24.09.2020

Tea svoj talent prostovoljno usmerja v fotografiranje v zavetiščih!

Večkrat smo že zapisali, da lahko ljudje kosmatincem iz zavetišč pomagamo na nešteto načinov. Zmotno pa je prepričanje, da zavetišča in društva od prostovoljcev pričakujejo samo finančno pomoč ali donacije v obliki hrane. Nekaj, kar ne stane čisto nič, je čas - čas, ki ga lahko namenite psom in mačkam v zavetiščih, bodisi s sprehajanjem ali božanjem, kot tudi ozaveščanjem, deljenjem oglasov ... načinov je res veliko in nekaj smo jih navedli tudi tukaj.

Do prav posebne ideje pa je pred časom prišla Tea Nagode, mlada Postojnčanka, sicer profesionalna fotografinja. Kontaktirala je slovenska zavetišča in jim ponudila prostovoljno profesionalno fotografiranje njihovih pasjih in mačjih varovancev. "Živali imam zelo rada. Obožujem jih. Ko vidim kakšne grozote se nekaterim dogajajo me zelo razžalosti. Ker tega žal ne morem preprečiti čutim potrebo, da jim pomagam, kolikor le je v mojih zmožnostih," nam pove Tea, ki je zavetiščem in društvom do sedaj pomagala na različne načine - tudi z sms doniranjem in zbiralnimi akcijami. Pred časom je tako kontaktirala veliko naših zavetišč, a odgovor je prejela le od redkih, pravi.


Tea s pasjimi fotomodeli

Prva njena lokacija fotografiranja je bilo Zavetišče Zonzani, kjer je "fotošuting" potekal prav pred nekaj dnevi. "Sem pa tja smo imeli s kakšnim fotomodelom malce težav, ampak nič tako strašnega, da fotografiranja ne bi mogli izvesti. Pred objektivom so bili nekateri zelo živahni in energični, eni malce prestrašeni, drugi spet, kot da je poziranje njihov vsakdanjik. Skratka vsak po svoje," se dogodka v smehu spominja Tea. Kljub vsem pripetljajem, ji je z vsakim varovancem uspelo priti do vsaj ene dobre fotografije.


Model iz Zavetišča Zonzani

Ali fotka dejansko pripomore k temu, da ima neka žival večjo možnost posvojitve? "Dobra fotografija v današnjem času ogromno pripomore in bolj pritegne pozornost ljudi, posledično potencialnih posvojiteljev. Seveda ravno vsak, ki ga fotografija pritegne ni primeren za novega lastnika, a s tem, v čigave roke bodo žival oddali se ukvarjajo zavetišča. Moj namen je ta, da fotografije brezdomnih živali vidi čim več ljudi. Pred fotografiranjem v Zonzaniju sem to samo predvidevala, sedaj po objavi fotografij pa lahko to potrdim. V samo treh dneh je objavo fotografiranih živali delilo preko 600 ljudi, številka pa se iz uro v uro še kar veča. Tudi iz Zonzanija sem dobila sporočilo, da po moji objavi dobivajo ogromno klicev glede njihovih živali in se mi še enkrat zahvalili. Občutek je res dober."



Tea fotografira vse živali - od psov in mačk do zajcev, dihurjev, plazilcev ...

Tea bo v naslednjih tednih obiskala še nekaj zavetišč, medtem pa ne pozablja na njeno siceršnje delo v foto studiu FluffyPixels. "Živali in fotografija so bili že od malih nog moja strast. Slaba tri leta nazaj sem se odločila te dve - meni najljubši stvari - združiti v eno. S pomočjo domačih sem začela z uresničevanjem svojih ciljev, veliko vlogo pri tem pa je imel tudi moj mops Nacho. Ta je, v zameno za njemu najslajše priboljške, z veseljem poziral zame. Pa še danes mi. Ko sem se počutila dovolj samozavestno, sem uradno odprla svoj studio za fotografiranje hišnih ljubljenčkov in začela z oglaševanjem. Kmalu so začele prihajati prve stranke. Z vsako novo sem bila bolj prepričana v to, da sem na pravi poti. Res je lepo, ko se nekdo odloči prav tebi zaupati pri ustvarjanju spominov na njihove najboljše prijatelje, ki bodo z njimi ostali za vedno," nam še zaupa mlada fotografinja.


Model iz Zavetišča Zonzani

"Od samega začetka je v moji ponudbi mesto tudi za brezplačno fotografiranje brezdomnih živali. Namen je isti, kot pri trenutni foto akciji živali iz zavetišč – pomagati pri čimprejšnji oddaji živali v dober dom. Če ima kakšno društvo, zavetišče ali prostovoljec problem pri iskanju doma za določeno žival se lahko obrne name."


Večino strank najbolj pritegne Underpaws fotografiranje (od spodaj – pod njihovimi tačkami)


Tea se je v preteklosti predstavila tudi s svojo razstavo po več slovenskih mestih: "Govorila je o tem, da ima vsak kuža neko svojo zgodbo – eni žalostno, drugi veselo. Namen razstave je bil ljudem odpreti oči in jim pokazati pasje življenje še iz druge perspektive, tiste bolj žalostne, a žal realne."

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.