Zastrupitev s tekočino zoper zamrzovanje!

Bilo je hladno sobotno jutro, ko je skrbnica svojo osem mesecev staro labradorko Lino namestila v prtljažni del svojega enoprostorca, z mrežo ločenega od potniškega dela. Skrbnica je bila dobro razpoložena, saj je po več dnevih napornega dela nameravala opraviti s psičko daljši sprehod v naravi. Tudi psička je bila vesela, saj je vedela, da jo čaka nekaj prijetnega … V prtljažnem delu vozila pa je bila tudi plastična steklenica, napolnjena s tekočino proti zamrzovanje vode v avtomobilskem hladilniku. Skrbnica jo je kupila prejšnji dan in jo pustila v avtu. Ko sta se pripeljali na cilj, je skrbnica odprla prtljažnik in prebledela. Plastična steklenica je bila razcefrana na koščke, tekočina pa polita po vsem prtljažnem prostoru.

 

 

Nedavno tega je skrbnica prebrala, da je tekočina zoper zamrzovanje za psa smrtno nevarna. Ni pa vedela, koliko tekočine je Lina zaužila in ali jo sploh je. Poklicala je svojega veterinarja, ki ji je povedal, da mora psičko nemudoma pripeljati v ambulanto, saj je za psa nevarno že to, da zgolj poliže hladilno tekočino. Skrbnica se je zelo prestrašila in je psičko po najkrajši poti odpeljala k veterinarju. V ambulanti so jo skrbno pregledali in na srečo ni kazala nobenih znakov zastrupitve. Zaradi varnosti pa so Lino za 24 ur obdržali na opazovanju, po dveh dnevih pa so jo naročili na vnovičen pregled. Na tem pregledu so opravili tudi pregled krvi in na srečo se je pokazalo, da je psička povsem zdrava. Skrbnica je tedaj trdno sklenila, da bo poslej veliko bolj pazljiva in da bodo zunaj Lininega dosega vse zanjo nevarne snovi.

 

Strupena tekočina

 

Tekočina zoper zamrzovanje vsebuje etilenglikol, snov brez barve in brez vonja, ki je za živali strupena. Ker je snov sladka, jo psi radi poližejo. V nevarnosti so še zlasti mlajši, zelo živahni psi, ki radi pobirajo s tal različno nesnago. Se pravi, da so v življenjskem obdobju, ko jih tega neželenega vedenja (še) nismo odvadili.

 

Znaki zastrupitve

 

Prvi znaki zastrupitve so bruhanje, povečana žeja, motnje v gibanju (živčni znaki), znižana telesna temperatura in splošna oslabelost. Opisani znaki se pojavijo že v pol ure po zaužitju tekočine in trajajo približno dvanajst ur. V drugi fazi zastrupitve, to je od 36 do 72 ur po zaužitju strupa, pride do nalaganja kalcijevega oksalata v ledvicah, posledica tega pa je smrt zaradi odpovedi ledvic.

 

 

Zdravljenje

 

Veterinar bo skušal najprej stabilizirati krvni obtok in dihanje ter odpraviti morebitne živčne znake. Če od zaužitja tekočine ni minilo veliko časa, se bo lahko veterinar odločil tudi za izpiranje želodca, s čimer bo preprečil nadaljnje širjenje strupa po telesu. Žal pri tej zastrupitvi živalsko oglje ne učinkuje, saj se etilenglikol ne veže nanj. Na srečo pa obstaja protistrup etanol (alkohol), veterinar pa lahko kot protistrup uporabi tudi snov fomepizol, ki deluje hitreje in močneje kot etanol in nima neželenih učinkov alkohola.  Veterinar daje zdravila v obliki infuzije.

 

Prognoza

 

V mnogih primerih je prognoza zastrupitve slaba. Večja verjetnost ozdravitve pa je, če pripeljemo psa k veterinarju v eni do dveh ur po zaužitju tekočine. V vsakem primeru pa je zaužitje tekočine zoper zmrzovanje smrtno nevarno za psa.

 

Ukrepanje pri zastrupitvi

 

- Ostanimo mirni, ne prepustimo se paniki!

 

- Preprečimo, da bi žival zaužila še več strupa.

 

- Če je le mogoče, damo v plastično vrečko vsaj nekaj strupene snovi, v drugo vrečko pa morebiten izbljuvek. Oboje damo veterinarju. Prav je, da veterinarju prinesemo tudi navodilo za uporabo snovi, ki jo je pes zaužil.

 

- Pokličimo veterinarja in mu povemo, kaj se je zgodilo, potem pa nemudoma na pot.

 

- Sami ne smemo dati psu nobenega pripravka za bruhanje.

 

- Psu ne smemo dati rastlinskega olja, mleka, lahko pa mu damo aktivno oglje. (RŠ)

 

Foto: Blaž Košak

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.