Slastno, a psom nevarno!Ne glede na to, kako prijazno in proseče nas gledajo pasje oči, določene hrane s pasjim kosmatincem ne smemo deliti. Ne le da mu škoduje, zaradi nje se lahko znajde celo v smrtni nevarnosti. Čeprav mu želite s priboljškom polepšati dan, pa z nepravilno izbiro živil izzivate njegovo usodo.

Ni vsaka kost prava kost

Včasih ne pomislimo, da lahko težave pri našem hišnem ljubljenčku povzroči kost. Ne le da obstaja možnost zadušitve, pojavijo se lahko črevesne težave, poškodbe zob, zgodi se tudi, da drobni kostni delci prebijejo prebavni trakt psa. Kost naj ne bo kuhana ali premajhna, ker se lahko zatakne. V poštev pridejo surove kosti (kot so na primer veliki kosi govejih kosti), a še takrat je priporočljivo, da psa med grizenjem opazujemo.

Mleko

Ker psi nimajo encimov, ki bi pomagali razgraditi laktozo v mleku, se včasih zgodi, da laktozna intoleranca pri pasjih kosmatincih povzroči drisko ali druge prebavne motnje.

Česen, čebula, drobnjak

Čeprav je znano, da so česen, čebula in drobnjak dobri za ljudi, ta zelenjava na naše štirinožce ne vpliva dobro. Povzroča namreč draženje želodca in črevesja, vodi do poškodb rdečih krvnih celic in anemije. Težave po zaužitju čebule se na primer pokažejo šele čez nekaj dni, zato skrbniki zdravstvenih tegob pogosto ne povezujejo s tovrstno zelenjavo.

Poživljajoč kofein

Psi kofein prenašajo precej slabše od nas, ljudi. Če bo naš kosmatinec svoj jeziček pomolil v pravi čaj ali kavni napitek, mu to sicer ne bo resneje škodilo, če pa bi pojedel kavna zrna ali čajne vrečke, bi se morda kmalu pokazali znaki zastrupitve (slabost, bruhanje, slabo počutje …). Učinek kave je odvisen od velikosti psa in zaužitega odmerka. Pri majhnem psu se zato lahko hitreje zgodi, da je kofein zanj usoden.

Krompir

Če bo pes pojedel surov krompir, spil vodo, v kateri se je krompir kuhal, ali si bo privoščil krompir, ki še kali, se bo moral spopasti s posledicami. Solanin v krompirju je namreč za pse neprebavljiv, zato ga ne prenašajo dobro. Pojavijo se lahko znaki nelagodja, kot so bruhanje, driska in povišana telesna temperatura. Nikar pa ne bodite v skrbeh, če boste psu, ki je sicer zdrav, tu in tam ponudili manjše količine kuhanega domačega krompirja.

Grozdje in rozine

Imate občutljivejšega psa? Potem mu nikar ne ponudite grozdja ali rozin. Pri nekaterih namreč zaužitje povzroči težave z ledvicami, lahko celo odpoved njihovega delovanja. Izkazalo se je, da imajo nekateri pasji predstavniki precej hude težave že, če pojedo eno samo rozino.

Dragocene makadamije

Makadamija spada med precej drage oreščke, a si jih mnogi kljub temu radi privoščimo. A čeprav prijajo nam, zagotovo niso  dobra izbira za našega štirinožca. V približno dvanajstih urah po zaužitju lahko pri psu povzročijo slabo počutje, tresenje, bruhanje, povišano telesno temperaturo …

Ne dajte mu avokada

Tako zdrav za človeka, a tako nevaren za psa. Avokado namreč vsebuje sestavino persin, ki na psa ne deluje najbolje. Povzroči lahko razdražen želodec, težave z dihanjem, drisko in bruhanje.

Omamna čokolada

Resda je čokolada slastna razvada, ki se ji še posebej predstavnice nežnejšega spola težko odrečemo. Zagotovo pa je ne smemo ponuditi našemu pasjemu prijatelju. Čokolada poleg nezdravega sladkorja vsebuje sestavino teobromin, ki psom škoduje, saj je ne presnavljajo. Če jo pes zaužije, se lahko zastrupi, seveda pa so, če je pes manjše pasme in če si privošči večjo količino te sladke dobrote, posledice toliko večje. Simptomi zastrupitve se kažejo kot driska, pospešeno bitje srca, slinjenje, bruhanje, krči, če pa se zgodi najhujši scenarij, lahko celo umre.

Škodljiv koruzni storž

Ne koruzno zrno, temveč koruzni storž je tisti del, ki psu škoduje. Po zaužitju se nemalokrat pojavijo bruhanje, zmanjšan apetit, driska ali bolečine v trebuhu.

Kvašeno testo

Kvas je pogosta sestavina, ki jo uporabljajo gospodinje. Žemljice, rogljički, pice, kolači, potice … Vse našteto vsebuje kvas. Toda pozor! Testo iz kvasovk našemu psu škoduje, saj povzroči nabiranje plina v prebavnem sistemu. Če ne želite psu povzročiti bolečine ali mu zamašiti črevesja, potem preprečite, da bi zaužil večje količine omenjene hrane.

Žvečilni gumi

Žvečilni gumi vsebuje umetno sladilo ksilitol, ki je psom nevaren. Prvi simptomi, kot so bruhanje, motnje koordinacije, tudi epileptični napadi se lahko pojavijo že v desetih minutah po zaužitju.

Stran z alkoholom

Pretiravanje z alkoholom negativno vpliva na človeka, zato si zlahka predstavljamo, kakšno škodo naredi našemu psu. Že majhna količina lahko povzroči bruhanje, slabo počutje, poškodbe centralnega živčnega sistema, tresenje, težave pri dihanju ali celo smrt.

Članek je bil objavljen v reviji Štiri tačke

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.