Zlata pasta

Zlata ali kurkumina pasta je že dolgo poznana po svojih protivnetnih in antioksidativnih lastnostih. Nedavna raziskava je pokazala, da lahko kurkuma koristi pri širokem spektru zdravstvenih stanj tako pri ljudeh kot pri živalih. Priprava zlate paste je enostavna, zanjo pa boste potrebovali le tri sestavine. Preizkusite sami. Je hitro, poceni in enostavno.

 

Glavna sestavina zlate paste je začimba kurkuma, ki daje pasti rumeno barvo in jo pripravimo skupaj z oljem (kokosovo, olivno ali laneno), sveže mletim črnim poprom in vodo.

 

Kurkuma je začimba z ogromno pozitivnimi učinki:

- deluje protivnetno,

- blaži bolečine v sklepih in mišicah,

- krepi imunski sistem,

- spodbuja zdrav prebavni trakt,

- uravnava presnovo ter pospešuje prebavo,

- deluje kot naravni antibiotik, ki uspešno deluje proti številnim bakterijam,

- odpravlja zajedavce,

- podpira zdravo delovanje srčno-žilnega sistema,

- zavira rast in širjenje rakavih celic v telesu,

- čisti jetra in kri,

- deluje protibakterijsko, protivirusno, antioksidativno

- je naravni analgetik (deluje proti bolečinam, še posebej v sklepih in pri osteoartritisu).

 

S tem, ko kurkumo kuhamo, mehčamo škrob, kar pa izboljša prebavo in poveča absorbcijo. Kurkuma je topna v maščobi, zato je za raztapljanje kurkuma v želodcu potrebno olje, ki omogoči, da telo absorbira kurkumo v prahu. Poper vsebujejo encim piperine, ki poveča absorpcijo v prebavnem traktu in upočasni presnovo v jetrih, tako da ima telo čas absorbirati kurkumo. Najbolj je primeren sveže mleti črni poper. Ne uporabljajte kupljenega fino mletega črnega popra.

 

Sestavine:

- 60g kurkume v prahu (eko ali bio)

- 250 ml vode 

- 70 ml hladno stiskano olivno, laneno ali kokosovo olje

- 3g svežega mletega črnega popra

 

Priprava:

Za pripravo zlate paste boste potrebovali približno 15 do 20 minut časa. Kurkumo in vodo dajte v posodo, kuhajte na majhnem ognju in ves čas mešajte, dokler ne dobite goste paste. To naj traja približno 7-10 minut. Če bo zmes pregosta lahko dodate še malo vode. Na koncu dodajte še sveže zmlet poper in olje. Dobro premešajte in pustite da se ohladi.

 

Zlato pasto lahko hranite v hladilniku do 2 tedna. Če se boste odločili za večje količine, jo lahko shranite tudi v zmrzovalniku.

 

Za majhne pse je priporočljiva začetna doza 1/4 čajne žličke, pri zelo velikih psih pa lahko količino stopnjujete do 1 jušne žlice dnevno. Dnevno količino je dobro razdeliti na dva dela, torej en del dodajte k jutranjem obroku in drug del k večernem obroku.

 

Potrebno je poudariti, da navedene učinke dosežemo samo, če kurkumo doziramo na pravilen način in če upoštevamo vsa priporočila. V kolikor vaš kosmatinec jemlje kakršnakoli zdravila, je potreben posvet z veterinarjem, saj je uporaba kurkume kontraindicirana z določenimi zdravili.  Če je dodajanje kurkume dovoljeno, je potrebno tudi upoštevati, da poper, ki je dodan kurkumi, lahko pospeši ali upočasni absorbcijo zdravila, zato je priporočljivo dodajanje paste nekaj ur pred ali po zaužitju zdravila.

 

 

Uredništvo PMP

K.B.

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.