Zakaj me pes ne mara?

Psi so v večini primerov naši najboljši prijatelji. Lahko pa se nam zgodi, da nas pes zaradi določenih razlogov ne sprejme za svojega. Ta razpad odnosa med psom in skrbnikom je lahko zelo stresen za oba. 

 

Razlogi, zakaj vas pes ne mara ali mu ni všeč vaš način interakcije z njim:

  • Ne izpolnjujete potreb svojega psa.
  • Nekdo je v preteklosti grdo ravnal s psom, kar lahko povzroči, da ta pes težko vzpostavi odnos in povezavo z ljudmi.
  • Nekateri psi so previdni do novih ljudi, tako da, če je vaš pes šele pred kratkim prišel domov, je možno, da vas preprosto še ni navajen. 
  • Psom ugaja rutinsko in predvidljivo vedenje. Če se ob psu obnašate nepredvidljivo, vam bo morda težko zaupal in se z vami povezal.
  • Psi imajo težave, ko skrbniki ne spoštujejo njihovega osebnega prostora in jih silijo v interakcije, kot sta objemanje in božanje, kar večini psov ni prijetno. 

 

Predstavljamo 5 glavnih znakov, s katerimi vam pes pokaže, da vas ne mara: 

 

Telesna govorica psa

Psi pogosto uporabljajo telesno govorico za komunikacijo med seboj in z ljudmi. Eden glavnih pokazateljev, da vas pes ne mara ali da mu je neprijetno v vaši bližini je, da otrpne v vaši bližini in strmi v vas, ker se počuti ogroženo. V nekaterih primerih, ko se počuti ogroženega, se psu lahko tudi naježi dlaka. Prav tako bodite pozorni, če se vam zdi, da pes opazuje vsak vaš premik - to lahko tudi pomeni, da vam ne zaupa ali da se počuti neprijetno v vaši bližini.

 

Izogiba se stiku z vami

Pes, ki ni navdušen nad vami, se ne bo zadrževal v vaši bližini. Poleg tega, da ne vzpostavi očesnega stika in vas ignorira, lahko enostavno zapusti prostor. Bodite pozorni, če se pes skriva pred vami, potegne ušesa nazaj, trepeta ali skrije rep med nogami. To pomeni, da se vas verjetno boji. V tem primeru mu s potrpežljivostjo in pozornostjo pokažite, da ni nobenega razloga, da bi se vas bal.

 

Zavrača priboljške iz vaših rok

Če je vašemu psu neprijetno jemati hrano ali priboljške iz vaše roke, je to jasen znak, da psu ni prijetno biti v vaši bližini. 

 

Renčanje, hlastanje ali grizenje

To je najbolj jasen način, s katerim vam pes sporoča, da vas ne mara. Če pes na vas renči ali vas celo ugrizne, je to izraz samoohranitve, osnovnega nagona, ki ga imajo vse živali. Na splošno bo pes agresiven le, če bo čutil, da ste storili nekaj, kar jih prisili, da zaščitijo sebe ali svoj teritorij.

 

Kazanje znakov stresa

Znaki stresa vključujejo zehanje (tudi ko pes ni utrujen) ter oblizovanje in sopihanje (tudi ko ni vroče). Vaš pes vam s tem sporoča, da je živčen ali da mu je neprijetno v vaši bližini. 

 

Kako izboljšati odnos s psom?

Vsekakor je možno spremeniti »slab« odnos med skrbnikom in psom. Tako kot pri vsakem odnosu v življenju, je tudi za vzpostavitev močnega odnosa s psom, potrebno vložiti malce truda. Začnite tako, da spoštujete prostor svojega psa in ne silite vanj. Tako se bo vaš pes počutil varnega in vam zaupal, da mu ne boste storili stvari, ki bi mu škodile ali ga vznemirile. Posvetite se preživljanju kakovostnega časa s svojim psom in počnite stvari, v katerih vaš kuža uživa. 

 

Če sami ne boste uspeli izboljšati odnosa s svojim psom, se posvetujte s pasjimi trenerji, ki uporabljajo pozitivne pristope krepitve in vzpostavljanja odnosov. Oni bodo hitro ocenili interakcijo vašega psa z vami in vam pomagali najti načine, kako pospešiti izboljšanje odnosa. S šolanjem se boste sigurno bolj povezali s psom in povečali pozitivno komunikacijo.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.