18.07.2016

Psička iz Kopra: Lastnica želi psičko nazaj! Bi morala zaradi protokolov umreti?

Poročali smo o zgodbi psa, ki so ga člani Obalnega društva včeraj rešili iz pregretega avtomobila na Markovcu pri Kopru. Po besedah Obalnega društva proti mučenju živali so zatajile vse pristojne službe, ki se kljub klicem, da se pri nekaj manj kot 30 stopinjah Celzija v zaprtem avtomobilu (kjer temperatura v tem času hitro naraste nad 50 stopinj Celzija) nahaja majhen kuža, niso odzvale. Reagirali so na Radiu Capris, kjer so sprožili reševalno akcijo, člani ODPMŽ so bili nemudoma na kraju dogodka, dehidrirano psičko pa so rešili v njenih zadnjih minutah tako, da so razbili šipo avtomobila. Psičko so nemudoma veterinarsko oskrbeli.

 

Očividec, ki ne želi biti imenovan pravi, da je prvič policijo klical že ob 9. uri zjutraj. Sledil je klic podjetju Marjetica (nekdanja Komunala Koper), ki skrbi za zavetišče v Svetem Antonu, nato še enkrat policiji in centru za obveščanje. Šele po tem, ko je ugotovil, da nihče od naštetih nima namena hitro ukrepati, se je odločil, da z zadevo seznani Radio Capris, na slednjem pa so takoj v kontakt stopili z Obalnim društvom proti mučenju živali. Ti so na lokacijo prišli v nekaj minutah, ko se pes ni več odzival na okolico. Odločili so se ukrepati na lastno pest, razbili šipo in za psičko lepo poskrbeli.

 

O psu v težavah so bili sicer ob 9.30 obveščeni tudi policisti, ki pa so prišli ukrepati slabo uro kasneje. Po besedah predstavnika PU Koper Dimitrija Marušiča je poznemu reakcijskemu času botrovala druga nujna intervencija. So pa policisti lastnici psa izrekli globo v višini 800 evrov, Obalno društvo proti mučenju živali pa pozvali, da psičko lastnici vrne. A se to ni zgodilo. "Že včeraj smo kolebali, kaj naj naredimo. Jasno nam je, kaj so in kaj niso naše pristojnosti, a dejstvo je, da lastnici psa nismo želeli vrniti. Policistom je menda celo rekla, da je psa v avtomobilu pustila "le 3 ure""... Vemo pa, da je za tragične posledice v takih primerih dovolj že nekaj minut. Glede na stanje psičke, je bila hipna reakcija vseh vpletenih res odločilna. Kaj bi bilo nekaj minut kasneje, si nočem predstavljati," nam je povedala Andrea Bogataj Krivec iz obalnega društva. "Želeli smo počakati na današnji dan in se posvetovati s pravniki. A smo danes dopoldan izvedeli, da gospa ni turistka, kot je povedala policistom. Poklicali so me njeni sodelavci in povedali, da gospa psičko v avtomobilu že vse poletje pušča prav vsak dan, večkrat so jo že opozorili, naj za psičko ustrezno poskrbi. A je s temi dejanji nadaljevala. Kako je uboga psička sploh živa, je res čudež. Zagotovo je ta podatek pika na i naši odločitvi, da takemu mučitelju živali psičke ne moremo vrniti. Zoper lastnico bomo podali kazensko ovadbo suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali. Mi bomo sprejeli vse pravne posledice, psičke pa zagotovo ne bomo vrnili," dodaja Bogatajeva.

 

Obvestilo o psu v avtomobilu je sicer prejela tudi Marjetica Koper (nekdanja Komunala), ki upravlja zavetišče v Svetem Antonu. Po besedah očividca, ki je uro in pol neuspešno klical vse pristojne, bi mu naj v Marjetici odgovorili, da "ta zadeva ni njihova stvar". A je danes Vojko Rotar, predstavnik za odnose z javnostmi pri Marjetici medijem povedal, da je njihovo podjetje k ukrepanju pozvalo koprsko inšpekcijo, kjer pa se očitno niso odzvali. "Postopali smo v skladu s pravilnim protokolom. Predpisani postopki so namenjeni predvsem zavarovanju živali. Razumemo stisko v tistem trenutku. Ampak kot javno podjetje se uličnih metod žal ne moremo posluževati. Pravilni postopek bi bil, da policija in veterinarski inšpektor ugotovita dejansko stanje na terenu, nato bi poklicali nas. Če se te korake preskoči, to pripelje do neljubih situacij, ko je težje ugotoviti odgovornosti," očitke na račun komunalnega podjetja zavrača Rotar.

 

Po odgovor, zakaj kljub prijavi Marjetice niso ukrepali, smo se danes napotili tudi na veterinarsko inšpekcijo, objavili jih bomo takoj, ko nam jih posredujejo.

 

Vsaka minuta je lahko usodna, pa opozarja predsednica Obalnega društva proti mučenju živali. Pristojne službe so zatajile: "Da bi pristojni prevzeli odgovornost za nereagiranje je očitno utopično pričakovati! Najlažje je spet pljuvati po našem društvu. /.../ Komunalno zavetišče pravi, da moramo vsi skupaj upoštevati protokol. Da bi v tem primeru morali ukrepati policija, veterinarski inšpektor, v sodelovanju s komunalnim podjetjem. No, dejstva so znana. Nihče od njih se ni odzval na klice," dodaja in odgovorne na Marjetici poziva, naj pojasnijo, ali se jim, glede na to, da je prijavitelj upošteval protokol, pa nanj ni bilo odziva, zdi prav, da bi zaradi neodzivnosti, vsi prisotni pustili psičko umreti.

 

Ob vsem tem so se seveda ponovno odprla številna vprašanja, eno glavnih je, kako v takih primerih reagirati, da bi zadostili predvidenemu protokolu in da bi žival rešili ob pravem času (spodaj navajamo uradne napotke, ki smo jih v naše uredništvo že pred časom prejeli od pristojnih).

 

 

Razbitje šipe avtomobila v primeru ogroženosti življenja živali?

 

Ministrstvo za pravosodje odgovarja:


..."KZ-1 v prvem odstavku 32. člena določa, da dejanje, ki je storjeno, da bi storilec od sebe ali koga drugega odvrnil istočasno nevarnost, ki je ni bilo mogoče odvrniti drugače, ni protipravno, če je povzročeno zlo manjše od zla, ki je grozilo (upravičljiva skrajna sila). Nadalje je v drugem odstavku istega člena KZ-1 določeno, da ni kriv storilec, ki stori protipravno dejanje, da bi od sebe ali koga drugega odvrnil istočasno nezakrivljeno nevarnost za življenje, telesno celovitost ali osebno svobodo, ki je ni bilo mogoče odvrniti drugače, če povzročeno zlo ni bilo nesorazmerno večje od zla, ki je grozilo, in če se storilec ni bil dolžan izpostaviti nevarnosti (opravičljiva skrajna sila). V primeru upravičljive skrajne sile je torej izključena protipravnost dejanja, medtem ko opravičljiva skrajna sila izključuje krivdo storilca. Protipravnost in krivda (kot sestavina kazenske odgovornosti) spadata med temeljne elemente kaznivega dejanja, zato v primeru, ko je zaradi skrajne sile izključena bodisi protipravnost bodisi krivda, štejemo, da kaznivo dejanje ni bilo storjeno. Posledično zoper storilca, ki je dejanje storil v skrajni sili, ni mogoč kazenski pregon...."

 

Ministrstvo za notranje zadeve odgovarja:


...."Gre za primere, ko v poletnem času, ko se temperatura v vozilu, ki je dlje časa izpostavljeno soncu in ni prezračeno, dejansko lahko dvigne do te mere, da je daljše zadrževanje otrok ali živali v takšnem vozilu nevarno za njihovo zdravje ali življenje. Policisti lahko v tovrstnih primerih, če ni drugih možnosti, zaradi preprečitve ogroženosti življenja otroka ali živali, v vozilo vstopijo tudi z uporabo sile. To smejo storiti, ko so izpolnjeni pogoji za vstop v stanovanje in druge prostore na podlagi 218. člena Zakona o kazenskem postopku (Ur. l. RS, št. 32/12 – ZKP-UPB8, 47/13, 87/14) oziroma 53. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije (Ur. l. RS, št. 15/13 in 23/15 ), in sicer če je to nujno za varnost oziroma zavarovanje ljudi ali premoženja. Menimo, da je zakonska podlaga za ukrepanje policistov v tovrstnih primerih ustrezna. Menimo, da so v skrajnem primeru, ko je očitno, da je otrok ali žival v neposredni življenjski nevarnosti (npr. neodzivnost, nezavest, težko dihanje) in bi strokovna pomoč prišla prepozno, tudi občani upravičeni, da razbijejo steklo na vratih vozila in otroka ali žival rešijo pred smrtjo oziroma poginom. V skladu s kazenskopravnim institutom skrajne sile, ki ga je v konkretnem primeru potrebno razlagati v širšem pomenu, smejo to storiti, če je zlo, ki je grozilo (ogrožanje zdravja ali življenja), večje od povzročenega zla (materialne škode - razbitega stekla). Konkretno to pomeni, da je takšno dejanje upravičeno, če je tveganje za ogrožanje zdravja ali celo življenja otroka ali živali v razgretem zaklenjenem vozilu preveliko, saj ima zdravje oziroma življenje otroka ali živali prednost pred materialno škodo"....

 

 

V Sloveniji smo vsako leto priča različnim primerom tovrstnega mučenja živali, celo poginom za posledicami vročinskega udara.

 

Leta 2013 je v avtomobilu, parkiranem ob kopališču v Simonovem zalivu, poginila mlada psička. Medtem, ko se je njena skrbnica brezskrbno namakala v morju, so se na prijavo odzvali policisti in člani Obalnega društva proti mučenju živali. Na kraj so prispeli, ko je bilo že prepozno. Leto kasneje je socialna omrežja preplavila fotografija, posneta v Kopru na vroč julijski dan, ko je bilo zunaj preko 30 stopinj. Takrat se nam je oglasila skrbnica tega psa, ki se je hitela opravičevati, da smo pri navedbi temperature pretiravali in da je bilo zunaj "samo" 26 stopinj.

 

Lani ob tem času smo objavili fotografijo psa zaprtega v pregretem avtomobilu, ki naj bi več časa čakal na svojo skrbnico. "Ob 13. uri je bil na morju na območju Barbariga, v avtu ponovno zaprt kuža! Skrbnica je šla "le v trgovino", vse skupaj naj bi bil pes v vozilu 15 minut. Koliko časa je bil dejansko zaprt na vročini pa seveda ne vemo," so svoje ogročenje izrazili člani društva za zaščito živali. Za kužka v tem primeru se je dobro izšlo.

 

Že nekaj dni kasneje smo ponovno prejeli fotografijo, posneto v Izoli pred nakupovalnim centrom. Temperatura zraka se je v tistem času povzpela skoraj do 40 stopinj Celzija. "Psiček je iskal izhod, prav rebra so mu bila videti od pomankanja zraka," je ob fotografiji očividec. Šipa je bila sicer priprta, na kraj so menda prispeli policisti.

 

Podobnih primerov je žal še veliko več, mnogi javnosti sploh niso znani.

 

Seveda je jasno, da v tovrstnih okoliščinah za življenje štejejo sekunde. Temperatura v avtomobilu se namreč lahko kaj hitro dvigne nad 70 stopinj Celzija in že nekaj minut izpostavljenosti vročini je lahko za psa, zaprtega v avtomobilu, smrtno nevarno.


Tako smo se po odgovore odpravili na Policijo, kjer so nam povedali, da lahko očividci v takih primerih pokličejo njih ali pristojno veterinarsko inšpekcijo. A kaj, ko na tem področju očitno velja precej zmede, saj je primerov, ko policisti niso najbolje vedeli, kaj naj storijo v takih primerih, očitno kar nekaj. Pomembno je vedeti, da niti zavetišča, niti društva za zaščito živali, v tovrstnih primerih nimajo prav nobenih pristojnosti ukrepanja.


Da ne bi bilo večjih dilem in da bi naši bralci dobro vedeli, kako bodo ukrepali v takih primerih, smo se po bolj jasne napotke napotili tudi na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (nekdanji Vurs), kjer so nam podali nekaj nasvetov, kako ukrepati v primerih, ko naletimo na psa, zaprtega v pregretem avtomobilu:

1. Preverite, ali je vozilo odklenjeno. Morda je mogoče žival prestaviti v senco.


2. Obvestite uradnega veterinarja (Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin) in policijo.


3. Med tem, ko čakate na policiste in veterinarske inšpektorje, preverite, ali je možno najti lastnika vozila (objave preko ozvočenja v nakupovalnih središčih, povpraševanje prisotnih...)

"Vprašanje reševanja psov iz razgretih avtomobilov na način, pri katerem pride do poškodovanja vozila, je kompleksna zadeva, ki nima neposredne osnove v veterinarski zakonodaji. Nanaša se na določbe kazenske zakonodaje in obligacijskega prava", je zaključil Šedlbauer.

 

Mnogi ljubitelji živali bi, sodeč po komentarjih, za rešitev pasjega življenja resda brez premisleka storili prav to: razbili šipo avtomobila in žival nemudoma spravili na varno. A v tem primeru bodo nase prevzeli tudi odgovornost za nastalo škodo, zakon pa vas v takem primeru skoraj zagotovo ne bo razbremenil te odgovornosti. Skrbniku psa, ki slednjega zavestno pusti v pregretem avtomobilu sicer grozi kazen do 400 eurov.

 

POMEMBNO:

Psov nikoli ne smemo puščati v avtomobilih, tudi če so parkirani v senci in ste jim pustili odprto okno. Tudi, če pustite avto delovati in prižgete klimatsko napravo, to ni najboljša odločitev. Kaj kmalu se lahko zgodi, da klima odpove ali zaradi pregretja motorja prične namesto hladnega pihati vroč zrak.

 

Če je pes zaprt v avtomobilu ali privezan na soncu, lahko toplotni udar nastopi že v manj kot 10 minutah. Znaki vročinskega udara so: prekomerno sopenje, prekomerno slinjenje, povečan srčni utrip, povišana temperatura, težave z dihanjem, dezorientacija, nemir, živo rdeč jezik, lepljiva slina, sivkaste dlesni, kolaps ali izguba zavesti. Pojavijo se lahko vsi hkrati ali pa le nekateri.

 

Če do tega pride, moramo žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in jo ohlajati z vodo po vratu, prsih in trebuhu. Polivanje vsega telesa s hladno vodo ali celo potapljanje v vodo sta se po besedah veterinarjev izkazali za neprimerni metodi, saj se s tem lahko povzroči šok in celo smrt, še opozarjajo v društvu. Ko žival ohladimo, pa poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč.

 

Povezane vsebine:

 

Pes v pregretem avtomobilu - celoten odgovor Policije

Koper: Pes v pregretem avtomobilu

Skrbniki na dopust - živali pa na cesto!

Psi in vožnja z avtomobilom

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.