20.09.2021

Umestitev dobrin v mačji domRdeča nit letošnjega projekta Srce za tačke je odgovorno skrbništvo. Posvojitev psa ali muce je res nekaj prečudovitega, enako ali še bolj pomembno pa je, da ljudje ob tem ponotranjimo tudi odgovornost, ki jo v dom prinese posvojeni kosmatinec. Za prijetno in varno sobivanje v tem mesecu objavljamo sklop ozaveščevalnih člankov na različne teme.


NE SPREGLEJ: Vseslovenska zbiralna akcija hrane - v Lidlovih prodajalnah vse do konca meseca!

 

Mačke spadajo med najpogostejše družne živali, a naslov za priljubljenost še ne prinaša prepoznavanja in priznavanja mačjih potreb in optimizacije (notranjega) okolja.

 

Trgovine za male živali bodisi, fizične ali spletne, so polne takšnih in drugačnih izdelkov za mačke. Vprašanje je, ali so to res izdelki za mačke? Pri večini ponudnikov ne gre za razvojni izdelek, gre za kopije ali nepremišljene domislice, ki so bodisi tovarniške ali domače izdelave. Gre za vprašljivost oblik, velikosti, materialov, varnosti, higiene, funkcionalnosti, ergonomije in smiselnosti. Če gre pa za hrano, pa je vprašljiva kakovost sestavin, uravnoteženost in hranljivost. Velik delež izdelkov je neprimeren, strašljiv in celo škodljiv, ki ne upošteva mačje narave oz. jo celo zatira.

 

Preden preidemo na dobrinski del, spoznajmo nekaj osnovih n(a)ravnih mačjih vedenj. Le tako bomo lahko skupni dom kompromisno opremili za prijetno in razumevajoče sobivanje.

 

Za namen tega prispevka bomo potrebe in vedenja delili na biološka osnovna in nravna ali mačja bit.

 

Biološke potrebe so hrana, voda, izločanje, zavetje, razmnoževanje, za notranje mačke pa še količina dnevne svetlobe in kakovost zraka. Razmnoževanje mačk je problematično zaradi prevelikega števila (neželenih) mačk. Trenutno sta sterilizacija in kastracija najbolj humana pristopa za zajezitev preštevilnosti, ki se odraža na prepolnih zavetiščih, zavodih in društvih ter oglasih za oddajo bodisi mladičev ali odraslih mačk.

 

Torej, osnovne dobrine za zadovoljevanje bioloških potreb so: posodice za vodo, hrano, stranišča, mehka ležišča, ki so odprta ali zaprta, okno z naravno svetlobo in zračnost.

 

Ostale potrebe in vedenja so: lov, igra, ravs, pretep, razgledovanje, raziskovanje, označevanje (praskanje, izločanje, brisanje) in seveda družba. Mačke niso samotarke, imajo le nekaj samostojnih aktivnosti, kot so lov, prehranjevanje in izločanje. In v domu z več mačkami je to ključno, da imajo svoj kotiček z lastno dobrino, da ne pride do nepotrebne tekmovalnosti že pri osnovah.

 

Nadaljnje, še vedno izrednega pomena dobrine pa so: praskalne površine, višje površine, igračke, interaktivne hranilke, priboljški …

 

Praskanje ima več funkcij, od nege krempljev do označevanja, zato je smiselno imeti več takšnih površin, predvsem iz različnih materialov, oblik in naklonov. Višje površine omogočajo občutek varnosti in razgledovanja, za igrače je pa priporočljivo, da so raznolike in da se na tri dni menjajo. Interaktivno hranjenje je odlična umska in gibalna zasposlitev. Namesto, da mačka hitro poje ali celo golta hrano v posodi, si zanjo vzame čas in razmislek ter zaposli možgane in telo.

 

Zelo priporočljive dobrine so še, da je transportna torba ali boks del pohištva, mačja zelišča, kot so meta, baldrijan, aktinidija in pastinak ter mačkam privlačne in prijazne rastline, npr. mačja trava.

 

Nastavljen boks, katerega mačka že pozna in se v njem dobro počuti,  nam lahko olajša marsikatero pot bodisi na sprehod ali na veterino. Zelišča in rastline jih pa čutno popestrijo. Rastline so priporočljive že z vidika, da se čim več narave prinese mački v notranji prostor. Tako lahko mačka postane mali tiger v domači džungli.

 

FORMULA: ena mačka → dve dobrini

 

Ena mačka potrebuje vsaj dve dobrini, če je vaše stanovanje večje, pa skoraj v vsakem prostoru del ali ves komplet dobrin. V primeru, da ste v hiši, pa vsaj v vsakem nadstropju, če že ne v vseh družbeno pomembnih prostorih. Nič ni narobe, če so dobrine tudi v manj obiskanih prostorih, dokler ima mačka možnost izbire ali želi mir in samoto ali družbo.

 

Komplet je: vir vode in hrane, stranišče, ležišče, praskalna in višja površinaOsnovna pravica oz. dobrina je tudi varen stik z naravo. To jim lahko omogočimo z zamreženimi okni, balkoni, atriji ali vrtom. Prav tako so pomembni sprehodi in izhodi pod nadzorom (npr. na domačem vrtu).

 

Zdaj vemo, kaj so dobrine. Zelo pomembno pa je poleg kompleta dobrin, da so številne, razpršene po prostoru, medsebojno ločene, dostopne in dobro umeščene v prostor. 

 

Dobrine morajo biti številne, razpršene, ločene, dostopne in strateško postavljene 


To pomeni, da se izogibamo temu, da je komplet ali del kompleta le v mačjem kotičku, torej vse na enem kupu, ampak stremimo k temu, da so ločene za vsaj en meter, če le soba to dopušča. Tu lahko razmišljamo tudi v višino. Enometrska razdalja med straniščem, vodo in hrano je nujna zaradi higienskih in evolucijskih razlogov.  Zato se tu odsvetujejo popularne dvojne posodice za hrano in vodo. Prav tako to velja za več enakih dobrin na kupu, na primer stranišč, virov vode ali ležišč, saj to iz mačje perspektive predstavlja en vir, ne več. Ponoven poudarek je, da je to zelo pomembno, predvsem če imate več mačk oz. živali v istem gospodinjstvu.

 

V upanju, da bo vaš dom bolje optimiziran z dobrinami za mačke.

 

Pšenica Kovačič, Minami Kat

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.