Zakaj se psi slinijo?

Psi v ustih proizvajajo slino, ki psu pomaga pri žvečenju in prebavi hrane. Slina je sestavljena iz 98 % vode in vsebuje antibakterijske spojine, encime ter elektrolite, ki so pomembni za splošno zdravje. Slino proizvajajo žleze slinavke, ki se nahajajo v bližini čeljusti, ta pa se po sistemu kanalov nato izliva v usta. Košček hrane se s slino v ustih navlaži tako da ga pes z lahkoto pogoltne. Slina skrbi tudi za zdravje zob, saj vsebuje beljakovine in minerale, ki ščitijo zobno sklenino in preprečujejo nastanek kariesa ter zobne gnilobe. Se pravi, da je določena stopnja slinjenja pri psih normalna. Skrb vzbujajoče je, če se kuža začne sliniti veliko bolj kot običajno ali če se kar naenkrat začne sliniti. Prekomerno slinjenje imenujemo tudi hipersalivacija.

 

Do prekomernega slinjenja prihaja zaradi različnih vzrokov, najpogostejši so:

  • Stres: Psi se pogosto začnejo sliniti ko se znajdejo v stresnih situacijah. To je lahko odziv na neprijeten dogodek, npr.: vožnja z avtom, obisk pri veterinarju, selitev v novo okolje, itd.
  • Pričakovanje hrane: Ko psi vidijo hrano ali vonjajo nekaj, kar jih privlači, se začnejo sliniti. Ta odziv je del naravnega vedenja, saj slina pomaga pri prebavi hrane v ustni votlini.
  • Bolezni in zdravstvene težave: Nekateri zdravstveni problemi, kot so bolezni ali poškodbe žlez slinavk, težave z zobmi ali usti, lahko povzročijo povečano slinjenje pri psih. Do nenadnega povečanega slinjenja lahko pride tudi pri zastrupitvah, epilepsiji, tujku v ustih, vročinskem udaru ali pri prebavnih težavah.
  • Vročina: Nekateri psi se prekomerno slinijo zaradi vročine. Slina jim pomaga regulirati telesno temperaturo.
  • Genetski dejavniki: Nekateri psi se preprosto slinijo več kot drugi zaradi genetskih razlogov. Psi določenih pasem (bernski planšar, pes svetega Huberta, bulterierji, buldogi, novofundlandec, bernardinec ali doge) proizvedejo normalno količino sline, vendar so ustnice prevelike in viseče, zato sline ne zadržujejo v ustih enako učinkovito kot pasme, kjer so ustnice bolj tesno ob zobeh.

 

Če opazite nenadno ali močno povečano slinjenje pri psu vam priporočamo posvet z veterinarjem. Če pa opazite poleg povečanega slinjenja še druge simptome, kot so: bruhanje, apatičnost, driska, neješčnost, kri v slini, omotica, nagibanje glave, težave z ravnotežjem, težko požiranje hrane ali napihnjenost trebuha, se takoj odpravite na pregled k veterinarju.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.