22.06.2023

Znate zaščititi psa pred poletno vročino?

Letos se malce prej začenja obdobje vročine in visokih temperatur, ki močno vplivajo tudi na naše kosmatince. V vročem dnevu se vsi radi zadržujemo v hladnih prostorih. Če je za vas prevroče, da bi šli na sprehod je prevroče tudi za vašega kosmatinca. Sprehode s psi premaknite na zgodnje jutranje oziroma večerne ure. Tudi hranjenje psov premaknite v bolj hladen del dneva, predvsem pa pazite, da živali ne bi pustili v zaprtem avtomobilu, tam se namreč temperature bliskovito dvignejo in so lahko za vašo žival usodne.

 

  1. Hidracija

Hladna voda je najboljši način za preprečevanje izčrpanosti in toplotnega udara. Ko so zunaj na vročini bodo psi potrebovali več vode kot običajno, zato naj imajo vedno na voljo dovolj sveže pitne vode. Če vas dalj časa ni, lahko postavite več posod na dvorišče in na različne konce. Ko je mlačna in umazana jo zamenjajte.   

Kadar se poleti odpravite s psom na sprehod, raje izberite poti, kjer je veliko trave ali zemlje. S seboj vzemite zadostno količino hladne vode, ki bo najdlje ostala hladna v izolirani flaški. Psu ponudite vodo večkrat po poti. Predvsem manjši psi naj pijejo večkrat po malo.

 

  1. Pasji bazen

V poletni vročini imajo tudi psi radi malo vodne zabave. Tako je lahko majhen otroški bazen že v veliko veselje vašemu psu. Še bolj primerni pa so bazeni, ki jih lahko kupite v trgovinah za male živali. Prilagojeni so tako, da so enostavni za čiščenje, imajo nedrsečo dno in ojačane stranice. Bazen postavite v senco, da se voda ne bo preveč segrela. Pazite, da prilagodite nivo vode za psa. Nivo vode naj sega vašemu psu do trebuha. Na vrt lahko namestite tudi škropilnico, če jo ima vaš kosmatinec rad.

 

  1. Hladilna blazina

V vročih dneh je rešitev tudi hladilna blazina, ki vsebuje vodni gel kateri ostaja hladen brez, da bi ga hladili v hladilniku. Aktivira se s pritiskom, tako da pes sproži hlajenje že, ko se uleže na blazino. Če želimo še hladnejši učinek, lahko blazino dodatno ohladimo v hladilniku. Deluje brez vode in dodatnega hlajenja in hladi več ur skupaj.

Za lajšanje vročine lahko kupite tudi hladilni jopič ali rutko. Zmočite ju s hladno vodo, ki bo zaradi posebne tkanine počasi izhlapevala in tako ohlajala našega ljubljenčka tudi takrat, ko bo v gibanju!

 

  1. Hladilne igrače

Ker se kužki hladijo preko svojega jezika, jim bo poleti prijala igra s hladnimi igračami. Igračo napolnite z vodo in jo za nekaj ur postavite v zamrzovalnik. Ko voda v notranjosti zamrzne, igračo lahko ponudite vašemu psu. Z žvečenjem bo igračo segreval pri tem pa se bo led v notranjosti počasi topil. Hladna voda bo pronicala skozi odprtinice v pasji gobček in ga tako prijetno hladila, obenem pa bo zagotovila večji vnos tekočine.

 

  1. Nega dlake

Poskrbite za njihovo dlako. Krtačenje oziroma čiščenje dlake je bistven del zdravja in dobrega počutja vašega psa. Odstranjevanje odvečnih dlak je v poletnih mesecih pomembno, saj bo vašemu kosmatincu tako bistveno manj vroče. Kljub temu je pomembno, da psa ne pobrijete, saj dlaka tudi ščiti pred žgočim soncem. Če niste prepričani, ali smete svojega psa ostriči, se obrnite na vašega veterinarja ali pasjega frizerja.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.