01.10.2020

Razmere na področju zapuščenih mačk so letos katastrofalne!Glede na perečo problematiko brezdomnih mačk, ki ji kar ni videti konca, mnoga slovenska zavetišča, ki so namenjena psom in mačkam, slednjih ne nameščajo več. Kapacitete so polne, pravijo.

Kaj naj torej stori najditelj mačke, ki žival najde na področju, ki ga pokriva zavetišče, ki muc ne sprejema? "Nehvaležno vprašanje, kjer bi moral biti odgovor glede na zakonodajo, ki bi se morala izvajati, zelo jasen. Torej, da naj za muco poskrbi pristojno zavetišče oziroma v skrajnem primeru naj inšpektorat izda ureditveno odločbo in namesti mačko v zavetišče. Žal je realnost, razen redkih izjem, precej drugačna. Ali so zavetišča polna ali do mačk takšna, da jim težko rečemo zavetišča, saj tam mačke praktično nimajo možnosti preživetja ali primerne obravnave, ki bi bila v njihovo dobrobit. Najditelji se mnogokrat sami znajdejo z muco, katere ne sprejmejo v zavetišče ali njihova občina nima pogodbe z zavetiščem ali je zmanjkalo sredstev za to ali jih sploh v občinskem proračunu ni bilo. Če je zaradi prenatrpanosti zavetišča ne moremo sprejeti mi, jim svetujemo, naj nekako poskušajo sami poskrbeti za najdeno muco, se mogoče obrnejo na kakšno društvo za pomoč ali če nič od tega ne gre, naj se obrnejo na inšpektorat UVHVVR, ki mora z odločbo urediti zadevo," nam je povedala direktorica Mačje hiše Helena Jovanovič Hacin.

Mačja hiša je eno od dveh slovenskih zavetišč, ki je namenjeno zgolj in samo mačkam. Do začetka leta 2014 so mačke nameščali in zanje skrbeli izključno preko mreže prostovoljcev, začasnih skrbnikov. Od začetka leta 2014 pa imajo registrirano zavetišče za zapuščene mačke, ki se skoraj v celoti financira iz sredstev donatorjev in dobička podjetja Mačja hiša d.o.o. (vanj spadata Veterina MH ter spletna in fizična trgovina Super Čombe). Zavetišče je sicer premajhno, za večjega pa so odvisni od pomoči: "
Od februarja letos zbiramo sredstva za nujno potrebno novo zavetišče. Zbiranje nam gre precej počasneje, kot smo upali in načrtovali, trenutno je zbranih 28.000 evrov. Vendar se ne damo kar tako. Smo vztrajni in prepričani, da nam bo uspelo," pravi Hacinova.

Novo zavetišče naj bi svet ugledalo čez tri leta. "Trenutno smo v fazi pogajanj za nakup zemljišča za gradnjo v Celju, saj so nam stavbo, kjer smo delovanje zavetišča načrtovali spomladi, prodali. Upamo, da nam tokrat uspe, saj bi bila to idealna možnost, gre za večje zemljišče, na katerem bi lahko udejanili vse, kar si želimo za dolgoročen napredek na našem področju."

Pri nas torej delujeta le dve zavetišči, ki sta namenjeni samo mačkam. Kaj je razlog za to? "Težava pri sklepanju pogodb samo za mačke z občinami in na prvem mestu finance, saj je zavetišče samo za mačke izredno težko financirati. Ogromno dela in stroškov, če želiš delati, kot je potrebno v dobrobit mačk," dodaja direktorica Mačje hiše.

S Heleno Jovanovič Hacin smo se za portal Pes moj prijatelj obširneje pogovarjali natanko pred letom dni, zato nas je zanimalo, ali se je v tem letu na področju mačk zgodil kakšen napredek: "Letos gremo zaradi situacije epidemije nazaj, ne naprej. Razmere na področju zapuščenih mačk so letos katastrofalne. Spomladi, ko bi se moralo izvajati največ posegov sterilizacij in kastracij mačk, je velika večina veterin za te storitve zaprla svoja vrata. Posledično se je skotilo veliko več neželenih legel, kot bi se jih v "normalnem" času. Prav tako je epidemija priročen izgovor za tiste neodgovorne ljudi, ki niso poskrbeli za svoje živali v smislu sterilizacije oziroma kastracije. Ceno za človeško neodgovornost pa na koncu vedno plačajo živali."


Akciji zbiranja sredstev za novo mačje zavetišče se lahko pridružite tudi vi - klikni za več.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.