0
0,00 €

'Sramota! To je povsod po svetu postalo že samoumevno!'

Objavljeno: 21.04.2018

Sončna, pravzaprav že poletna sobota v Kopru. Na železniški in avtobusni postaji turistka, v družbi svojega labradorja, pod žgočim soncem čaka na avtobus. Njena končna destinacija je Portorož. Avtobus ustavi na peronu številka 6. "Dober dan! Kdaj odpeljete?" vpraša voznika v angleškem jeziku. Zelo prijazni voznik ji odgovori, da bo za počakati 15 minut, da pa ji že sedaj pove, da pes v avtobus nima vstopa.

 

 

"Moram počakati na naslednjega? Je kakšen avtobus, ki me lahko odpelje v Portorož s psom?" vztraja turistka. "Ne, v Kopru vas noben avtobus ne bo odpeljal, če boste imeli s seboj psa!" je neomajen voznik. Turistka se ne da: "Je to sploh mogoče? Kako naj pridem do Portoroža?" zgroženo nadaljuje. "Peš," odvrne voznik. Po tonu glasu se sliši, da tudi njemu ni najbolj vseeno, a da mora spoštovati pravila.

 

 

Turistka ne more verjeti. "Moj pes je čist, vzgojen. Nikogar ne bo motil. Moram do Portoroža. Kako naj v tej sopari pešačiva do tja?" Voznik skomigne z rameni in zapusti lokacijo. Žensko je slišati, kako sama sebi pravi, da česa takega ni pričakovala. "Povsod po svetu je samoumevno, da imajo urejen javni prevoz, s katerim se lahko vozijo čisti in lepo vzgojeni psi! Sramota!" pove zbrani množici na klopcah avtobusne postaje.

 

Avtobus, ki povezuje Koper in Piran na peronu št. 6

 

Dogodek je resničen in se je zgodil v Kopru. Pravzaprav je takih in podobnih pripetljajev vsako leto na naši Obali neskončno. Že lani smo pisali o skupini dopustnikov, ki je želela z malo čivavo v naročju vstopiti v koprski avtobus. A naleteli so na hladen tuš, kljub temu, da so imeli že kupljene vozovnice.

 

Zato smo se že v preteklosti z vprašanji obrnili na prevoznika, ki na Obali skrbi za javni prevoz. "Voznik je v omenjenem primeru postopal v skladu s prejetimi splošnimi prevoznimi pogoji. V splošnih prevoznih pogojih na medkrajevnem prometu je določeno, da se smejo prevažati naslednje živali: /.../ kot ročna prtljaga se smejo prevažati manjše živali v primernih sredstvih za prenos, vendar na vso odgovornost potnika tako, da zaradi tega niso ovirani ali moteni drugi potniki in da to ne onesnažuje vozila. Navedeni psi morajo biti na vrvici, imeti nagobčnik in dokazilo o veterinarskem cepljenju, veljavno za tekoče leto," so za naš portal sporočili iz skupine Arriva Primorska in Dolenjska.

 

 

Na vseh Arrivinih avtobusih je nalepka "psom prepovedano"

 

Kako naj torej turist, ki se v Koper denimo pripelje z vlakom, pride do Pirana v družbi svojega pasjega prijatelja, sploh glede na zgoraj opisano izkušnjo? Ob tem, da se z avtobusom očitno ne sme peljati, da tudi taksist psa ni dolžan sprejeti v svoje vozilo, gostu, ki želi obiskati Portorož ali Piran ostane ... pešačenje. Zdaj si pa predstavljajte, slabih 20 kilometrov hoje sredi julija - pod žgočim soncem, na razgretem asfaltu (ki pasjim šapam zagotovo ne koristi), da ne omenjamo še ostalega, kar pride zraven ...

 

 

Vse, ki boste dopustovali na naši Obali in na dopust ne boste odšli s svojim avtomobilom, pač pa z vlakom ali medkrajevnim avtobusom, tudi letos opozarjamo, da se s psom ne boste smeli prevažati med Portorožem in Piranom, Koprom in Ankaranom pa tudi v koprskem mestnem prometu vožnja s psom ni dovoljena. Na avtobusnega prevoznika smo že lani naslovili pobudo, naj v podjetju vendarle pretehtajo možnosti, da bi v prihodnje, vsaj v času turistične sezone in na najbolj frekventnih linijah, dovoljevali prevoze ljudi, ki so v družbi psa. Naše pobude očitno niso realizirali.

 

V sosednjem Trstu že od leta 2015 vsakdanji prizor

 

Povsem drugače pa je drugje. Sosednji Trst se že od leta 2015 lahko pohvali s posebnim odlokom, po katerem avtobusni prevozniki ne smejo prepovedati vstop osebi, ki je v družbi psa, seveda pod pogojem, da je pes lepo vzgojen, čist in na povodcu. Podobne odloke ali pravila je sprejela večina turističnih krajev v sosednji Italiji, vedno več psom prijaznih lokacij pa imajo tudi naši južni sosedje. Kako je v naših občinah? Prevozu psov so (pod določenimi pogoji) naklonjeni zgolj v Ljubljani, Kranju in Mariboru.

 

 

Prepoved velja tudi za koprske mestne "rdečkote"

 

Foto: arhiv Pes moj prijatelj

PRI NAS JE TRENUTNO KAR 300.000 MAČK!

  • Preko 300.000 mačk imamo v Sloveniji. Za mačke ni registra in ni evidenc. Sterilizacija mačke stane v povprečju 60 evrov, postopek traja dobrih 5 minut. A sterilizacij in kastracij mačk je pri premalo. Zapuščeni mačji mladiči postanejo prostoživeče mačke, ki jih v Sloveniji mrgoli. Ena sama mačja samica lahko skupaj s svojimi potomci spravi na svet kar 420.000 mačjih potomcev.

Zadnji oglasi

Najdeni: Okrog Bohinjskega jezera se potika izgubljeni pes
Štefan sporoča: "Prijateljica je okrog Bohinjskega jezera sledila psu brez lastnikov. Žal se iz zavetišča Perun in društva...
Oddajo se: Zaradi selitve oddajajo Olija
Grega nam je poslal sledeče: Živjo sem Oli, zelo prijazen kuža , star 4 leta. rojen na dan žena 8. marca. Sem mešanec med ptičarjem in...
Oddajo se: Prijazna pasja duša si zasluži še eno priložnost!
Oldi, še vedno čaka na svojo priložnost, da zaživi polno seniorsko življenje. Njegova zgodba nam je neznana, a brazgotine na gobčku,...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno