Skozi katera razvojna obdobja gre naš pes?

Prišel je čas, ko smo se po tehtnem premisleku odločili za novega pasjega družinskega člana. Če se želimo uspešno podati na skupno življenjsko pot z novim psom, je vsekakor koristno, da vsaj nekoliko spoznamo, kaj se z našim psom v določenem obdobju dogaja. Le tako bomo lahko prilagodili svoje ukvarjanje s štirinožcem, na začetku skupnega življenja predvsem z mislijo na različna razvojna obdobja, skozi katera bo šel naš novi prijatelj. 

 

PASJI NOVOROJENČKI

 

Tako imenovano neonatalno obdobje traja prvih 12 dni življenja. V tem času se pasji novorojenček odziva zgolj na toploto, dotik in vonj. Mladiček ni sposoben sam uravnavati telesne toplote ali nadzorovati izločanja, zanj v celoti poskrbi mati. Nato sledi prehodno obdobje, to je med 13. in 20. dnevom starosti. V tem času se mladičkom odprejo ušesni kanali in očesne veke, vendar vid in sluh še nista povsem razvita. Kužek začne počasi nadzorovati svoje telo (začne se izraziteje plaziti po kotišču, mahati z repom, renčati, ter nadzorovati izločanje urina in blata).

 

Dober vzreditelj bo mladičem v tem času omogočil najboljše možno izhodišče, saj v tem obdobju, ko se začnejo razvijati čutila, postopno navajanje na različne dražljaje v veliki meri vpliva na psa kasneje v njegovem življenju. To pomeni izpostavljanje različnim hišnim zvokom, različnim materialom in podlagam ter nekaj individualnega ukvarjanja z vsakim mladičkom.

 

Obdobje zavedanja dogajanja v okolju poteka med 21. in 28. dnevom. Pri mladičkih se razvijeta vid in sluh, rasti jim začnejo zobje, vse bolje se zavedajo svoje okolice in kažejo že izrazite znake družbenega vedenja – odzivajo se na vzreditelja, igrajo se s svojimi bratci in sestricami in vse bolj opazno kažejo svoj značaj. Od tretjega do osmega tedna starosti poteka obdobje tako imenovane zgodnje socializacije. V tem obdobju mladič v stiku z vrstniki in s pasjo mamo spoznava zakonitosti pasjega vedenja in bontona, razvija telesno govorico ter spoznava protokole, s katerimi si psi med seboj sporočajo razpoloženje ter vzpostavljajo hierarhijo.

 

MLADIČEK SE PODA V SVET ...

 

Sledi najpomembnejše obdobje, to je obdobje socializacije, torej med 7. in 12. tednom starosti. To je tudi najprimernejši čas, da kuža zapusti leglo in pasjo mamo ter odide v novi dom. Tedaj je že dovolj samostojen in zrel, da se vpelje v novo, malce drugačno obliko krdela. Sposoben se je učiti govorice ljudi, jih vedno bolje razumeti, sprejemati postavljene meje, se dokončno navaditi na sobno čistočo in se skozi igro in nežno vodenje začeti učiti različnih vedenj. To obdobje izkoristimo, da psa spoznavamo s čim več različnimi okoliščinami, seveda počasi, postopoma in previdno. Spoznavamo ga z dnevnim urnikom, hišnimi opravili in okoliščinami, s katerimi se bo redno srečeval – sesalnik za prah, pralni stroj, stopnice, morda dvigalo. Pomembno je tudi, da vzpostavimo določen hišni red. Bolje, da je na začetku več omejitev, ki bodo lahko pozneje postale malce bolj ohlapne, kot pa obratno. Navadimo ga torej:

- kaj pomeni čas za počitek,

- da z izsiljevanjem ne doseže ničesar,

- pokažimo, da smo zabavni, dosledni in odločni vodja, na katerega se lahko zanese.

 

Ko opravimo osnovna cepljenja proti kužnim boleznim, pa pojdimo z njim v širni svet, da bo dobil pozitivne izkušnje s tujimi psi in ljudmi, da bo spoznaval različne zvoke in vonje prometa, parka in kakšne pasje trgovine ali veterinarske ambulante.

 

Previdni in nežni moramo biti v obdobju med 8. in 11. tednom starosti, to je nekakšno obdobje »strahu«, čas, ko negativne izkušnje psičku lahko pustijo posledice za vse življenje. Vse izkušnje v tem obdobju vtisnjenja se trajno ohranijo, zato je to obdobje čas velikih naložb v prihodnost našega mladega prijatelja. Kot vidimo, se to obdobje prekriva tudi s prihodom v novi dom. Poskrbimo torej, da psa spoznamo z različnimi ljudmi, živalmi, okolji, zvoki, vendar pazimo, da bodo izkušnje za psa pozitivne. Če vidimo, da psiček potrebuje malce prostora ali časa, da se bo sprostil, ga ne silimo. Bodimo mu v oporo ter ga nežno in odločno popeljimo skozi novo okoliščino, saj mu bomo s tem okrepili zaupanje vase in tudi v nas.  

 

Med 13. in 16. tednom starosti se bomo srečali s predpubertetnim obdobjem rangiranja, ko bo mladiček svoje zobke nedvomno poskušal preizkušati na vsem, dovoljenim in prepovedanim. Seveda mu moramo nežno, a odločno pokazati, kaj sme in česa ne. Sledi obdobje osamosvajanja, to je čas med 4. in 8. mesecem starosti. Naš do zdaj bolj ali manj vzoren pes bo verjetno razvil tako imenovani selektivni sluh, torej bo slišal le tisto, kar mu bo ustrezalo. Hkrati je to obdobje menjave zob v kombinaciji s prebujajočimi se hormoni čas, ko nam pasji mladostniki pridelajo marsikateri sivi las. Pri psičkah bomo morda dočakali tudi prvo gonitev.

 

Drugo obdobje »strahu« po navadi nastopi med 6. in 14. mesecem starosti. Mnogo skrbnikov takšen preobrat zmede, vendar gre za normalen pojav v odraščanju našega psa. Trudimo se za čim več pozitivnih izkušenj ter strahove predelamo z nudenjem opore, a brez tolažbe in  potrjevanja strahu. Obdobje zrelosti nastopi nekako med 1. in 4. letom starosti, vendar se to razlikuje od psa do psa. Na splošno majhni psi dozorijo mnogo prej kot veliki, tako telesno kot umsko. Pes v tem času dokončno odraste in lahko se zgodi, da ponovno preveri, ali je hierarhija odnosov v družini še vedno enaka.

 

Biti skrbnik psa pomeni veliko predanega dela, prilagajanja, preizkušanja potrpežljivosti in včasih terja precej iznajdljivosti, vendar se nam vse vloženo vrne. Veliko vlogo pri tem igra dobro izhodišče pasjega mladička, ki mu ga zagotovi dober vzreditelj oz. prvi skrbnik.  Življenje, skozi katerega nas spremlja zadovoljen in lepo vzgojen pes, je neprimerno lepše in bolj bogato, zato izberimo psa odgovorno in se potrudimo tudi sami vložiti na začetku dovolj časa in truda, da izoblikujemo prijetnega pasjega spremljevalca.

 

Urška Medvedšek

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.