15.04.2024

Ali se psi prepoznajo v ogledalu?

Sposobnost, da prepoznamo sami sebe v ogledalu in se s tem zavedamo samega sebe, je po mnenju psihologov stvar razuma. Otroci pridobijo to sposobnost v starosti od 18 do 24 mesecev. To so ugotovili s poskusom, ko so otrokom na obraz z rdečo šminko narisali pike. Ko je otrok v ogledalu prepoznal samega sebe, se je začel rdečega madeža dotikati in ga raziskovati z roko. Test s šminko so uspešno opravili tudi z orangutani, gorilami in delfini, poskusili pa so tudi s psi.

 

Naši štirinožni prijatelji so pri tem poskusu za madež na obrazu pokazali komaj kaj zanimanja. Znanstveniki bi zato lahko domnevali, da psi nimajo sposobnosti zavedanja samih sebe. Za naše štirinožce je pač čutilo voha veliko bolj pomembno kot čutilo vida. Z vohom prepoznajo veliko več kot z vidom. Je pa v zvezi s tem biolog, poznavalec vedenja psov in avtor številnih knjig dr. Mark Bekoff z Univerze za biologijo v Koloradu opravil zanimiv test. Pet let zaporedoma je pozimi zbiral urin, ki je v obliki rumenih madežev ostajal v snegu. Vonj po urinu je potem prenesel na drugo mesto, kamor je odšel s svojim psom na sprehod. Pustil mu je, da je urin ovohaval. In kaj je ugotovil? Pes je zelo intenzivno ovohaval urin drugih psov in je na tem mestu po navadi tudi markiral, se pravi, da ga je označil s svojim urinom. Ko pa je v snegu naletel na svoj urin, se je za njegov vonj komaj kaj zmenil. Bekoff je zato prepričan, da se tudi psi zavedajo samih sebe. Ampak seveda s pomočjo svojega najbolj razvitega čutila - voha in ne z vidom.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.