22.05.2023

Travme in stres psov

Travme so žalosten del življenja za marsikaterega psa. Psi so čudovita bitja, ki nas spremljajo in nas osrečujejo. Žal pa se nekaterim psom v življenju dogajajo grozne stvari, ki jim lahko povzročijo psihične rane. Travme pri psih se lahko pojavijo iz različnih razlogov, kot so zanemarjanje, zlorabe, izguba lastnika, grobe igre, strah pred drugimi psi, bolezen ali poškodba.

 

Težko je, ko razmišljam o travmah mojih psov. Oba sta doživela neizmerno trpljenje v preteklosti, zaradi česar ju določene stvari zelo prestrašijo. Moj mešanec z labradorcem je bil najden ob cesti, sam in prepuščen na milost in nemilost. Ne vemo, kaj se mu je v preteklosti zgodilo, toda nekateri gibi in geste, ga naredijo izjemno preplašenega. Na drugi strani pa imam psa, ki so ga rešili iz romskega naselja, kjer so ga pretepali in posledično oslepeli na eno oko. Čeprav je bil kljub vsemu prijazen do ljudi, pa ima še vedno nekaj agresivnosti v sebi, ko se počuti ogroženega (posebno ko nekdo hitro pripelje s kolesom, ali ko pohodnik malo bolj zamahne s palico).

 

Ko pes doživi travmo, se njegovo vedenje lahko spremeni. Lahko postane bolj previden, manj zaupljiv ali celo agresiven. Lahko se tudi umakne vase in postane depresiven. Pogosto psi izkazujejo znake travme tudi skozi fizične simptome, kot so pogoste nočne more, pomanjkanje apetita, motnje spanja in slabo splošno počutje.

 

Pomembno je, da lastnik takoj prepozna znake travme in poskuša psu pomagati čim prej. Psi potrebujejo veliko ljubezni, pozornosti in časa, da si opomorejo. Nekateri psi bodo morda potrebovali tudi pomoč strokovnjaka za vedenje živali ali veterinarja.

 

Zavedati se moramo, da se travme ne pozdravijo čez noč. Potrebno je veliko potrpežljivosti, razumevanja in ljubezni, da pes ponovno začne zaupati in se počutiti varno. Potrebno je vzpostaviti rutino in strukturo v vsakdanjem življenju psa, da se mu zagotovi občutek stabilnosti.

 

Vedeti moramo tudi, da lahko psi doživijo posttravmatski stresni sindrom, podobno kot ljudje. Zato je pomembno, da se izogibamo situacijam, ki bi lahko psa spomnile na preteklo travmo, in mu zagotovimo varno in udobno okolje.

 

Kaj lahko povzroči stres pri psih?

Psi so lahko občutljiva bitja, zato lahko celo majhne stvari povzročijo stres. Lastniki morajo biti pozorni na vsako spremembo v pasjem okolju in se izogibati dejavnikom, ki lahko povzročijo stres pri psih. Tukaj je nekaj stvari (izmed drugih), ki lahko povzročijo stres pri psih:

 

1. Nošenje sončnih očal ali klobukov

Nošenje sončnih očal ali pokrivala lahko psa moti, saj se zanašajo na oči ljudi, da razumejo, kaj se dogaja okoli njih. Če imate sončna očala ali klobuk na obrazu, lahko pes postane negotov, kaj se dogaja. Lastniki morajo psu nameniti pozitivno pozornost, da mu zagotovijo, da je vse v redu.

 

2. Premikanje pohištva

Premikanje pohištva po hiši lahko povzroči stres pri psih, zlasti pri starejših ali slabovidnih. Psi uporabljajo svoj spomin in vonj, da se premikajo po hiši, zato lahko premikanje pohištva vznemiri psa, ker ne ve, kje so stvari. Če imate starejšega psa ali psa, ki se težko navadi na spremembe v okolju, poskusite premikati pohištvo postopoma, stvar po stvar.

 

3. Strmenje v psa

Strmenje v psa lahko dejansko povzroči stres. Psi ne marajo nenehnega opazovanja in če strmite vanje, ker se obnašajo srčkano, bodo verjetno mislili, da delajo nekaj narobe. Čeprav morajo lastniki psa med igro zagotovo posvetiti veliko pozornosti, poskusite ne strmeti preveč, ko pes počiva.

 

4. Tesni objemi

Čeprav se težko upremo temu, da svojega psa ne stisnemo v ljubeč objem, premočen objem lahko psa vznemiri. Psi se radi ugnezdijo v naročju, vendar ne marajo tesnega objemanja. Občutek, da se ne morejo osvoboditi, lahko povzroči stres. Pri božanju psa bodite nežni in pustite dovolj prostora za premikanje.

 

5. Glasna glasba

Glasna glasba ali elektronika lahko preglašita pse in motita njihov sluh. Glasni zvoki so lahko zelo neprijetni za občutljiva pasja ušesa, zaradi česar so mnogi psi pod stresom in se počutijo neprijetno. Ko je vaš pes v avtu, naj bo glasnost radia nizka, med glasnimi dogodki, kot so zabave ali družinska srečanja, pa poskrbite, da ima vaš hišni ljubljenček miren prostor za sprostitev.

 

6. Oblačila za hišne ljubljenčke

Vaš pes je morda videti čudovito v jopiču, vendar lahko tudi najbolj srčkana oblačila za hišne ljubljenčke povzročijo stres pri psih. Mnogi psi ne marajo nositi oblačil, saj se jim zdijo nenaravna ali utesnjujoča. Tudi predmeti, kot so jakne in snežni škornji, jim lahko povzročijo nelagodje. Lastniki hišnih ljubljenčkov bi morali biti še posebej previdni pri vseh oblačilih, ki psu preprečujejo, da bi se olajšal, jim stisnejo rep ali jih pregrejejo.

 

7. Ognjemet

Večina lastnikov psov se zaveda, da lahko zvok ognjemeta vznemiri njihove ljubljenčke; vendar pa lahko ognjemet prizadene tudi druge pasje čute. Ne le, da so ognjemeti glasni, ampak so lahko tudi občutki, vonj in pogled nanje, grozljivi za pse. Če je mogoče, dovolite svojemu ljubljenčku, da ostane doma s človekom, ki mu zaupate, ko greste ven gledat ognjemet. Vaš veterinar vam lahko tudi predlaga zdravila, ki lahko pomagajo ohranjati vašega psa mirnega.

 

Vsak pes si zasluži srečno in ljubeče življenje. Če opazite, da vaš pes kaže znake travme, ga nikoli ne prezrite. Poskrbite, da bo dobil pomoč, ki jo potrebuje, da si bo lahko opomogel in ponovno zaživel srečno življenje. Začne pa se predvsem z ljubeznijo.

 

Vsebina: Animal Angels

Fotografija: Dreamstime

 

 

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.