Ste vedeli, da se sezona klopov zdaj šele začenja?Veliko je lastnikov psov, ki na sprehod ne želijo  v gozd, predvsem zato, ker se "bojijo" klopov.  Sezona, ko so klopi najbolj aktivni pa se ravno (spet) začenja. Klopi so najbolj aktivni spomladi in pa jeseni, to je ravno takrat, ko je tudi za nas pohajanje po gozdu najbolj prijetno.

Kot vemo obstaja ogromno anti – klopnih preparatov, ki so bolj ali manj učinkoviti  in bolj ali manj primerni za našega psa /mačko. Sredstva ločimo glede na delovanje in pa način dajanja. Obstajajo repelenti – ti zaradi neprijetnega "vonja" klope in bolhe odganjajo, da na psa ali mačko sploh ne grejo. Potem imamo insekticid /akaricide – te ob kontaktu zunanje parazite ubijejo in s tem preprečijo nadaljnje hranjenje in pa seveda razmnoževanje, ter prenos bolezni. Obstajajo pa tudi kombinacije obojega. 

Seveda pa tudi pri teh sredstvih velja, da ni vse za vsakega. Debato o tem, kaj je boljše, bolj varno, bolj učinkovito, bolj bio ... prepuščam komu drugemu.

Dejstvo je, da če smo uporabili sredstvo proti zunanjim zajedavcem, ki deluje recimo en mesec, mora biti pes en mesec brez (živega, prisesanega) klopa. Če ima sem pa tam kakšnega, sredstvo ne deluje ali pa smo ga nepravilno aplicirali. V tem primeru se posvetujte s svojim veterinarjem.

Če pes dobi klopa, ga je potrebno čim prej odstraniti – vendar, to ni urgenca, za kar bi morali k veterinarju. To lahko storite sami. Najlažje je da ga izvijete (odšraufate). Vseeno v katero smer, ali v smeri urinega kazalca ali v nasprotni smeri. V te namene je tržišče spet polno nekih pripomočkov - izberite tistega, s katerim vam gre bolje od rok. Če ga nimate, uporabite običajno pinceto.

Kaj če ga zatrgate oz. vam glava ostane notri? Samo ta del klopa ne more prenašati infekcije v telo in telo bo ta del obravnavalo kot trsko – večinoma se naredi krastica in ko se ta odlušči, gredo ven tudi ostanki klopa.

 

Pa lepo jesen vam želim!

 

Špela Vodlan dr.vet.med.
Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.