21.04.2018

'Sramota! To je povsod po svetu postalo že samoumevno!'

Sončna, pravzaprav že poletna sobota v Kopru. Na železniški in avtobusni postaji turistka, v družbi svojega labradorja, pod žgočim soncem čaka na avtobus. Njena končna destinacija je Portorož. Avtobus ustavi na peronu številka 6. "Dober dan! Kdaj odpeljete?" vpraša voznika v angleškem jeziku. Zelo prijazni voznik ji odgovori, da bo za počakati 15 minut, da pa ji že sedaj pove, da pes v avtobus nima vstopa.

 

 

"Moram počakati na naslednjega? Je kakšen avtobus, ki me lahko odpelje v Portorož s psom?" vztraja turistka. "Ne, v Kopru vas noben avtobus ne bo odpeljal, če boste imeli s seboj psa!" je neomajen voznik. Turistka se ne da: "Je to sploh mogoče? Kako naj pridem do Portoroža?" zgroženo nadaljuje. "Peš," odvrne voznik. Po tonu glasu se sliši, da tudi njemu ni najbolj vseeno, a da mora spoštovati pravila.

 

 

Turistka ne more verjeti. "Moj pes je čist, vzgojen. Nikogar ne bo motil. Moram do Portoroža. Kako naj v tej sopari pešačiva do tja?" Voznik skomigne z rameni in zapusti lokacijo. Žensko je slišati, kako sama sebi pravi, da česa takega ni pričakovala. "Povsod po svetu je samoumevno, da imajo urejen javni prevoz, s katerim se lahko vozijo čisti in lepo vzgojeni psi! Sramota!" pove zbrani množici na klopcah avtobusne postaje.

 

Avtobus, ki povezuje Koper in Piran na peronu št. 6

 

Dogodek je resničen in se je zgodil v Kopru. Pravzaprav je takih in podobnih pripetljajev vsako leto na naši Obali neskončno. Že lani smo pisali o skupini dopustnikov, ki je želela z malo čivavo v naročju vstopiti v koprski avtobus. A naleteli so na hladen tuš, kljub temu, da so imeli že kupljene vozovnice.

 

Zato smo se že v preteklosti z vprašanji obrnili na prevoznika, ki na Obali skrbi za javni prevoz. "Voznik je v omenjenem primeru postopal v skladu s prejetimi splošnimi prevoznimi pogoji. V splošnih prevoznih pogojih na medkrajevnem prometu je določeno, da se smejo prevažati naslednje živali: /.../ kot ročna prtljaga se smejo prevažati manjše živali v primernih sredstvih za prenos, vendar na vso odgovornost potnika tako, da zaradi tega niso ovirani ali moteni drugi potniki in da to ne onesnažuje vozila. Navedeni psi morajo biti na vrvici, imeti nagobčnik in dokazilo o veterinarskem cepljenju, veljavno za tekoče leto," so za naš portal sporočili iz skupine Arriva Primorska in Dolenjska.

 

 

Na vseh Arrivinih avtobusih je nalepka "psom prepovedano"

 

Kako naj torej turist, ki se v Koper denimo pripelje z vlakom, pride do Pirana v družbi svojega pasjega prijatelja, sploh glede na zgoraj opisano izkušnjo? Ob tem, da se z avtobusom očitno ne sme peljati, da tudi taksist psa ni dolžan sprejeti v svoje vozilo, gostu, ki želi obiskati Portorož ali Piran ostane ... pešačenje. Zdaj si pa predstavljajte, slabih 20 kilometrov hoje sredi julija - pod žgočim soncem, na razgretem asfaltu (ki pasjim šapam zagotovo ne koristi), da ne omenjamo še ostalega, kar pride zraven ...

 

 

Vse, ki boste dopustovali na naši Obali in na dopust ne boste odšli s svojim avtomobilom, pač pa z vlakom ali medkrajevnim avtobusom, tudi letos opozarjamo, da se s psom ne boste smeli prevažati med Portorožem in Piranom, Koprom in Ankaranom pa tudi v koprskem mestnem prometu vožnja s psom ni dovoljena. Na avtobusnega prevoznika smo že lani naslovili pobudo, naj v podjetju vendarle pretehtajo možnosti, da bi v prihodnje, vsaj v času turistične sezone in na najbolj frekventnih linijah, dovoljevali prevoze ljudi, ki so v družbi psa. Naše pobude očitno niso realizirali.

 

V sosednjem Trstu že od leta 2015 vsakdanji prizor

 

Povsem drugače pa je drugje. Sosednji Trst se že od leta 2015 lahko pohvali s posebnim odlokom, po katerem avtobusni prevozniki ne smejo prepovedati vstop osebi, ki je v družbi psa, seveda pod pogojem, da je pes lepo vzgojen, čist in na povodcu. Podobne odloke ali pravila je sprejela večina turističnih krajev v sosednji Italiji, vedno več psom prijaznih lokacij pa imajo tudi naši južni sosedje. Kako je v naših občinah? Prevozu psov so (pod določenimi pogoji) naklonjeni zgolj v Ljubljani, Kranju in Mariboru.

 

 

Prepoved velja tudi za koprske mestne "rdečkote"

 

Foto: arhiv Pes moj prijatelj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.