Zakaj psi potrebujejo rutino?

Redna in predvidljiva vsakodnevna rutina pomaga psom vzpostaviti čustveno stabilnost, zmanjšuje stres ter izboljšuje njihovo splošno počutje in vedenje. Zato je zelo pomembo, kako vzpostaviti dnevno rutino? Predlagamo, da v rutino vključite sprehode, igro, učenje, obroke hrane in počitek. Vse aktivnosti si razporedite tako, da so vsak dan izvedljive ob enakem času. 

 

Čas za počitek lahko načrtujete takrat, ko vas ni doma. Če ste dopoldne v službi in večino časa vaš kuža takrat počiva, naj tako ostane tudi čez vikend. Seveda ni nič narobe, če je kakšen dan drugačen. Z občasnimi spremembami bo pes bolj prilagodljiv in bo lažje sprejel tudi večje spremembe, kot so selitev, dopust… Pomembno je samo, da teh sprememb ni preveč in da ni vsak dan popolnoma drugačen.

 

Ena od glavnih koristi rutine je vzpostavitev čustvene stabilnosti. Ko psi vedo, kaj pričakovati in kdaj, se počutijo bolj varne in samozavestne. Nepričakovane spremembe lahko povzročijo stres in tesnobo pri psih, kar lahko vodi do vedenjskih in zdravstvenih težav. Rutina naj vključuje redne sprehode, druženje s psi in z drugimi ljudmi. To omogoča psu, da se nauči socialnih veščin in se počuti udobno v različnih okoljih ter med različnimi ljudmi in živalmi. S postopno uvedbo rutine se psi naučijo, kaj se od njih pričakuje v določenih situacijah. Na primer, če vedo, da bodo hranjeni ob istem času vsak dan, se naučijo biti potrpežljivi in lajajo ali prosijo za hrano ves dan.

 

Že ko mladička učite sobne čistoče, je rutina ključnega pomena. Držanje urnika je še posebej pomembno, ko se kuža uči, kje opravljati potrebo. Če ima pes vsak dan možnost iti na stranišče ob istem času, lahko to prepreči marsikatero nesrečo doma. Pes, ki mora na potrebo, se bo vzdržal, če ve, da bo kmalu prišel čas za sprehod.

 

Rutina olajša in pospeši tudi proces učenja. Ko se določeni ukazi ali vedenje izvajajo vedno ob istem času ali v določenih situacijah, se pes hitreje nauči, kaj se od njega pričakuje.

 

Rutina naj vključuje tudi redno gibanje, kar je ključnega pomena za ohranjanje fizičnega zdravja psa. Redne sprehode, igre in vadbe pomagajo preprečevati prekomerno telesno težo in ohranjati močno mišično maso.

 

Če imate ustaljen urnik, si s tem tudi zagotovite, da vašemu kosmatincu ne bo dolgčas, saj le ta lahko vodi do destruktivnega vedenja, kot je grizenje pohištva ali uničevanje stvari.

 

Pomembo je, da si rutino prilagodite vašemu življenjskemu slogu in potrebam vašega psa.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.