lahko prepričani, da se bo pes še dostikrat srečal z grmenjem oziroma nevihtami, ognjemeti in drugimi glasnimi in neprijetnimi zvoki. Če ima pes težavo s spopadanjem s takšnimi situacijami, se to ne bo razrešilo samo od sebe, brez pomoči. Zato je veliko bolje, da preprečimo stisko in strah, preden se resnično izrazita, kot da se ukvarjamo s paničnim psom. Delajmo na preventivi, v primeru prvih težav pa se obrnimo na primernega in usposobljenega strokovnjaka po pomoč, da bodo nevihtni časi ... manj nevihtni. 

 

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime

 

 

Lidl SlovenijaPes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Z odgovornim skrbništvom poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 66 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TACKE5 na 1919. 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.