Sedem osnovnih nasvetov - koliko naj vadimo?

SEDEM NASVETOV - KOLIKO NAJ VADIMO?

Pogosto slišimo nasvet, da večkrat ko od psa nekaj zahtevamo, bolj se bo vaja »usedla«. Ampak vedno znova se kakšen dan zgodi, da ne gre vse tako, kot si želimo. Zato nekaj osnovnih nasvetov o pravilni vadbi s psom.

 

1. Konec, ko je najlepše

Vse teče kot namazano, naš pes navdušeno sodeluje z nami, kar zavriskali bi od veselja? Pravšnji čas, da naredimo odmor. S psom nikoli ne vadimo več kot 15 minut skupaj, pa čeprav ne kaže nobenih znakov psihične ali telesne utrujenosti. Sicer tvegamo, da bo njegova vnema nenadoma upadla. Pomembno je še, da vadbo vedno zaključimo s sprostitvijo: z igro ali malce ljubkovanja.

 


2. Prevelika ambicioznost je škodljiva

 

Učenje in ponotranjenje novega znanja potrebujeta svoj čas. Ko pes novo vajo razume in se na povelje vedno odzove, je prav, da na tej točki prenehamo. Privoščimo svojemu psičku in sebi malce veselja nad novo naučenim. Povsem v redu je tudi, da z njim opravimo nekaj vaj, ki jih dobro obvlada in so mu všeč. Novo vajo pa ponovimo šele čez nekaj časa in psu pokažimo veliko veselja, če jo bo dobro izvajal.

3. Včasih je dobro začeti na začetku

 

Ali je naš pes raztresen, nemiren in ga zelo motijo dražljaji iz okolja? Ali smo ugotovili, da ni tako poslušen kot sicer, ko mora opraviti kakšno malce bolj zapleteno vajo ali pa ga želimo naučiti kaj novega? V takšnem primeru je najbolje, da naredimo kratek odmor (morda ga tišči na potrebo), potem pa začnemo znova. Ampak z vajami, ki jih dobro obvlada.

 

4. Pametno s priboljški

Vadba z lačnim psom je prav toliko neprimerna kot vadba s polnim želodcem. Najmanj dve uri po obilnem obroku s psom ni primerno vaditi. Prav tako ne več kot šest ur po obroku, saj bo lačen in bo imel »v glavi« le priboljške, s katerimi ga nagrajujemo. In pozor, nikakor ni dobro, da mu damo priboljšek po vsaki dobro opravljeni vaji. Nagrade menjamo: enkrat ga zgolj pohvalimo, drugič ga za dobro opravljeno vajo potrepljamo, se z njim prisrčno poigramo, vmes pa mu damo tudi kakšen priboljšek. Nikakor ni dobro, da vsako lepo izvedeno vajo potrjujemo s priboljškom.

5. Ne iz nič na veliko

Naše življenje uravnava čas in večino stvari moramo početi natančno ob določenem času. Pasja časovna ura pa bije drugače. Ko je na prostem, si želi najprej malce ovohavati, se orientirati v okolju, si malce prekrvaviti mišice in se sprostiti. Zato je še najbolje, če ga pred vadbo spustimo, da sproščeno teka, potem pa mu privoščimo še malce ljubkovanja. Z vadbo začnemo, ko bo osredotočen oziroma pozoren na nas. Tako bo naš psiček pripravljen za vadbo.

6. Raje s podvojeno motivacijo

In kaj v primeru, ko imamo sami slab dan in nam naenkrat zmanjka volje za delo in vadbo? Svoje slabo razpoloženje bomo v hipu prenesli na psa, saj je izvrsten opazovalec in temeljito obvlada pomen naše obrazne mimike in telesne govorice. Čuti tudi našo nestrpnost, ko z njim delamo pač zato, ker menimo, da moramo. Prav tako ve, kdaj se slabo počutimo. Uspešno bomo vadili, le če se tako sami kot naš pes dobro počutimo.

7. Ko vadba postane dolgočasna

Zlasti pri vajah poslušnosti se pes že lahko začne dolgočasiti. Izvajati mora povelja, na primer »Sedi!«, »Prostor!«, »Stoj!«, »Sedi!« v teku, »Prostor!« v teku, odpoklic ... Pes mora v razmeroma kratkem času opraviti od 10 do 15 vaj, kar postane zanj dolgočasno, zato bo iz vaje v vajo delal slabše. Ko to opazimo, je zadnji čas, da svojemu štirinožcu dovolimo, da se vsaj malce sprosti.

Foto: Pixabay

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.