Nega tačk pozimi

Kako lepo je, ko se pokrajina ovije v snežno odejo. Iz kleti spet prinesemo sanke, razveselimo svoje otroke, snega pa se zelo razveseli tudi naš starejši pes, ki nenadoma spet postane veš mladosten in veliko bolj živahen kot sicer, razigrano teka po snegu in počne različne vragolije. A že po nekaj minutah tekanja po snegu se mu med prsti in na spodnjem delu tačk naberejo številne majhne snežne kepice. To bomo še najbolje preprečili tako, da mu bomo pravočasno, še pred začetkom zime skrajšali dlako med prsti. A pozor! Dlake ne smemo povsem postriči, saj varuje predel med prsti pred soljo in peskom za posipanje. Če bi dlako povsem postrigli, bi lahko med hojo po soljeni površini kaj hitro prišlo do vnetja med prsti. Dlak na blazinicah pa ne smemo skrajšati, saj ščitijo šape.

 

Pozimi ponavadi naletimo na soljene površine in pesek, takoj ko zapustimo domače dvorišče. Težave pa pasjim tačkam povzroča tudi zmrznjen sneg, na katerem se pojavijo ostri robovi. Zaradi hoje po takšnih površinah lahko pride do ranic, sol in pesek pa povzročita vnetje med prsti in blazinicami.

 

Priporočamo, da pred sprehodom po soljenih površinah psu namažete blazinice z vazelinom ali s katerim od mazil ali pršil, ki jih za take primere prodajajo v trgovinah za živali, dobimo pa jih ponavadi tudi pri veterinarju. S tem bomo v veliki meri preprečili težave s tačkami. Pazimo, da se med hojo po soljenih površinah kuža ne bo stalno lizal po tačkah. Sol za posipanje je namreč škodljiva; najmanj, kar se lahko zgodi, pa je, da bo kuža bruhal.

 

Pse, ki so bolj občutljivi na sol, moramo še dodatno zaščititi. Za take primere si omislimo čeveljčke za pse, ki jih imajo v vseh bolje založenih trgovinah za živali. Ko kupujemo čeveljčke, moramo seveda imeti s seboj psa, da mu jih lahko pomerimo. Čeveljčki so torej lahko dobra rešitev za prehod po soljenih površinah, vendar moramo psa najprej navaditi nanje. Še najbolje, da mu jih nadenemo, še preden zapade sneg. Velika večina psov se skuša čeveljčkov na različne načine otresti. Zato imejmo psa, ko mu čeveljčke nadenemo prvič, na povodcu in mu z igro, s priboljškom ali na kak drug način preusmerimo pozornost s ponavadi zanj neprijetnega obuvala. Šele ko se bo povsem navadil nanje, ga spustimo in opazujmo, ali ga zares ne motijo...

 

Zastavlja se seveda vprašanje, kakšni čeveljčki so najbolj primerni, saj imajo v trgovinah za živali različne modele. Vsekakor mora biti čeveljček odporen na vodo, dovolj visok in preprost za obuvanje, hkrati pa mora biti tak, da ga lahko dobro pritrdimo in da se ne snema. Marsikdo se bo nasmehnil, ko bo videl, da ima naš kuža pozimi na nogah čeveljčke. A to obuvalo ni modni dodatek, ampak zgolj nujen pripomoček. Seveda zaradi mraza psa ni treba obuvati v čeveljčke, saj ga v "noge" sploh ne zebe.

 

Po sprehodu po soljenih površinah moramo psu z mlačno vodo sprati tačke. Med spiranjem pregledamo blazinice in predele med prsti, ali ni morda prišlo do kake poškodbe. Če ima pes čeveljčke, mu tačk ni treba spirati, jih pa vseeno pregledamo, ali so morda poškodovane.

 

Po spiranju tačke osušimo, blazinice pa premažemo s tankim slojem mazila. Da pa ne bomo imeli vse stanovanje "zamaščeno", odnesemo psa na njegovo ležišče, kamor mu damo umetno kost, da se bo zamotil in ne bo takoj polizal kreme.

 

Nega tačk je podobna vajam poslušnosti. Psa moramo naučiti, da bo povsem miren, ko mu tačke spiramo, sušimo ali pa mažemo. To je tudi dobra vadba za obisk pri veterinarju.

 

Preberite tudi:

 

Nevarnosti za pse v zimskem času

Ob zimskem veselju velja tudi posebna previdnost

 

Povzeto po reviji Moj pes

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.