Zakaj pes markira v hiši?

Označevanje v hiši povzroča smrdljivo in frustrirajočo težavo, s katero se ljubitelji psov težko spopadamo. Da bi preprečili pasje markiranje je potrebno najprej razumeti zakaj se kuža polula v stanovanju ali ko greste na obisk k prijateljem. Čeprav to, da pes dviguje nogo na kavču, steni ali v kotu dnevne sobe za nas ni idealno, je markiranje z urinom naravno vedenje za pse, ki doživljajo svet skozi nos in puščajo svoj vonj kot obliko komunikacija: bil sem tam ali pa to je moje ozemlje.

 

Mnogi ljudje domnevajo, da je markiranje značilno samo za nekastrirane samčke, vendar markirajo lahko tudi samice. Nekatere psičke celo dvignejo noge, da bi označile svoj teritorij.

 

Glavni razlogi za pasje markiranje po hiši so:

 • Pes poskuša drugim psom ali živalim povedati, da je hiša del njegovega ozemlja.
 • Sporočanje in obvladovanje pasjih občutkov glede sprememb ali stresnih dejavnikov v domu: preureditev pohištva, selitev v nov prostor, novi urniki ali selitev ali odhod družinskih članov.
 • Zdravstvene težave, kot je okužba sečil.
 • Prisotnost vonja po urinu na preprogi.

 

6 korakov, da psu preprečite markiranje v hiši:

 • Izključite zdravstveno težavo. Pojdite k veterinarju, ki bo izključil morebitna zdravstvena stanja, ki povzročajo, da ima vaš pes željo po lulanju. Ko je to izključeno, veste, da je oznaka verjetno vedenjska in je čas, da začnete delati s svojim psom.
 • Razumevanje sprožilcev.  Bodite pozorni na to, kdaj in kje vaš pes začne markirati - nekje na novem mestu, ko je bil v domu drug pes ali žival, novo pohištvo ali se znova in znova vrača na isto lokacijo. Ko lahko predvidite vedenje, ga lahko preprečite in prekinete.
 • Nadzorujte. Imejte svojega psa čim pogosteje na očeh, še posebej, če se zadržuje na območju hiše, kjer običajno markira, da posredujete, preden dvigne nogo  ali počepne. Če ga ne morete v celoti nadzorovati, ga zaprite v prostor s tlemi, ki jih je enostavno pomiti, če se zgodi nesreča. Lahko uporabite tudi povodec, da zagotovite, da lahko prekinete in ga preusmerite, če kuža nakaže znake markiranja. Psu lahko tudi omejite dostop do določenih območij hiše z uporabo otroških vrat ali mu preprosto zaprete vrata.
 • Preusmeritev . Če opazite, da vaš pes ovohava steno ali pohištvo, ga s priboljški in igračami preusmerite stran od tega območja in ga peljite ven na travo. Preusmerjanje psa pred označevanjem je veliko bolj učinkovito kot poskušanje prekiniti psa, ko začne in zmanjša pogostost prihodnjih poskusov označevanja. Ko se pes odmakne od območja, ki ga je vohal/nameraval označiti, ga pohvalite in spodbudite s priboljški in igro z igračami.
 • Opazovanje: Otroška vrata ali privez psa na povodec po hiši ohranjajo psa blizu vas in na vidiku. Pomembno je tudi vodenje vsakodnevne rutine. Ko se vaš pes zbudi iz dremeža ali je videti nemiren, ga usmerite ven na prostor, ki je namenjen opravljanju potrebe. Ko se vrnete v hišo, nadaljujte z nadzorom.
 • Sterilizirajte ali kastrirajte psa: Hormonski vplivi lahko prispevajo k vedenju označevanja, sterilizacija ali kastracija pa lahko zmanjša željo po označevanju. Če vaš pes/psička še ni kastriran ali sterilizirana, se posvetujte s svojim veterinarjem o prednostih in primernem času za poseg.

 

Dodatni nasveti za pomoč pri delu s psom vključujejo:

 • Spodbujajte označevanje na prostem: Zagotovite izhod za to naravno vedenje označevanja tako, da svojemu psu daste veliko prostora in priložnosti za urinsko označevanje na ustreznih lokacijah zunaj. Med sprehodom ne hitite s psom; dajte mu priložnost, da se lahko polula.
 • Temeljito očistite: Če vaš pes zavoha uriniranje, je večja verjetnost, da bo še naprej poskušal urinirati na tem mestu. Bolje kot lahko očistite in nevtralizirate vonj po urinu, ne le prekrijete, manjša je verjetnost, da bo vaš pes še naprej vohal urin na tem mestu in se vrnil, da bi nadaljeval z označevanjem.
 • Ne kaznujte : Čeprav je označevanje v hiši frustrirajoče, ne želimo kaznovati svojih psov za označevanje. Namesto tega ga odpeljite neposredno ven in nato temeljito očistite področje markiranja. Pomislite, kaj bi lahko sprožilo vedenje označevanja in pozorneje opazujte svojega psa.

 

Posvetujte se s strokovnjakom: Če vedenje označevanja še kar nadaljuje ali se kljub vašim prizadevanjem poslabša, je koristno, da poiščete strokovni nasvet. Strokovnjaki lahko ocenijo situacijo, nudijo prilagojene nasvete in razvijejo načrt usposabljanja za posebne potrebe vašega psa. Ne pozabite, da so doslednost, potrpežljivost in pozitivna okrepitev ključni pri spreminjanju vedenja vašega psa. S časom in ustreznim usposabljanjem lahko pomagate omejiti nesreče pri označevanju in ustvarite bolj harmonično življenjsko okolje.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.