Tri naravne rešitve, ki bi jih moral poznati vsak pasji skrbnik

Ljudje se ponovno zavedamo, da je narava naša odlična prijateljica in nam lahko pomaga pri številnih težavah, a ne samo naših, človeških, temveč tudi takih, s katerimi se srečujejo naši kosmati prijatelji.

 

Lahko so odlična podporna terapija v primeru kroničnih obolenj, sklepne bolezni ter vedenjske težave lahko omilimo ali celo odpravimo, z njimi lahko odlično podpremo imunski sistem, se borimo proti notranjim in zunanjim zajedavcem ali pa jih uporabimo zgolj kot podporni steber ob klasičnem veterinarskem zdravljenju.

 

Rešitev glede na težavo in ne "všečnost"


Re喨tev, ki jih ponuja narava, je ogromno, težav, s katerimi se srečujejo naše živali pa prav tako. Zato ni dovolj samo to, da izberemo tisto varianto, ki je nam najbolj všeč ali pa v katero verjamemo temveč tisto, ki je najbolj primerna za situacijo, s katero se srečujemo. Določene rešitve so odlična preventiva, spet druge so bolj primerne kot kurativa; z energijsko osteopatijo ne moremo preprečiti težav s sklepi, lahko pa jih omilimo, Bachove esence bodo psu odlično pomagale prebroditi marsikatero stresno situacijo, tako da bi lahko rekli, da delujejo preventivno. Potem so tukaj še medicinske gobe, ki lahko pomagajo krepiti imunski sistem, pa akupunktura in bioresonanca, pri katerih je  pomoč strokovnjaka neizbežna, ter številne druge manualne metode (masaže), ki jih lahko z ustreznim znanjem izvajamo čisto sami.

 

Kljub temu, da so si vse te rešitve med seboj zelo različne, pa imajo kar nekaj skupnih točk: so neinvazivne in delujejo brez stranskih učinkov, zato so popolnoma varne za uporabo. A prav tukaj se skriva največja zanka: ker je najhujši stranski učinek lahko samo to, da se nič ne zgodi (beri: da ne pomaga), jih jemljemo z levo roko in dajemu psu nekaj, da vidimo, če bo pomagalo, ker če ne bo … škodit pa ne more. No, ampak … prav tako nič ne pomaga, če nič ne pomaga :)


Homeopatija

Odkar se homeopatska zdravila dobijo tudi v naših lekarnah, je homeopatija postala ena izmed bolj iskanih alternativnih metod, tudi kar se tiče zdravljenja živali. Žal pa se večina pasjih lastnikov homeopatije loteva popolnoma v nasprotju z njenimi načeli in zdravijo glede na simptome; ponavljajočega se vnetja ušes homeopatija nikoli ne obravnava zgolj kot vneto uho, temveč išče globlje vzroke zanj, prav tako se ne uporablja preventivno in za krepitev imunskega sistema. Temelj homeopatije je, da se "podobno zdravi s podobnim" in gre za relativno kompleksen sistem zdravljenja, ki pozna več 1000 zdravil! Z nekaj osnovnimi napotki pa si lahko vsak pasji skrbnik naredi domačo homeopatsko lekarno za prvo pomoč.


Bachove esence

Bachove esence (tudi cvetlične kapljice, cvetne esence) so dobesedna poosebitev reka, da za vsako bolezen raste rožica, saj so to esence cvetlic, med katerimi ima vsaka svojo zdravilno moč oz. vsaka na svoj način telesu vrača ravnovesje. Spekter uporabe je zelo širok, od blaženja stresnih situacij, reševanja vedenjskih težav, pomoč pri okrevanju psa, priprava na posege … Vseh esenc je 38 in pomaga čisto vsaka, če le znamo izbrati pravo (kombinacijo). Odlične so tudi v kombinaciji z zgoraj opisano homeopatijo ali Ttouchem, ki je pri nas zaenkrat še slabo poznan.


TTouch

TTouch bi lahko na skopo in povrčno opisali kot manualno terapijo (masažo), čeprav je v resnici veliko več kot to. Kot že samo ime pove, gre za dotik (touch), dvojni "T" pa ni tiskarska napaka ampak okrajšava za priimek gospe Linde Tellington, ki je zasnovala to metodo.

 

 

Gre za nežne krožne gibe, ki stimulirajo organizem (celice) in pomagajo pri številnih nevšečnoostih, od vedenjskih težav, do potovalne slabosti in hitrejšega okrevanja, pa še kaj bi se našlo!


Alternativa ali dopolnitev?

Odločitev za naravo, ki jo pogosto označimo kot "alternativo", nikakor ne pomeni, da zaradi tega odpustimo  veterinarja. Daleč od tega! Prav zaradi tega je veliko bolj primerno če naravne rešitve imenujemo in razumemo kot dopolnilne ali komplementarne metode zdravljenja, skratka nekaj, kar gre gre s klasično veterino z roko v roki in ne proti njej. Zlomljena pasja tačka še vedno potrebuje nujno pomoč veterinarja, "narava" pa bo pomagala pri hitrejšem in boljšem okrevanju.


Čeprav se govori, da je bolje pozno kot nikoli, je fino, če se z različnimi naravnimi rešitvami spoznamo, preden dejansko pride do težav, saj bomo tako lažje vedeli, na kaj ali koga se lahko obrnemo. Poleg tega narava ni magična pilula, ki primer v trenutku, ampak potrebuje svoj čas. Nenazadnje, pa jo imamo radi prav zaradi tega, mar ne?


Svet naravnih rešitev je magičen in skrivnosten, po svoje kompleksen a v bistvu enostaven. Ker obstaja veliko dopolnilnih metod, ki lahko pomagajo živalim v vseh obdobjih življenja, vas vabim na predavanje, kjer boste večino teh metod spoznali v živo ter se naučili do njih pristopati na pravilen način, torej tak, ki pomaga.

 

Besedilo: Lena Gregorčič

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.