17.10.2023

Takšna in drugačna varstva - Podpora pri skrbi za psa

Verjetno nihče ne gre v nakup ali posvojitev psa z mislijo na to, da bo pes velikokrat v oskrbi drugih. A dejstvo je, da smo težko vedno sami za vse. Zgodi se, da zbolimo, smo službeno odsotni, gremo na počitnice ...

 

Prav zato je nujno, da se že pred odločitvijo za psa vprašamo, ali je velika verjetnost, da bomo rabili več pomoči drugih. V tem primeru se vprašajmo, ali je pes, ki si ga želimo, takšen, da bo dobro prenašal druge ljudi oziroma bo takšen, da ga lahko izbrani 'pomočniki' zlahka obvladajo ali ne.

 

Če imamo dolge delavnike in je pes dolgo sam doma, mi pa živimo sami oziroma edini skrbimo za psa, je dobro, če se lahko dogovorimo s kakšnim prijateljem ali sosedom, ki ima dober odnos z našim psom, da ga vsaj na kratko pelje ven ali morda spusti na (ograjen, varen) vrt, da vsaj lahko opravi potrebe in se malce razmiga. Prav tako je vedno več takšnih skrbnikov, ki pomoč poiščejo pri sprehajalcu psov. Teh je tudi pri nas že kar nekaj, običajno gre za ljudi, ki imajo sicer hotel oziroma varstvo za pse ali pa so inštruktorji šolanja psov. Vsekakor je pomembno, da se z osebo ujamemo in ji zaupamo, pa seveda tudi, da se naš pes dobro počuti z njo. Sploh, če je naš pes bolj zahteven, so takšne strokovno usposobljene osebe mnogokrat boljša izbira kot sicer dobro misleči sorodniki in sosedje, ki nimajo pravega občutka in izkušenj za ravnanje z zahtevnejšim psom. 

 

Še ena povsem človeška in vsakdanja dilema je, kam s psom med našo potjo. V primeru, da gre za službeno pot, bo pes verjetno ostal doma, v primeru, da se odpravimo na počitnice, pa se lahko odločimo za destinacijo, kamor lahko potujemo s psom, ali pa psa pustimo doma. Počitnice s psom so lahko čudovita izkušnja, pa če gremo kampirat ali pa se odpravimo v urejen apartma. Verjetno pa bo izbira nekoliko manjša (in dražja), če iščemo nastanitev s psom, poleg tega so nekatere destinacije psom manj prijazne.

 

Če bo naš kuža ostal doma med našo odsotnostjo, lahko v tem času nekdo pride živet k njemu in skrbi zanj v udobju (pasjega) lastnega doma. Kuža lahko gre tudi v varstvo, bodisi k prijateljem ali družinskim članom, drugim pasjim prijateljem ali pa v pasji hotel. Vse možnosti so lahko dobre ali slabe, zato razmislimo, kaj bi bilo najbolje za našega psa in najmanj stresno za njegovega začasnega skrbnika. Še posebej moramo tehtno premisliti, če naš kuža iz takšnega ali drugačnega razloga potrebuje nekoliko bolj posebno oskrbo – je mladič, veteran, prejema določena zdravila, je zelo plašen in/ali begosumen in podobno. Izbira ljudi, ki zmorejo takšne posebnosti, je znatno manjša kot za pse, ki teh posebnosti nimajo.

   

Po eni strani je krasno, da imamo skrbniki psov vedno več izbire pri tovrstni pomoči, torej pri sprehajalcih, dnevnih ali pa večdnevnih varstvih, zavedati pa se moramo, da niso vsi primerni za vse. Premislimo torej, katera opcija bi bila za našega psa najbolj primerna in varna, saj bodo nekateri najraje drnjohali kar doma, četudi pri tem preživijo par ur več v samoti, spet drugi bodo pa z veseljem šli v varstvo k človeškim in morda pasjim prijateljem, nazaj domov pa prišli srečni in prijetno utrujeni.   

 

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime

 

 

 

Lidl SlovenijaPes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Z odgovornim skrbništvom poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 66 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TACKE5 na 1919.  

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.