18.09.2023

S psom v trgovske centre?

Na našem portalu že vrsto let objavljamo ažuren seznam lokalov, trgovin, barov in restavracij, ki so psom prijazni.

 

Verjetno pa ne veste, da v Sloveniji ni predpisa, ki bi prepovedoval pasjo prisotnost v gostinskih objektih, trgovskih centrih in nočitvenih zmogljivostih. Če je na vratih nalepka s prečrtanim psom, je ta zagotovo tam zato, ker je taka volja lastnika in to je seveda treba upoštevati. V kolikor pes v lokalu ni zaželen, mora biti to tudi označeno na vidnem mestu.

 

V primeru, da je lokal psom prijazen, se od gostov pričakuje, da njihov pes ne bo motil, ali kakorkoli nadlegoval ostalih gostov in da bo ubogal skrbnika.

 

Kot ste opazili, na seznamu psom prijaznih lokalov ni večjih trgovskih centrov. Zato ste se na nas večkrat obrnili z vprašanjem, v katere trgovske centre v Sloveniji je s psi pravzaprav dovoljeno vstopati. Ker se začenjajo krajši (deževni) jesenski dnevi, ki kar kličejo po obisku trgovskih centrov, smo šli v akcijo in poiskali odgovore.

 

Obrnili smo se na predstavnike vseh večjih trgovskih centrov v Sloveniji in prejeli sledeče odgovore.

 

Iz Aleje Ljubljana so nam sporočili, da si želijo nakupovalcem in njihovim ljubljenčkom omogočiti čim lepšo izkušnjo ob obisku njihovega nakupovalnega središča. Ker pa kužki ne smejo v njihov center, bodo v prihodnosti postavili pasje vile, kjer bo hišni prijatelj lahko počakal na svojega lastnika.

 

Iz Citycentra Celje smo prejeli odgovor, da sledijo volji večine kupcev in obiskovalcev, zato v Citycenter Celje vstop s psi ni dovoljen. So pa v letošnjem letu pred glavnim vhodom v nakupovalno središče postavili posebno pasjo postojanko – Pasjo vilo. Tako lahko obiskovalci svoje pasje ljubljenčke med nakupovanjem brezskrbno pustijo v udobnem, čistem in varnem prostoru, saj je Pasja vila oblikovana kot brlog, je klimatizirana ali ogrevana in nudi psu zatočišče, medtem ko gre njegov lastnik v nakupovalno središče po opravkih.

 

V nakupovalno središče Citypark vstop živalim ni dovoljen. Zavedajo se, da so kužki naši prijatelji, marsikje zelo pomembni družinski člani. Zato so pred nakupovalno središče že pred leti, kot prvi v Sloveniji, postavili prvo pametno pasjo uto. Prav tako imajo pred nakupovalnim središčem več postojank opremljenih z vodo, kjer kuža lahko počaka lastnika. Ker pa je v nakupovalnem središču Citypark, v zaprtem prostoru tudi več gostinskih lokalov, restavracij in slaščičarn, pa v center kužki ne morejo.

 

V nakupovalno središče Europark je vstop s psi načeloma prepovedan. Ker pa se zavzemajo za kakovostno in bogato ponudbo za hišne ljubljenčke in se v njihovih prostorih nahaja tudi specializirana prodajalna zanje, so sklenili dogovor, da v določenih primerih naredijo izjemo. Pomembno je, da hišnim ljubljenčkom kupimo primerno opremo in tega se v Europarku zavedajo, zato lahko lastniki psov, v kolikor gre za pse (živali) manjše ali srednje rasti, živali do trgovine prinesejo v prilagojeni torbi ali naročju. Na tak način upoštevajo želje in pričakovanja čim širšega kroga obiskovalcev. Konec avgusta so odprli tudi Pasjo vilo, tako da lahko obiskovalci svoje štirinožne prijatelje med nakupovanjem pustijo v udobni, čisti in varni uti. Prostor je poleti klimatiziran in pozimi ogrevan, da se bodo ljubljenčki v njem kar najbolje počutili.

 

Iz Supernove so nam sporočili, da so psi dovoljeni v njihovih centrih, vendar morajo biti na povodcu. Vstop v prostore najemnikov centra ne ureja center Supernova, ampak najemniki sami.

 

V trgovske centre TUŠ je vstop psom dovoljen le v naročju lastnikov oziroma v ustrezni torbi, kar jim omogoči gibanje do specializirane trgovine za živali, ki jo najpogosteje tudi obiščejo. Vstop z živalmi v trgovine z živili, zaradi specifičnosti, pa ni mogoč.

 

Iz prejetih odgovorov je razvidno, da psi in ostali hišni ljubljenčki niso dovoljeni v večini trgovskih centrov v Sloveniji. Povsem drugačna zgodba je pri naših sosedih. Preverili smo nam najbližje trgovske centre na Hrvaškem, Avstriji in Italiji. Povsod smo dobili podoben odgovor, da so psi dobrodošli v njihovih centrih, s tem da morajo biti na povodcih in v nekaterih centrih morajo imeti tudi nagobčnik.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

 

 

 

Preberite tudi:

Psom prijazni lokali po Sloveniji

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.