23.10.2023

Rad imam živali, a je ne morem imeti doma ...

Včasih smo v situaciji, ko bi si zelo želeli imeti psa ali mačko, pa iz takšnih ali drugačnih razlogov to ni izvedljivo. Prav je, da se zavedamo svojih omejitev, naj bodo to finančne, časovne, prostorske ali druge, ampak naj nas to pri ljubezni do živali ne ustavi. Tudi, če ne moremo imeti svoje živali, jim lahko namenimo svoj čas, družbo ali smo kako drugače v stiku z njimi.

 

Rent-a-kuža!

Morda imamo kakšnega prijatelja, soseda ali sorodnika, ki občasno potrebuje varstvo za svojega psa ali pomoč pri sprehajanju. To je idealna priložnost, da vskočimo in imamo vsaj nekaj ur ali dni tudi mi pasjega spremljevalca. Seveda se moramo poučiti o lastnostih, potrebah in morebitnih posebnostih pasjega začasnika, ampak v kolikor ustrezamo en drugemu, kar pogumno!

 

Prostovoljstvo

Veliko je zavetišč, ki skušajo omogočiti boljše življenje živalim v svoji oskrbi. Lahko poizvemo, ali kje potrebujejo prostovoljce za družbo živalim, socializacijo, nekatera zavetišča pa imajo za svoje pse ekipo prostovoljnih sprehajalcev, ki morajo skozi namensko izobraževanje oziroma usposabljanje. Ti so potem neprecenljiva pomoč osebju, da imajo psi nekoliko več individualne obravnave, stik z več različnimi ljudmi in nenazadnje tudi akcije.

 

Materialna pomoč

Večina prostovoljcev, društev, zavetišč ima precej omejeno financiranje in jim zato materialna pomoč v takšni ali drugačni obliki zelo prav pride. Donacije lahko opravimo v obliki hrane, opreme, sanitarnih potrebščin, običajno jim zelo prav pride mokra hrana za ranljivejše ali šibkejše živali, pesek za mačke ... Nekatera zavetišča imajo tudi posvojitve na daljavo, torej lahko vsak mesec namenimo določen znesek za pomoč pri oskrbi določene živali. Običajno gre tu za težko posvojljive živali in živali, ki jim iz tehtnega razloga sploh ne iščejo več doma in bodo tam ostale do konca. Finančne donacije pa bodo pomagale pri morebitnih zahtevnejših operacijah, dolgotrajnem zdravljenju in še čem.     

 

Dobra reklama

Tudi, če v trenutni situaciji ne moremo konkretneje pomagati, lahko širimo dober glas o društvu ali zavetišču. Delimo njihove objave na družabnih omrežjih, promovirajmo njihovo delovanje med prijatelji in znanci. Tudi prepoznavnost je lahko v veliko pomoč, tako da lahko prispevamo vsaj s širjenjem glasu o njihovem delovanju in njihovih živalih.

 

Začasništvo

Začasni skrbniki so nepogrešljivi del večine društev in organizacij, ki pomagajo pri iskanju domov za 'svoje' živali. Mnogo je psov in mačk, ki bi se v zavetiškem okolju slabo znašle ali potrebujejo posebno obravnavo, v tem primeru je začasni skrbnik, ki žival vzame k sebi domov, najboljša možna rešitev. Gre tudi za bolj neposredno pripravo živali za odhod v nov, stalen dom, saj so pogoji doma vendarle drugačni kot v zavetišču. V primeru, da imamo svojo žival, je lahko tudi ta v pomoč pri navajanju začasne živali na običajno družinsko življenje, saj včasih lažje vlečejo zgledi iste živalske vrste in bo zgled naše živali učinkovita bližnjica, da začasniku pokažemo, kako in kaj.  

 

Kaj lahko naredimo doma

Ne glede na to, da smo govorili o načinih, kako biti v stiku z živalmi ali jim pomagati, če je ne moremo imeti sami, moramo vedeti, da veliko k dobrobiti živali na splošno pripomoremo tudi s tem, da smo sami odgovorni skrbniki. Naša pes ali mačka naj bosta čipirana, pazimo, da imamo svojo žival pod nadzorom in na varnem ter ne ogroža drugih, nenazadnje pa tudi, da ne produciramo neželenih mladičev.

 

Res je, da nobena alternativa ni povsem enaka temu, da v svoje življenje za polni čas sprejmemo novo žival. A če nam trenutno življenje ne omogoča, da bi bili odgovorni skrbnik živali, imamo vseeno nekaj možnosti, da potešimo željo po deljenju svojih dni z živalmi in jim tudi pomagamo, s tem pa polepšamo življenje njim in sebi.

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime

 

 

Lidl SlovenijaPes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Z odgovornim skrbništvom poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 66 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TACKE5 na 1919. 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.