Veste, katere pasme psov so najbolj inteligentne?

Ste se kdaj vprašali, katere pasme psov so najbolj inteligentne? Stanley Coren je psiholog in profesor, ki je leta 1994 napisal znamenito knjigo  ‘The Intelligence of Dogs’ (Inteligenca psov). Prenovljena izdaja knjige pa je bila napisana leta 2010. Izvedel je poskus, v katerem je ocenil na stotine pasem psov, da bi ugotovil, katere so najpametnejše. Razvrstitev Stanleyja Corena temelji na rezultatih različnih testov dela in poslušnosti, ki sta jih opravila AKC (American Kennel Club) in CKC (Canadian Kennel Club) na 199 psih. Da pridejo med najbolj inteligentne pasme, morajo psi izvesti kar 95 % ukazov.

 

V njej je vzpostavljena svetovna lestvica pasje inteligence in podrobno so opisani trije vidiki inteligence psa:

 

  1. Instinktivna inteligenca: sposobnosti, ki jih pes ima nagonsko, kot so med drugim pastirstvo, čuvanje ali družba. Gre za izraženost določenih nagonov. Ljudje so pse od vsega začetka vzrejali za pomoč pri določenih nalogah in križali so predstavnike s točno določenimi vedenjskimi lastnostmi, da so dobili potomce, ki so njihovim zahtevam kar najbolj ustrezali. Od instinktivne inteligence je odvisno, ali bo pes zganjal čredo, gonil divjad, prinašal, čuval – ali ne. Borderskega ovčarja ne bo treba učiti zganjati črede ovac, to bo instinktivno počel odlično, morali ga bomo naučiti le, kako ta nagon nadzorovati, da jih bo vodil tja in takrat, ko bomo mi to želeli. Da bi te naloge naučili prinašalca, bi se pošteno namučili, rezultat pa nikoli ne bi bil tako dober, kot je pri ovčarju.

 

  1. Prilagodljiva ali adaptivna inteligenca: spretnosti, ki jih imajo psi za reševanje težav. O prilagodljivi inteligenci govorimo takrat, ko mislimo na učne sposobnosti in sposobnosti reševanja problemov. Ta inteligenca omogoča psu, da se prilagodi okolju in si pridobi ustrezne izkušnje. Poznamo več testov, ki razkrivajo raven te inteligence. Bolj ko ima pes razvito adaptivno inteligenco, bolj je izraženo to, da počne le tisto, kar se mu izplača. Lastnik takšnih psov imajo lahko velike probleme pri šolanju in vzgoji, saj so vedno korak pred njimi in točno vedo, kako situacijo obrniti v svoj prid.

 

  1. Delovna inteligenca in poslušnost: sposobnost učenja od človeka. Delovna inteligenca je ključnega pomena za odnos med ljudmi in psi. Gre za sposobnost izpolnjevanja ukazov nadrejenega (lastnika ali, v divjini, vodje krdela). Sodniki poslušnosti so oblikovali seznam pasem po sposobnosti izpolnjevanja ukazov.

 

Deset pasem, ki po Corenu spadajo med najbolj inteligentne:

- Borderski ovčar (Border collie) je zelo inteligenten, pozoren, ljubeč in vdan pes. Rad je z ljudmi in se počuti osamljenega, če živi ločeno. Po naravi je vesel ovčarski pes z zelo izrazitim pašnim nagonom. Živi za svojega gospodarja, rad je v njegovi bližini in z veseljem izpolnjuje njegove ukaze.  

- Koder (Pudelj) je odličen družabnik, zvest spremljevalec in poslušen kuža, ki pa ima zelo rad vodo. Lahko ga naučite veliko različnih trikov, potrebuje pa veliko fizične aktivnosti. 

- Nemški ovčar je pogumen, ubogljiv, pozoren, neustrašen, razigran, učljiv, miren, samozavesten, zvest in zelo navezan na lastnika. Do tujcev zna biti previden, do svojih lastnikov pa zaščitniški. So odlični delovni psi (vojska, policija, reševanje, pomoč slepim). 

- Zlati prinašalec je ena izmed najbolj priljubljenih pasem pri nas in drugod po svetu, predvsem zaradi njihove razigranosti in prijaznosti. Zelo rad ima človekovo družbo in je krasen družinski ali terapevtski pes. 

- Doberman je prijazen in miren pes, ki ima rad svojo družino. Je čuječ in temperamenten, kar ga naredi dobrega čuvaja. Je pogumen in vztrajen tako, da je idealen za policijsko delo, poslušnost ali obrambo. Ima veliko energije zato potrebuje veliko gibanja. 

- Shetlandski ovčar je zelo dober družinski pes, ker uživa v družbi ljudi. Zanje je značilno, da je miren in zelo učljiv, zato je šolanje preprosto in zelo rad ustreže lastniku. Primeren je tudi za pasje športe, kot je agility, 

- Labradorec so aktivni psi, dobri plavalci in polni energije. So izjemno prijazni in jih zlahka predstavimo novim ljudem. So zelo zvesti svojemu lastniku, veliko pa jih uporabljajo za vodnike slepih, reševalne pse in za iskanje oseb. 

- Metuljček (Papillon) je zelo živahen, po naravi zelo igriv in neustrašen Ima močan lovski nagon in bo veselo preganjal vse, kar se premika in je hkrati manjše od njega. Izkaže se tudi kot čuvaj, saj z glasnim laježem opozori na vsakega tujca.  

- Rotwailer je močan, neustrašen in samozavesten pes, zato je zelo dober pes čuvaj ali policijski pes. Izkaže pa se tudi kot družinski pes, ki je bil nekoč znan kot pes mesarjev, tudi zaradi svoje nežnejše plati: zanesljivost, zvestobo in srčnost! 

- Avstralski govedar je trpežen in vztrajen deloven pes, ki lahko v težkih razmerah in na velikih razdaljah zganja živino. Uporabljajo ga tudi za prinašanje, varovanje in zelo rad izvaja trike. Je ena izmed najbolj priljubljenih pasem v Avstraliji.

 

Tudi če je pes še tako učljiv in sposoben reševati probleme, ne bo dober delovni pes, če ne bo sposoben sprejemati in upoštevati naših ukazov. Za šolanje je najbolje, da ima pes zmerno razvito adaptivno in dobro razvito delovno inteligenco. Da bo pes res dober in uspešen pri šolanju je pomembno tudi, da ima željo po sodelovanju s človekom in kazati pripravljenost, da bi ugodil svojemu gospodarju.

 

Zelo pomembna pa je tudi inteligenca lastnika, ki mora biti iznajdljiv, spreten in imeti sposobnost dobro opazovati svojega psa. Znati mora najti način kako zadevo predstaviti psu, da jo bo ta lahko usvojil. Glede na osebnost in inteligenco posameznega psa lahko izberemo aktivnosti in discipline, ki bi našemu psu najbolj ustrezale.

 

Uredništvo PMP

K.B.

 

Fotogtrafije: Dreamstime

Vir: Stanley Coren: Inteligenca psov, 2010. Založba DEDAL d.o.o., Ljubljana

       Dogbreedslist.Info

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.