31.10.2020

Surova hrana za pse v domači kuhinji

V prejšnjem prispevku O surovi hrani (1. del), smo obdelali koristne učinke surove hrane na pasji organizem. Danes pa vas vabimo, da skupaj "skuhamo na surovo" popoln in uravnotežen obrok za vašega kosmatinca tako, da bo polizal vse do zadnje pike, vas pa osrečil z mahajočim repkom, prijetnim zadahom in čvrstim, formiranim iztrebkom.Za začetek nekaj osnov glede količin in doziranja surove hrane.

MLADIČKI

Uravnotežen obrok za pasjega mladiča se nekoliko razlikuje od obroka odraslega psa. Biološko primerna surova hrana za mladiča je običajno sestavljena iz 70–80 % mesa, 10 % notranjih organov (na primer vranice in jeter) ter 10 % kosti (mesnatih kosti, npr. račji ali puranji vratovi, račja krila). V jedilnik sicer lahko v minimalnem deležu (do 10 %) vnesemo tudi vir ogljikovih hidratov, ki pa naj bodo polnovredni, z nizkim glikemičnim indeksom, in sadje ter zelenjavo, za katero pa je primerno, da je do 9. tedna starosti rahlo pokuhana in naribana. Dnevni vnos hrane naj bo razdeljen na več obrokov, kar je odvisno od starosti: mlajši psički naj imajo čez dan obroke na 3 do 4 ure, pri večjih pa naj bo ta časovni razmik malce daljši. Pri odmerjanju količine dnevnega vnosa hrane je najboljše vodilo 10 % trenutne telesne teže mladička, starega med 7 in 10 tednov. V nadaljevanju pa velja naslednje:Psa, starega več kot 68 tednov, obravnavamo kot odraslega in ga hranimo z 2 % do 3 % telesne teže, večje pasme psov pa z 1,5 % do 2 % telesne teže.

 

ODRASLI PSI

 

Za odrasle pse velja smernica glede na velikost živali in sicer:

- majhni psi (do 10 kg) 3 % telesne teže / dan

- srednje veliki psi (od 11 – 35 kg) 2,5 % - 2 % telesne teže / dan

- veliki psi nad 36 kg pa 1,5 % telesne teže / dan
Ob tem se moramo zavedati, da so to le osnovne smernice, ki jih prilagajamo glede na posameznega psa ter skrbno opazujemo, da ta ni presuh ali predebel.

 

Receptov in različnih razmerij sestavin boste na spletu našli ogromno. Iz izkušenj izpostavljamo dva, ki sta se izkazala za odlično sprejeta.

RECEPT jagnjetina & kunec:

 

40 % jagnjetina (vključno z organi, cca. 5 %)

40 % kunčje meso (vključno z organi, cca. 5 %)

10 % račjih vratov

5 % naribanega korenja

1 % jagodičevja (lahko jih zamenja sezonsko sadje npr. naribano jabolko)

4 % naribanih bučk 

 

RECEPT sardelice z belo ribo & govedina

 

20 % celih sardelic

20 % bele ribe

40 % mlete govedine (vključno z organi, cca. 5 %)

10 % govejih mesnatih sapnikov

4 % naribane maslene buče

3 % naribanega rumenega korenja

3 % nasekljane baby špinače ali blitve

Na tem mestu izpostavljamo še VAMPE, psom neizmerno dišeče in zaželene. Odlično jih je umestiti vsaj 2 x tedensko na jedilnik, kot samostojni obrok ali pa jih zgolj umešamo v obrok, ki se ga bodo psi izjemno razveselili. Naj omenimo, da ima Natures Menu vampe, kot žvečljivke, ki so priročni za doziranje in taljenje.

MESO, ki ga priporočamo za umestitev v obroke: za začetnike se najbolje obnese lahko prebavljivo meso, kot je puran, piščanec in ribe. Divjačino umestimo v obroke, ko je pes že vajen surove hrane, ker je nekoliko težje prebavljiva. Pri hranjenju je izjemnega pomena raznolikost vrst mesa zaradi različnih vsebnosti hranilnih snovi. Pri psih intolerantnih na določeno vrsto beljakovine lahko uvedemo izločevalno dieto, pri čemer posežemo po hipoalergenih vrstah mesa, kot npr. konj, kunec, koza.

ORGANI, ki jih svetujemo: jetra, ledvica, vranica. Kot posebnost izpostavljamo srce, ki ga uvrščamo v surovi pasji prehrani med mišičnino. Optimalen delež srca v obroku naj ne bi presegal 15 % celotnega mesnega deleža.

MESNATE KOSTI za intenzivno čiščenje zobovja in dlesni: piščančji hrbti, račji vratovi, jagnječja rebra, puranji vratovi, goveji sapnik.

DODATKI, ki jih nekajkrat tedensko lahko umestimo v obroke: celo surovo jajce, skuta, kefir, ribje olje (najboljše je sardinino ali krilovo olje), mleto laneno seme, konopljini proteini, botanični izvlečki in zelišča.

 

Za kar najlažji “ulov” sestavin, zlasti mesa, vam priporočamo skupaj z veterinarji dve znamki surove hrane, kateri boste našli na veterinarskih klinikah in ambulantah ter specializiranih trgovinah za hišne živali: KIVO in Natures Menu.

Pri pripravi surove hrane ne pozabimo na higieno in čistočo ob rokovanju surovih sestavin, nujno je temeljito čiščenje površin, pasjih skledic in seveda naših rok. Na ta način smo mi in naši kosmatinci popolnoma varni ob hranjenju s surovo hrano. 

Kadar vam čas ne dopušča priprave surovih obrokov za vaše kosmate otroke, lahko enostavno posežete po že pripravljenih, surovih obrokih Natures Menu in KIVO, ki so popolni in uravnoteženi v svoji sestavi. Okusov je na voljo cela vojska. :)
Foto: arhiv IRIS d.o.o.

Video produkcija: 24k production, nastopa Matchi The Bull


* oglasno sporočilo (naročnik: Iris Mednarodna trgovina d.o.o.)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.