29.07.2021

Psu nikakor zbijati vročine s tabletami, ki so namenjene ljudem!Prejšnji teden se je v eni od Facebook skupin oglasila ženska, ki jo je zanimalo, kako naj psu zbije vročino, saj ta znaša "kar" 39 stopinj. Na njeno vprašanje se je odzvalo veliko skrbnikov psov, nekateri so zatrjevali, da je taka temperatura za psa povsem nekaj običajnega, spet drugi so ji svetovali, naj psu v vodi raztopi Lekadol ali Aspirin.

Kakšna je normalna temperatura pri psu in ali smemo psu ponuditi katerega od zdravil, ki jih sicer uporabljamo ljudje?

Suh in topel smrček, tople šapice, pordeli in topli uhlji, tresavica, umirjenost, apatija in neješčnost – vse to so lahko znaki, da se v pasjem telesu nekaj dogaja in da ima pes povišano telesno temperaturo. Ob vedenju, da pa lahko vsak ta posamezen simptom pomeni tudi kaj drugega naj bodo to zgolj opozorila, nikakor pa potrdila o povišani telesni temperaturi psa. Če želimo dejansko vedeti ali ima pes vročino, je potrebno vzeti termometer in rektalno izmeriti temperaturo. Pri zdravem psu bo termometer kazal nekje do 39 stopinj celzija, lahko tudi nekoliko več, če gre za vznemirjeno žival ali psa kaj kmalu po športni aktivnosti.

V primeru, da termometer pokaže, da ima pes vročino, nikar posegati po človeških preparatih za zbijanje le-te. Z njihovo uporabo lahko živali storimo več škode kot koristi in nekateri preparati so lahko za psa tudi življenjsko ogrožajoči. Pes s povišano temperaturo sodi v veterinarsko ambulanto, kjer se bo ugotovil vzrok tega obrambnega mehanizma telesa in se mu bo tudi najbolje pomagalo.

Odgovor je pripravila dr. vet. med. Tanja Usar iz veterinarske ambulante Usar.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.