Recept za peko prazničnih pasjih priboljškov

V prazničnem času se nas večina rada »pocrklja« z različnimi piškoti in dobrotami, ki se v teh časih pogosteje pojavijo na mizah. Privoščimo malce »crkljanja« tudi našim pasjim prijateljem, ki jo bodo zagotovo veseli. Podajamo vam dva enostavna recepta, ki smo ju zasledili na spletni strani »Pets Love to know« in vam bosta pomagala razveseliti vašega ali sosedovega pasjega prijatelja.

 

Božični piškoti za pse iz sladkega krompirja

Če vam je ostalo nekaj sladkega krompirja od kosila, ga lahko uporabite za pripravo slastnih pasjih piškotov. Ta recept za pasjo poslastico zahteva samo štiri sestavine in je zelo prilagodljiv. Sladki krompir lahko zamenjate za bučo, če jo imate doma. Pri pripravi se izogibajte sestavin kuhanih z začimbami ali oljem, ker niso priporočljive za pse.

 

Sestavine:

- 1 skodelica polnozrnate moke

- ¼ skodelice ovsenih kosmičev

- 1/3 skodelice kuhanih kock sladkega krompirja ali buče

- 1 jajce

 

Navodila:

Pečico segrejte na 180 stopinj. Zmešajte moko in ovsene kosmiče. Sladki krompir grobo pretlačite in nato dodajte jajce. Obe zmesi med seboj dobro premešajte dokler se ne povežeta. Po potrebi dodajte moko ali majhne količine vode, da oblikujete testo. Testo razvaljajte na pomokani površini in s svojim najljubšim prazničnim modelčkom oblikujte piškote. Pečemo 15 do 18 minut oziroma do zlato rjave barve. Shranjujte v nepredušni posodi 5 do 7 dni.

 

Posušeni jabolčni krhlji 

V kolikor vam peka piškotov ne ustreza oziroma nimate časa, lahko pripravite jabolčni čips za vašega kužka. Jabolka so nizkokalorična poslastica, bogata z vitamini in antioksidanti. Če jih posušite, lahko te prigrizke preprosto nosite s seboj ali pa jih zavijete in podarite. Če imate doma sušilec za sadje ga lahko uporabite namesto pečice.

 

Sestavine:

- 3 jabolka

 

Navodila:

Pečico segrejete na 200 stopinj. Jabolkom odstranite sredico s peškami in jih narežite na tanke rezine. Razporedite jih na pekač, obložen s peki papirjem. Pecite jih 1 ½ do 2 uri oziroma dokler niso zviti in hrustljavi. Pustite, da se ohladijo, nato jih postrezite ali shranite v zaprti posodi 5 do 7 dni.

 

Sestavine, ki se jim morate izogibati pri domačih božičnih priboljških za pse:

Vse sestavine, ki jih uporabljamo za peko niso primerne (varne) za pse, zato se spodnjim sestavinam izogibajte in jih ne uporabljajte pri peki pasjih priboljškov:

- ribez

- rozine

- cimet

- čokolada

- Ksilitol

- sredstva za vzhajanje (pecilni prašek, soda bikarbona itd.)

- sladkor

- začimbe

- olje

- alkohol

- kava

 

Peka domačih prazničnih dobrot za vašega psa je lahko zabavna izkušnja. Če ima vaš pes kakršnakoli stalna zdravstvena stanja, kot je sladkorna bolezen, pankreatitis ali debelost, se posvetujte s svojim veterinarjem, da se prepričate, ali so uporabljene sestavine varne za vašega psa. Priboljški naj ne predstavljajo več kot 10 odstotkov dnevnega vnosa kalorij psa, zato bodite zmerni pri »crklanju« psa s priboljški. 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.