20.07.2014

Koper: Pes v pregretem avtomobilu. Pozor: pred nami je izredno vroč dan!

Danes nas čaka izredno vroč dan, s temperaturami nad 30 stopinj Celzija. In seveda, ne bo odveč, če vam ponovno podamo nekaj opozoril, ki jih velja upoštevati saj vemo, da živali veliko težje prenašajo vročino, kot ljudje. Prav danes smo od Radia Capris prejeli fotografijo, ki je nastala včeraj v Kopru. Na njej je avtomobil, celjskih registracij, v njem pa zaprt kuža. Zunaj je bilo v tistem času zelo vroče, kaj je medtem kuža preživljal v avtomobilu, pa si niti ne upamo pomisliti. Poslušalka Radia Capris je dogodek prijavila policistom. Kaj se je zgodilo v nadaljevanju, še preverjamo.

 

Točno pred letom dni je za posledicami vročinskega udara v zaprtem avtomobilu umrla psička. Zgodilo se je na izolski plaži, celjska turista pa sta se medtem "samo šla osvežiti" v morje. Psov torej nikoli ne smemo puščati v avtomobilih, tudi če so parkirani v senci in ste jim pustili odprto okno. Temperatura v avtomobilu se namreč lahko hitro dvigne nad 70 stopinj Celzija in že nekaj minut izpostavljenosti vročini je lahko za psa, zaprtega v avtomobilu, smrtno nevarno.

 

Kaj storiti, če opazimo psa v pregretem avtomobilu?

Razbiti okno? Poklicati policijo? Poskušati najti lastnika? Po odgovore smo se napotili na Policijo (Ministrstvo za notranje zadeve), da bi izvedeli, kako lahko očividci ukrepamo v primeru, če naletimo na primer psa, zaprtega v pregretem avtomobilu. Seveda je jasno, da v tovrstnih okoliščinah za življenje štejejo sekunde.

 

"V vsakem tovrstnem primeru policija preveri vsa dejstva in okoliščine ter zbira potrebna obvestila, na podlagi česar poskuša ugotoviti, ali gre za kaznivo dejanje ali prekršek. Skladno s to ugotovitvijo se nato izvede tudi nadaljnji postopek," so za naš portal povedali pri Policiji. Ker smo želeli bralcem ponuditi čim bolj točna "navodila", ki se dotikajo ukrepanja v takih primerih, smo zaprosili za bolj konkreten odgovor: "Očividec lahko v primeru zaprte živali v vozilo ob visokih temperaturah tako zadevo prijavi bodisi pristojni veterinarski inšpekciji ali policiji, saj sta oba subjekta pristojna za izvajanje nadzora nad spoštovanjem določil Zakona o zaščiti živali," pojasnjujejo.

 

Če policija nato pri postopku ugotovi znake kaznivega dejanja mučenja živali, začne predkazenski postopek in o svojih ugotovitvah obvesti pristojno tožilstvo. Najprej pa preveri vsa dejstva in okoliščine ter zbira potrebna obvestila, na podlagi česar poskuša ugotoviti, ali gre za kaznivo dejanje ali prekršek.

 

Kot smo še izvedeli, Policija ne vodi statistike na način, da bi lahko posredovala verodostojen podatek o tem, koliko takih primerov je bilo obravnavanih, saj so prekrški in kazniva dejanja mučenja in grdega ravnanja z živalmi takšne narave, da je pojavnih oblik veliko. "Policija torej ne vodi statistike ločeno po načinu storitve takega kaznivega dejanja ali prekrška. Omeniti pa je potrebno, da Policija na letni ravni obravnava okoli tisoč  ravnanj, ki pomenijo kršitve določil Zakona o zaščiti živali," zaključujejo.

 

KAKO PREBRODITI VROČINO? 

 

Že doma nikakor ne pozabite na primeren prostor, kjer biva vaš pes (v kolikor ga imate zunaj). Prostor mora biti senčen, brez prepiha in dovolj velik. Pes mora imeti v vsakem trenutku na voljo dovolj sveže pitne vode! Zadostna količina vode je v poletnih mesecih še toliko pomembnejša, če pes dobiva v glavnem briketirano hrano.

 

Psi v koži, razen v šapah, nimajo žlez znojnic, ki so sicer zelo pomembne pri uravnavanju telesne temperature. Vedno poskrbite za to, da je pes v senci in da ima zadostno količino vode. Psa ne sprehajajte po največji vročini, ampak v hladnejših delih dneva, torej zgodaj zjutraj ali zvečer, s seboj imejte svežo pitno vodo.

 

Posebej pazljivi bodite pri starejših in bolnih psih, ki imajo že tako pogosto težave z dihanjem. Psov za časa vročine NE puščajte v avtomobilih (čeprav če ste pustili odprta okna, ali je avto v senci)!!! Četudi zunaj ni izjemno vroče, deluje notranjost avtomobila kot pečica. Temperatura v avtu se lahko hitro dvigne nad 50 stopinj Celzija in že nekaj minut izpostavljenosti vročini, je lahko za psa, zaprtega v avtu, življenjsko nevarno. Če je pes zaprt v avtomobilu ali privezan na soncu, lahko toplotni udar (več o tem spodaj) nastopi že v 15 minutah! V zelo vročih poletnih dneh imejte psa stalno pod nadzorom. Izogibajte se tudi sprehodom po vročem asfaltu, ki lahko zelo poškoduje šape štirinožca.

 

O VROČINSKEM UDARU:

 

Vročinski udar pri psu nastopi takrat, ko običajni telesni procesi ne zmorejo obdržati svoje telesne temperature v varnih mejah. V zadnjih letih se povečuje število psov, ki so doživeli vročinski udar, to pa bi lahko pripisali predvsem premajhni osveščenosti skrbnikov. Nekateri psi so bolj občutljivi na vročino - zlasti psi s prekomerno telesno težo, temni psi in "kratkonose" pasme, kot so mopsi in buldogi.

 

Kadar psa zebe se naježi, trese se po vsem telesu – te znake ponavadi zlahka opazimo. Če je psu prevroče, pa to žal ponavadi opazimo šele, ko je tik pred toplotnim udarom, se pravi, ko je že ogroženo njegovo življenje. Velja ponoviti, da je veliko ljudi zmotno prepričanih, da si bo pes sam poiskal senco, če mu bo prevroče. Pozornost zato ni odveč predvsem pri mladičih, mladih in starejših psih, ki radi tudi v zelo vročih dneh ležijo na soncu, na vrtu, terasi ali balkonu in se predajajo toplim sončnim žarkom.

 

Vročinskega udara ni težko predvideti: vroč dan (nad 30 stopinj Celzija), višja vlažnost zraka, slaba prezračenost, pa tudi naša malomarnost (pes v avtu, pesjaku, direktno ali indirektno izpostavljen soncu, brez sence, brez zadostne količine pitne vode...).

 

Ko so psi izpostavljeni vročini, lahko pride do vročinskega udara ali izčrpanosti. Na žalost vse preveč psov podleže vročinskemu udaru, čeprav bi se temu lahko izognili. Gre namreč za zelo nevarno stanje, ki zahteva takojšnjo ukrepanje (beri dalje). Ko opazimo znake vročinskega udara, je na voljo izredno malo časa, preden pride do resnih poškodb ali celo smrti.

 

Znaki vročinskega udara (pojavijo se lahko le nekateri, ali pa vsi hkrati): povišana temperatura (nad 40 stopinj Celzija), pohitreno in oteženo hropeče dihanje, nemir, nervoza, motne sivkaste ali rožnate dlesni, lepljiva ali suha sluznica (zlasti dlesni), živo rdeč jezik, ležanje in nepripravljenost (ali nezmožnost) vstati, šibkost okončin in opletajoča hoja, kolaps in/ali izguba zavesti, gosta ali lepljiva slina, omotičnost in zmedenost. V hujših primerih pes pade v šok in komo.

 

Če že samo sumite, da vaš pes doživlja vročinski udar, morate nemudoma ukrepati in ga umakniti iz vročinskega območja (umaknemo v senco in zagotovimo kroženje zraka)! Psu takoj pričnite postopno zniževati telesno temperaturo, vendar POZOR – postopoma, ne naenkrat in ne prehitro, kajti prehitra ohladitev lahko povzroči nove težave. Ohlajajte ga z vodo, še posebej po vratu, prsih in trebuhu(s hladnimi, mokrimi brisačami ali rjuhami, a POZOR! NE uporabljajte ledu ali mrzle vode). Polivanje vsega telesa s hladno vodo ali celo potapljanje v vodo sta se, po besedah veterinarjev, izkazali za neprimerni metodi, saj se s tem lahko povzroči šok in celo smrt. Ko telesna temperatura pade na 39 stopinj Celzija prenehajte s postopki ohlajevanja, psa dobro osušite in ga narahlo pokrijte, da ne bi še dalje izgubljal toplote. Seveda čimprej pokličite veterinarja, saj je njegova čimprejšnja pomoč zares nujna (tudi če se pes medtem že postavi na noge). Če je le možno, bodite z njim do prihoda v nenehni zvezi in ravnajte v skladu z njegovimi navodili!

 

O OSTALIH NEVARNOSTIH:

 

Poleti je potrebno biti pozorni tudi na pike insektov in ugrize kač. Najnevarnejši so piki na območju grla in žrela, ker lahko oteklina, ki pri tem nastane povzroči težave z dihanjem ali celo zadušitev. Tem nevarnostim so najbolj izpostavljeni manjši psi, mladiči in psi, ki so alergični na pike. Otekline se blaži s hladnimi obkladki, nujna pa je tudi takojšnja veterinarska pomoč.

 

Pogosta težava so tudi alergije. Na potovanju bodite pozorni, ker lahko alergijo sproži onesnažena voda in celo morska sol. Če opazite pogosto praskanje in spremembe na koži, pomislite tudi na to. Ukrepi so sprotno umivanje psa po vsakem kopanju, da se na ta način odstrani umazanija ali sol.

 

Psu ne dovolite, da bi pil vodo iz stoječih luž in ribnikov. Ta voda lahko vsebuje bakterije in alge, ki lahko povzročijo različne bolezni. ČE OPAZITE DRUGO ŽIVAL, v slabem stanju, ki potrebuje svežo vodo, ji jo ponudite!

 

Že dobro znana težava so seveda bolhe in klopi, o katerih smo se podrobno razpisali že v drugih zapiskih. Na kratko: potrebna je seveda preventiva in posebna pozornost! Redno je potrebno pregledovanje tistih predelov, kjer se klopi radi prisesajo, kjer je toplo. Pod prvimi tacami, okolici srca, pri glavi za ušesi, po trebuhu in med stegni. Klopa najlažje odstranimo s posebno pinceto (seveda mora biti pod "obvezno opremo" na vašem dopustu).

 

Če naletite na žival na žgočem soncu, brez vode, brez pomoči in v slabih življenjskih pogojih - UKREPAJTE! Več o tem pišemo tukaj - KLIK.

 

Sorodne objave - psi v poletnem času:

 

Poletje 2014: Pasja plaža brez novosti

Plaža, na katero je vstop dovoljen samo kosmatincem

Psi na potovanju z letalom

Psi in vožnja s trajektom

Psi in vožnja z avtomobilom

O nemotenem prečkanju meja

Bivanje v pasjem hotelu ima lahko za psa hude posledice

 

Slovenska obala naklonjena gostovanju psov

VIDEO: Obiskali smo pasji plaži Šilo in Crikvenica

Pasje dopustovanje na Hrvaškem: na kaj biti pozorni?

S psom pripravljeni v poletje in na počitnice!

Psi in poletna vročina

Naj bo poletna osvežitev na plaži brez skrbi!

Ali pes potrebuje zaščito pred soncem?

Pred dopustom: Kaj naj vsebuje pasji kovček?

Nevarnosti klopov za živali in ljudi

Se vaš pes boji neviht?

 

Oglejte si tudi:

 

Dog Welcome - izkušnje bralcev

Dog Welcome - lokali po Sloveniji

Dog Welcome - hoteli in apartmaji

Dog Welcome - kampi

Dog Welcome - plaže

Pasji slovarček

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.