Razlika med bluvanjem in bruhanjem pri psu

Bljuvanje in bruhanje psa ni enako. 

 

Bljuvanje je spontan povraten tok hrane, še preden ta doseže želodec. Hrana, ki jo pes izbljuva je enaka kot jo je pojedel, brez sluzi, saj še ni prišlo do razkroja. Hrano pes izbljuva takoj po zaužitju. Bljuvanje kaže na težave s požiralnikom, lahko da je prišlo do zoženja ali do zamašitve požiralnika. Pogost vzrok bljuvanja hrane je tudi razširjen požiralnik, navadno ga odkrijejo, ko mladiči preidejo iz materinega mleka na trdo hrano. Takšne mladičke je potrebno hraniti s pogostimi in majhnimi visoko kaloričnimi obroki. Pomembno je, da takšnega mladička hranite tako, da mu daste hrano na dvignjeno mesto, da je požiralnik iztegnjen, tako da sila teže pomaga pri procesu polzenja hrane po požiralniku. V primeru, da ste opazili, da vaš mladič ali že odrasel kuža pogosto bljuva hrano, vam svetujemo pregled pri veterinarju.  


Bruhanje je refleksno dejanje, pri katerem se vsebina želodca izprazni skozi usta. Pojavi se, ko dražljaji iz telesa vzdražijo center za bruhanje, ki je del osrednjega živčevja. Ti dražljaji se pojavijo pri določenih boleznih ali stanjih, kot je vožnja v avtomobilu, posledica tega pa sta slabost in bruhanje. Pes lahko izbruha hrano, prozorno tekočino, rumeno tekočino - žolč, travo ali kri. Glede na vzrok bruhanja se lahko pokažejo še drugi znaki, denimo pobitost, neješčnost, driska, dehidracija …Če bolezen z bruhanjem traja dlje časa, lahko pes shujša in zaradi dehidracije tudi oslabi. Če pes bruha le kdaj pa kdaj, to ne predstavlja kakega posebnega vzroka za zaskrbljenost tako dolgo, dokler je pes živahen in ima apetit. Kdaj pa kdaj skoraj vsak pes izbruha deloma prebavljeno hrano, travo ali penasto tekočino. Če pa se bruhanje nadaljuje in so zraven še drugi znaki, ki smo jih našteli v prejšnjem stavku, vam svetujemo da se čim prej odpravite na pregled k veterinarju. 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.