Sindrom veteranov: vojna bolezen, ki prizadene tudi živali

Živali zbolevajo za enakimi boleznimi kot ljudje, tudi ko gre za psihološke motnje, ki jih povzročajo travme. Dokaz za to je Gina, lepa nemška ovčarka, ki trpi za boleznijo, ki jo imajo tisti, ki so tako kot ona izkusili vojno. Gre za sindrom veteranov, ki prizadene vojake, ki so se vrnili iz vojnih območij. Gina je preživela kar nekaj časa v Iraku kot pes ameriške vojske. Gina je bila dober pes za odkrivanje bomb, a odkar se je vrnila z misije ni več ista.

 

Pred odhodom v Irak je delala na vojaški bazi Peterson Air Force v Coloradu Springsu, bila je vesela in razposajena. Potem je šla na misijo v Irak, kjer je vojakom pomagala pri odkrivanju eksplozivnih teles. Od povratka se je povsem spremenila; vseh in vsega se je bala, pogosto je stala je pri miru z repom med nogami.

 

 

Med misijo je doživela eksplozijo na konvoju, na katerem je potovala: nedvomno travmatski dogodek, ne samo za ljudi. Ko se je vrnila v bazo so ji diagnosticirali "psihične motnje, ki jih je povzročil post travmatski stres", veterinarji in psihologi so pri njej ugotovili enake težave kot jih imajo vojaki, ki se vrnejo iz vojne, to so halucinacije, panika in strah.

 

Sedaj poskušajo zdraviti Gino s terapijo, ki je sestavljena iz teka, sprehodov in drugih aktivnosti z njeno vaditeljico Melindo Miller in še z nekaterimi prijatelji. Počasi se je vrnila v normalnost, čeprav zdravniki pravijo, da nikoli ne bo povsem mirna, kot je bila pred odhodom.

 

Prispevek: Pes moj prijatelj

Foto: Ansa

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.