15.04.2018

Hrvatje širijo ponudbo namenjeno psom

Sezona je pred vrati in našem portalu bomo tudi letos pripravili najbolj izčrpne namige za brezskrbno dopustovanje z našimi kosmatinci. Znano je, da je na slovenski obali na vrhuncu sezone težko najti kakšen kotiček zase, če imate s seboj še kosmatega in ogromnega psa, pa boste zagotovo deležni grdih pogledov. Na številnih urejenih plažah je vstop zanje prepovedan. Če ne želite na katerega od divjih kopališč, je najboljši izbor pasja plaža v Izoli ob nekdanjem Delamarisu, kosmatincem pa je kopanje v morju dovoljeno tudi v avtokampih v Ankaranu, Seči in Strunjanu. Nove, bolj prijazne pasje plaže, o kateri so občine razmišljale še lani, očitno še ne bomo dobili.

 

Obvezno branje - Obiskali smo Piran, Izolo in Ankaran - katera občina je psom prijazna?

 

Precej bolj naklonjeni psom pa so naši sosedje. Med jadranskimi regijami kot območje z največ plažami, kjer so dobrodošli tudi psi, najbolj izstopa Kvarner. Prav je sicer vedeti, da obstajajo pri potovanjih mnoge "skrite pasti". Skrbniki moramo biti pred odhodom na dopust pripravljeni na različne situacije. Kaj storiti, če bomo nujno potrebovali veterinarja, v katerih delih bomo le s težavo nakupili hrano za pse, kako je s prestopom meje... vse nasvete smo zgoščeno objavili na povezavi.

 

Utrinek iz pasje plaže v Crikvenici

 

Po izboru uporabnikov hrvaškega portala Top destinacije za najboljšo pasjo plažo v Jadranskem morju velja Monty's Dog Beach and Bar, ki se nahaja v Crikvenici. Odprli so jo pred osmimi leti in med drugim ponuja pasji tuš, hladno tekočo vodo, posodice za hrano in vodo, sprehajalne poti, številne senčne kotičke v šotorih, klopi in koše za smeti z vrečkami za iztrebke. Na voljo je še pasji bar, kjer si pes lahko kar "sam" naroči priboljšek ali hladno osvežitev. To stori tako, da skoči na šank, s tačko pokaže, kaj si želi, in to tudi dobi.

 

Vsi izdelki v ponudbi, tudi pasji čips in pivo, so seveda povsem prilagojeni psom, kar pomeni, da vsebujejo njim neškodljive sestavine. Pivo, sladoled in prigrizki pa niso rezervirani le za pse, lakoto ali žejo lahko potešijo tudi pasji lastniki, s ”človeškimi” različicami omenjene hrane in pijače seveda.

 

 

Poseben hit je pasje "pivo". Gre za napitek znamke Snuffle, ki ga proizvajajo v Belgiji. Veliko pasjih skrbnikov to "pivo" kupuje tudi za suvenir, ki ga odnesejo domov in ga poklonijo drugim pasjim prijateljem. To pivo ne vsebuje alkohola. V njem se poleg piščanca nahaja tudi veliko vitamina B in zelenjavnih sestavin.

 

Psom prijaznih plaž je sicer iz leta v leto več in prav v vsakem delu Hrvaške boste našli vsaj eno. Plaže niso primerljive denimo s tisto, ki jo imamo trenutno v Izoli. Večina se namreč lahko pohvali z nadpovprečnim standardom za skrbnike psov in njihove pse in na ta način k sebi vabijo vse več obiskovalcev.

 

Sledi seznam psom prijaznih plaž (ni nujno, da gre v vseh primerih za prave pasje plaže), ki so ga objavili naši sosedi. Na večini teh plaž so posebni koši za pasje iztrebke, klopi, tekoča voda, pasji tuš. Na seznamu pa ni vseh tistih samotnih plaž, kamor tudi lahko gre vaš kosmatinec.

 

PASJE PLAŽE - RIJEKA IN OKOLICA

 

- Crikvenica: pasja plaža na vrhu pomola pristanišča Podvorska plaža - VEČ in VEČ.

- Plaža Kantrida. Dostopna z avtomobilom, mestnim avtobusnim prometom, parkiranje je brezplačno. Plaža ima prodnati in bolj kamniti del - VEČ.

- Plaža Brajdica. Kot v prejšnjem primeru je tudi ta dostopna z avtomobilom ali mestnim prometom. Gre za prodnato plažo.

- Mikulova Kava na Kostreni (nekdanja "vojna plaža"). Nahaja se pod sprehajalno potjo, parkirali boste lahko 100 metrov od plaže. Ima kamniti del, pa tudi betonske plošče.

- Opatijska rivijera – Punta kolova med Opatijo in Ičići. Prodnata plaža se nahaja ob sprehajalni poti Lungomare. Urejena pasja plaža je nekaj sto metrov naprej od hotela Adriatic (v smeri Ičičev).
- Plaža v Lovranu pod Villo Prappart. Velik del te prodnate plaže je v senci.

 

Po izboru topdestinacije.hr najboljša pasja plaža je Podvorska

 

PASJE PLAŽE - OTOK KRK


- Redagara v mestu Krk. Prodnata plaža ob borovem gozdičku, le 50 metrov oddaljena od glavne plaže.

- Vela plaža v Novi Baški. Skoraj 2 kilometra dolga plaža ima delček namenjen tudi pasjim kosmatincem. Del je prodnat, del pa peščen.

- Kijac v Njivicah. Od glavne plaže je oddaljena 200 metrov, obkrožena je z borovim gozdičkom. Prodnata plaža.

- Mala javna na Vrbniku. Nahaja se v zalivu, dostopna je z avtomobilom.

- Punta Šilo. Prodnata plaža je od potapljaškega centra Neptun oddaljena 400 metrov, v bližini je malo parkirišče za avtomobile - VEČ.

- Zaliv Soline v Čižićih. V smeri naselja Rudine, 300 metrov od glavne ceste. Ta prodnata plaža je tudi psom prijazna.

 

Povezane vsebine: Dopustovanje na Hrvaškem in posebna pravila!

 

PASJE PLAŽE - OTOK CRES

 

- Plaža Bijar. Na voljo je tudi pasji tuš.

- Del plaže v sklopu kampa Kovačine (plaža za pse) in kampa Slatina.

 

Plaža v kampu Slatina na Cresu (foto: Kamp Slatina)PASJE PLAŽE - OTOK RAB


- Plaži Mel in Kandarola v mestu Kampor. Prva je dostopna z avtomobilom, plaža pa se nahaja v delu, namenjenem pešcem. Gre za betonsko plažo, ki ima nekaj peščenih delov. Kandarola je nudistična plaža in ni dostopna z avtomobilom.

- Dumići v Supetarskoj Dragi. Parkirali boste lahko 150 metrov od plaže, katere del je namenjen psom.

- Škver med Palitom in mestom Rab.Med pešpotjo in lokalom je plaža, na kateri so psi dobrodošli. Parkirišče je od plaže oddaljeno 200 metrov.

- Artić v mestu Banjol. Zraven otroškega igrišča se nahaja tudi ta betonska in kamnita plaža.

 

PASJE PLAŽE - LOŠINJ

 

Morski raj za štirinožne ljubljenčke, hrvaška regija Kvarner, med jadranskimi regijami izstopa kot destinacija z največ plažami, kjer so psi dobrodošli. Otok Lošinj je vodilna destinacija na Kvarnerju; na Malem Lošinju je vse od plaže Veli žal do Lanterne na voljo osem plaž za pse.

 

Lošinj je raj za naše kosmatince (foto: kvarner.hr)


- Susak – zaliv Tijesni
- Ilovik – zaliv Parknu
- Unije – zaliv Kambunare
- Veli Lošinj – zaliv Rovenska
- Nerezine – zaliv v smeri kraja Osor (po samostanu)
- Artatore – zaliv 200 metrov po prvem parkirišču
- Mali Lošinj – med plažo Veli Žal in Lanterno ter med krajema Bojčić in Zagazine

- Mali Lošinj - zaliv Valdarke

 

Povezane vsebine: Dopustovanje na Hrvaškem in posebna pravila!

 

PASJE PLAŽE - ISTRA

- Medulin, Pula, Rovinj. Pasji kosmatinci se lahko na plaži Galebove stijene, Štinjanska vala kopajo vsak dan od 20. ure zvečer do 8. ure zjutraj. Pasje plaže boste našli tudi na Zlatem rtu, v kampu Polari, v turističnem naselju Villas Rubin in divjem delu plaže Paradiso Beach. Pula ima tudi pasjo plažo Verudela, Rovinj pa psom dovoljuje v zalive Lone, Covi in Borik-Figarola.

- Poreč. Na području Starega Červarja v zalivu poleg hotela Laguna Materada. S psom smete tudi na plažo Blue Moon (ima tudi velik travnik za pasjo igro), del plaže v zalivu Bijela in plažo kampa Istra. Vse plaže, ki imajo modro zastavo, psom prepovedujejo vstop.

- Novigrad in Umag. Plaže se nahajajo v turističnih kompleksih Kangera, Savudrija, Sol Polynesia, Sol Stella Maris.
- Labin in Rabac. Tukaj je psom dovoljeno na vse plaže, ki nimajo modre zastave.
- Premantura. Plaža, kamor smejo psi se nahaja v kampu Stupice in na rtu Kamenjak.
- Savudrija. Plaža za pse pri svetilniku.
- Umag – Katoro. Del plaže Sol Polynesia, plaža Stella Maris, in del plaže do kampa Park Umag.

 

 

 

PASJE PLAŽE - DALMACIJA

 

Dalmacija ima res ogromno pasjih plaž. Zato so Hrvatje letos izpostavili le nekaj najbolj posebnih.


- Otok Vis – Komiža – plaža Vartalac.
- Split – SZ del Kašuna, zahodni del Kašteleta, Kvadar na Žnjanu, Trstenik in Lumbarda pod Pazdigradom, a v zadnjem primeru samo po osmih zvečer.
- Otok Pag – pasja plaža v sklopu kampa Straško je posebej urejena prav za pasje prijatelje.
- Dubrovnik – plaže v okolici mesta Slano pri Dubrovniku.
- Trogir – v Kaštelu se nahaja urejena pasja plaža.
- Otok Brač – ograjena pasja plaža v samem mestu Bol, mali delček psom prijazne plaže je tudi pred Zlatnim ratom in ima na voljo veliko sence.
- Otok Hvar – del plaže Zaraće.
 

Psom je sicer dovoljen dostop na vse neurejene plaže ter na vse plaže, na katerih to ni posebej prepovedano, če so jim seveda ostali obiskovalci naklonjeni.

 

POZOR! Ne pozabite, da četudi je na plaži vaš ljubljenček dobrodošel, na njej veljajo določena pravila, ki jih morate upoštevati. Na plažo morate skrbniki psa pripeljati na povodcu, pobirati morate iztrebke, poskrbeti morate za varnost ljudi in drugih živali, v morje pa se vedno odpraviti skupaj, psa v nobenem primeru ne smete pustiti, da se sam prosto sprehaja po plaži. Zavedati se morate, da na plaži niste sami, tam bo najbrž vedno tudi nekaj otrok in ljudi, ki se psov bojijo.


Nikar ne pozabite, da morate psu ves čas zagotavljati svežo vodo in ga zaščititi pred vročino (senca, senčniki...). Vedno imejte pri izbiri plaže v mislih to, da mora imeti vaš pes možnost skriti se v senco, tudi dostop do vode ne sme biti težava (vsekakor naj bo med obvezno opremo v torbici tudi hladna voda). Izogibajte se močnemu soncu, zato se na plažo odpravite šele po 17. ali 18. uri, še bolje pa proti večeru.

 

Obvezno branje - Obiskali smo Piran, Izolo in Ankaran - katera občina je psom prijazna?

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.