05.07.2023

Veterinar svetuje: Kako ukrepati, če psa piči osa?

Vprašanje bralke Janje: Kaj narediti, če psa piči osa, kako ukrepati?

 

Odgovor: Ose so lahko zelo nadležne s svojim obletavanjem našega psa in lahko predstavljajo tudi življenjsko ogrožajočo problematiko pri psu. Pogosto psi lovijo ose in v primeru, da oso z gobcem ujamejo, je velika možnost pika le te v ustno votlino psa, ali še huje v grlo ali požiralnik. Taki piki so lahko zelo nevarni, saj mesto pika lahko močno oteče in če je to grlo, lahko oteklina zapre dihalno pot in nesrečni kuža se lahko zaduši, še posebej, če je alergičen na pik ose. Če psa piči osa kjerkoli v ustni votlini, prične pes nakazovati bolečino v ustih, z jezikom se neprestano liže po ustih, slini se, miga z glavo, pogosto se tudi s prednjimi tačkami drgne po gobčku in očitno nakazuje, da ga je pičila osa, čebela ali sršen. Če je možno in ne predstavlja nevarnosti ugriza, lahko psu odpremo usta in pregledamo ustno votlino. To seveda lahko počnemo samo s svojim psom, ki nam zaupa in tudi mi zaupamo njemu, da nas ne bo ugriznil. Če opazimo rdečino in oteklino na notranji strani ustnic s prsti poskušamo izvleči želo, v primeru, da je psa pičila čebela. Zelo moramo biti pozorni, če pes postane paničen in težje diha. V tem primeru nemudoma poiščemo pomoč veterinarja, saj lahko le veterinar pomaga psu, če pride do otekanja v grlu in do dušenja psa. Zgodi se, da moramo veterinarji v takih primerih, ko je življenje psa ogroženo zaradi dušenja in je pes paničen, psu dati anestezijo in ga intubirati, da sprostimo dihalne poti. Seveda istočasno dobi pes tudi terapijo zoper otekanje in zoper alergično reakcijo ali celo anafilaksijo. Anafilaksija je resna alergična reakcija, ki lahko povzroči smrt psa, četudi niso prizadete dihalne poti. Vsekakor je važno, da pes dobi terapijo čim prej.

 

Če piči osa psa kjerkoli drugje, razen v usta, največkrat ni problemov, le nekoliko vznemirjenja, lizanja oziroma praskanja mesta pika. V zelo redkih primerih lahko prav tako pride do hujše sistemske reakcije, ko postane kuža paničen in prične loviti sapo, postaja omotičen, bruha ali dobi drisko. Seveda v takem primeru takoj k veterinarju.

 

Največkrat mesto pika pri psu lokalno oteče, in oteklina lahko vztraja kar nekaj ur. Na oteklino lahko položimo mrzle obkladke, led, če je to seveda mogoče.

 

Če vemo, da je naš pes alergik, oziroma je že imel burno reakcijo po piku ose, čebele, sršena…, v tem primeru se dogovorimo z veterinarjem, da nam pripravi zdravila v obliki injekcije, katero lahko že sami apliciramo svojemu psu v primeru hujših alergoloških težav in seveda ga za tem peljemo na pregled k veterinarju.

 

Emil Senčar dr. vet. med.

Veterinarska bolnica Ptuj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.