Zasaditev vrta varnega tudi za hišne ljubljenčke

Skrbniki hišnih ljubljenčkov imate na voljo veliko možnosti za zasaditev barvitega spomladanskega vrta, ki je varen tudi za vaše štirinožne prijatelje. Letos lahko poživite dvorišče ali vrt z eno od spodaj naštetih rastlin. Vrt bo tako postal slikovit, obenem pa tudi varen za vaše hišne ljubljenčke.

 

 • Ognjič

Čudoviti ognjiči imajo naravne moči za boj proti škodljivcem, da vaš vrt zaščitijo pred nadležnimi žuželkami. Naj vas ne skrbi, da bo vaš lačen ljubljenček ugriznil. Barviti popki ognjiča niso strupeni za mačke ali pse.

 

 • Odolin

Nekateri mu pravijo tudi zmajeva rastlina. Edinstveni cvetovi bodo popestrili okolico, prenesejo tudi nizke temperature. Njegovi cvetni listi, stebla in semena so varni za uživanje pri psih in mačkah.

 

 • Afriške vijolice

Afriške vijolice, gojene v zaprtih prostorih, lahko cvetijo vse leto. Barviti mehki cvetni listi so privlačni na pogled in ne predstavljajo nobene nevarnosti za zdravje hišnih ljubljenčkov.

 

 • Grozdne hijacinte

Za razliko od drugih članov družine lilijnic, lepe grozdne hijacinte niso nevarne za radovedne mačke in pse, ki bi jih lahko prikradli ali kopali po gredicah.

 

 • Kapucinka

Ker ima kapucinka ali nasturtium izrazit pikanten okus, je varna za uživanje in jo je na splošno enostavno gojiti. Kapucinke rastejo na revnejših tleh in ne potrebujejo gnojil, zato jih lahko posadite na katero koli mesto na dvorišču. Z barvito eleganco ogrnejo vrtne grede in skalne stene.

 

 • Magnolija

Le kdo ne obožuje cvetočih magnolij? Večina grmov ali dreves magnolije ponuja spektakularne cvetove v vijolični, rožnati ali beli barvi. Dobro se znajdejo tudi na polnem soncu. Ta spektakularna rastlina je varna tudi za pse, zato jo brez skrbi lahko posadite na svojem vrtu.

 

 • Sončnica

Ali sploh obstaja rastlina, ki bolj kliče po poletju, kakor sončnica? Danes jih najdemo na voljo v različnih velikostih in barvah, prav vse pa so varne za psa.

 

 • Japonska kamelija

Rastlina sicer cveti v zimskem času, a vam bo polepšala vrt prav vse dni v letu. Rada ima delno senco, starejše rastline pa lahko preživijo z malo zalivanja.

 

 • Koralni zvonček

Med psom varne rastline sodi tudi koralni zvonček, ki je na voljo v različnih barvah: od zelene, oranžne do črne. Izberite različne vrste in tako svoj vrt naredite še bolj živahen in pisan.

 

 • Koromač

Ta okusna čebulica ima čudovito pernato listje in okus po sladkem korenu. Čeprav je varen za pse, je še boljši za ljudi: okusen je na žaru in je dišeč dodatek k solatam. Semena so odlična za pripravo pomirjujočega čaja in poskrbijo za svež dah.

 

 • Timijan

Še eno praktično zelišče, ki ne bo škodilo vašim hišnim ljubljenčkom. Timijan je trajnica, ki ne potrebuje veliko pozornosti in odlično pokriva tla. Samo malo vode in sonca, pa je pripravljeno. 

 

 • Vijolična bazilika

Ta čudovita sorta bazilike se spremeni v slasten (vijoličen) pesto in obenem osupljivo obarva vaše gredice. Sadike posadite, ko mine vsaka možnost zmrzali, in jim zagotovite veliko vode in prostora na soncu. Režite in jejte, kolikor želite, vi in ​​vaš pes pa lahko uživate na vrtu do prve zmrzali v letu.

 

Skrbniki moramo biti pozorni na to katere rastline imamo na vrtu ali v stanovanju. Možnost za zastrupitve v domačem okolju je sicer majhna, a previdnost vseeno ne bo odveč. Previdnost naj ne bo odveč niti na sprehodih, zato mora biti pes ves čas pod nadzorom. Ne glede na to, kako vrtnarite, na velikem, lepem dvorišču ali na sončni okenski polici, naj bo za vas vedno sproščujoče in varno za vaše hišne ljubljenčke. 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.